ΠΑΔ: επικίνδυνες υγειονομικές συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών στις ΗΠΑ

Του Ram Eachambadi

Τη Δευτέρα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΠΑΔ), γνωστή ΜΚΟ, προειδοποίησε πως υπάρχουν «συστημικές αδυναμίες» στα κέντρα κράτησης μεταναστών στις ΗΠΑ, όπως αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην περίθαλψη και αναξιόπιστο ιατρικό προσωπικό που οδηγούν σε «επικίνδυνα παρεχόμενη» ιατρική περίθαλψη. Η οργάνωση εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης Trump για κράτηση ακόμη μεγαλύτερου αριθμού μεταναστών, κάτι που το ΠΑΔ πιστεύει ότι θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους «άσκοπους και περιττούς θανάτους». Ακόμη, η οργάνωση κατέγραψε πολλά περιστατικά «υποβαθμισμένης και επικίνδυνης» ιατρικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας παρακολούθησης συμπτωμάτων που απαιτούσαν προσοχή, καθώς και υπέρ-εξάρτηση από μη αξιόπιστο ιατρικό προσωπικό, καθυστερήσεις σε απαντήσεις έκτακτης ανάγκης και αιτήματα ιατρικής περίθαλψης και τέλος, κακή χρήση της απομόνωσης για άτομα με ψυχικές παθήσεις. Σύμφωνα με την αναφορά, αυτό το είδος υποβαθμισμένης περίθαλψης συνέβαλε στους επτά από τους 18 θανάτους στα κέντρα κράτησης.

Τα δικαιώματα του πληθυσμού των προσφύγων και των μεταναστών έχουν αναδειχθεί ως ένα από τα σημαντικότερα ανθρωπιστικά ζητήματα στον κόσμο. Τον Ιανουάριο, το κοινοβούλιο της Σλοβενίας ψήφισε τροπολογία για το Νόμο περί Αλλοδαπών και Μεταναστών με στόχο τη θέσπιση έκτακτων μέτρων για την άρνηση εισόδου στη χώρα όσον αφορά τους πρόσφυγες, αλλά και την απέλαση εκείνων που δεν είχαν αξιολογηθεί σωστά τα αιτήματα ασύλου τους. Επίσης τον Ιανουάριο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump, εξέδωσε εκτελεστική εντολή που θα περιορίζει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πρόσφυγες και κατόχους visa επτά χωρών. Το Νοέμβριο, ειδικοί αμφισβήτησαν τις ανθρωπιστικές συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών της Ελλάδας, όταν μια 66χρονη γυναίκα και  ένα εξάχρονο αγόρι πέθαναν σε πυρκαγιά. Τον Απρίλιο του 2016, αρκετοί οργανισμοί παροχής βοήθειας ζήτησαν από τους ηγέτες της ΕΕ να αναστείλουν τις απελάσεις μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία και να σταματήσουν να κρατούν τους αιτούντες άσυλο. Τέλος, τον ίδιο μήνα, το ΠΑΔ δήλωσε ότι η πρώτη απέλαση 66 ανθρώπων από το ελληνικό νησί της Χίου στην Τουρκία ήταν «γεμάτη παρατυπίες».

*H μετάφραση έγινε απο τη Βαλεντίνα Κουμούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας (jurist.org)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.