Παγκόσμια ημέρα Δικηγόρων σε κίνδυνο(24/1/2017), με εστίαση στους διωγμούς συναδέλφων στη Κίνα-Ψήφισμα του ΔΣΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                                                                                          30/1/2017

 

Παγκόσμια ημέρα Δικηγόρων σε κίνδυνο(24/1/2017), με εστίαση στους διωγμούς συναδέλφων στη Κίνα-Ψήφισμα του ΔΣΑ

 

Η 24η/1/2017 είναι η παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στους Δικηγόρους σε Κίνδυνο (Endangered Lawyer 2017) με εστίαση την φετινή χρονιά των σχετικών εκδηλώσεων στην δεινή κατάσταση και τους διωγμούς που υφίστανται οι συνάδελφοί μας υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Προς ενημέρωση σας http://www.idhae.org/pdf/supplementChineObservatoireIDHAE.pdf

Ο Δ.Σ.Α.  μέλος της CCBE και του IDHAE συμμετείχε στις παραπάνω εκδηλώσεις με την επίδοση ψηφίσματος στην Πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα διαμαρτυρόμενος για τις διώξεις των συναδέλφων μας στην Κίνα, δικηγόρων που υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πελατών τους και διώχθηκαν ατομικά αλλά και μελών των οικογενειών τους και συνεργατών των γραφείων τους.

Παραθέτουμε προς ενημέρωσή σας το ψήφισμα που επιδόθηκε από τον Δ.Σ.Α. με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. εξ ονόματος των μελών του Συλλόγου μας.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών  στα πλαίσια κινητοποίησης πλήθους ενώσεων  δικηγόρων και φορέων  για την  24η Ιανουαρίου 2017, ημέρα η οποία  είναι αφιερωμένη στους Δικηγόρους σε Κίνδυνο (Endangered Lawyer 2017) με ομόφωνη απόφασή του την σύνταξη και επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας προς τον κ. Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα απευθυνόμενο δι΄ αυτού προς τις Κινεζικές Αρχές  με το εξής περιεχόμενο:

Αθήνα, 24/01/2017

Αξιότιμε κε Πρέσβη,

 

Διαμαρτυρόμαστε για τις διαρκώς κλιμακούμενες επιθέσεις και διώξεις που υφίστανται συνάδελφοι μας για τη δραστηριότητά τους στα πλαίσια της άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος και για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πελατών τους.

Τα τελευταία έτη ο διεθνής τύπος αλλά και το ίδιο το Παρατηρητήριο για την παραβίαση των δικαιωμάτων υπεράσπισης και των δικαιωμάτων των δικηγόρων (Observatoire mondial des violations des droits de la défense et des droits des avocats) του IDHAE  καταγράφουν πλήθος περιστατικών σε βάρος δικηγόρων στην χώρα σας.

Ενδεικτικά, μεταξύ των διώξεων που έχουν υποστεί και πολλοί άλλοι συνάδελφοι μας στην χώρα σας τα τελευταία χρόνια,  η σύλληψη στις 9 Ιουλίου 2015 της δικηγόρου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Wang Yu και των συνεργατών της, στην οποία σημειωτέον απονεμήθηκε το βραβείο 21ο  Διεθνές Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ludovic-Trarieux 2016 σε αναγνώριση της δράσης της,  φαίνεται να αποτελεί δυστυχώς την απαρχή μόνον ενός κύματος μαζικών συλλήψεων των επαγγελματιών του νομικού κλάδου, το οποίο κλιμακώνεται διαρκώς και το οποίο συμπαρασύρει όχι μόνον τους ίδιους τους διωκόμενους δικηγόρους, αλλά και όσους τολμούν να εκδηλώσουν την υποστήριξη τους σε αυτούς.

Πρακτικές όπως η σύλληψη  όχι μόνον των ιδίων των δικηγόρων, αλλά και μελών της οικογένειας τους και των συνεργατών τους, απλά και μόνον για  την ακτιβιστική και ανθρωπιστική τους δράση, η κράτησή τους υπό τις χείριστες συνθήκες επί μακρόν χωρίς να τους απαγγέλλεται συγκεκριμένη κατηγορία, η  στέρησή τους από την εκπροσώπηση  και η μη εξασφάλιση σε αυτούς συνθηκών δίκαιης δίκης, η άσκηση σε αυτούς ψυχολογικής βίας, η απαγόρευση οποιασδήποτε επικοινωνίας και η αποξένωσή τους από την οικογένειά τους, η κατάσχεση φακέλων και εγγράφων των δικηγορικών τους γραφείων, δεν αποτελούν απλά και μόνον κατάφωρη παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων τους, για τις οποίες εγείρεται διεθνής κατακραυγή αλλά αποτελούν ευθεία επίθεση στο θεσμό του δικηγορικού λειτουργήματος και στο νευραλγικό ρόλο που έχει ο δικηγόρος,  ως πυλώνας της δικαιοσύνης  στη διασφάλιση της δημοκρατίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθώς και των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών.

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκπροσωπώντας το σύνολο των ελλήνων δικηγόρων της Αθήνας,   και έχοντας φιλοξενήσει στους κόλπους του εξαίρετους δικηγόρους, οι οποίοι σε «σκοτεινές» ιστορικές περιόδους τις οποίες πέρασε η χώρα μας με τους αγώνες τους και τη στάση τους υπήρξαν πρωτοπόροι στους αγώνες για την δημοκρατία και την ελευθερία, διωκώμενοι και οι ίδιοι για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών όχι μόνον των πελατών τους αλλά και όλων των πολιτών,  θεωρούμε, ως φόρος τιμής προς αυτούς και την ιστορία του Συλλόγου μας, ότι  είναι υπέρτατο καθήκον μας να καταγγείλουμε  τα παραπάνω φαινόμενα και να επιδείξουμε αλληλεγγύη προς τους δοκιμαζόμενους συναδέλφους μας.

Για το λόγο αυτό καταδικάζουμε κάθε είδους δίωξη κατά των κινέζων δικηγόρων για την νομική τους δράση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάθε είδους πρακτική που δημιουργεί συνθήκες έλλειψης δικαιοσύνης και  φίμωσης κάθε διαμαρτυρίας για τις παράνομες εις βάρος τους ενέργειες.

 

Για το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Ο Πρόεδρος

Βασίλης Αλεξανδρής

Ειρήνη Καράσαββα

Μην περιμένεις το σύμπαν να σου προσφέρει ο τι επιθυμείς. Να εργάζεσαι καθημερινά για το σκοπό αυτό. Είναι δέλεαρ από μόνο του.