Ο κολλητός σου ο δικηγόρος

Τις προάλλες ευρισκόμενη εν εξάλλω εξαιτίας εκείνου του δικογράφου που δεν τελείωνε με τίποτα, ήρθε μήνυμα από καλό φίλο και συνάδελφο για την τυχόν συνδρομή του στην ομολογουμένως ΜΕΓΑΛΗ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ( λέμε τώρα) υπόθεση. Ευθύς αμέσως έλαμψαν λαμπάκια μέσα μου– όχι δεν ήμουν νευριασμένη-. Απλά αναλογίστηκα πόσο σημαντικό είναι τελικά να έχεις φίλους και δη καλούς από τον ίδιο κλάδο. Όπως όμως κάθε φυσιολογική ανθρώπινη σχέση, έχει και αυτή δύο όψεις. Ας ξεκινήσουμε με την πιο ήπια και εν συνεχεία θα δουν αυτοί..

Pros :

i. Βρίσκεσαι στο ακροατήριο αναμένοντας στωικά τη σειρά σου, έχεις και μεγάλο νούμερο, πιθανολογείς αναβολή λόγω ωραρίου. Ανανέωσες ήδη τη σελίδα στα social 1000 φορές, δεν έχει νόημα τίποτα πια ΑΛΛΑ ξέρεις που πρέπει να καταφύγεις. ( Μεταξύ μας, είναι απαράδεκτο, αβάσιμο αλλά χρήζει δικαστικής εκτιμήσεως η ενασχόληση με το κινητό στο ακροατήριο. Η ανάγκη βλέπεις). Στέλνεις λοιπόν στον φίλο και συνάδελφο μήπως και είναι κάπου κοντά να περάσει για παρέα, αν δεν είναι, τουλάχιστον θα συμπάσχει μαζί σου via texting. Ποιος είναι στην έδρα, χάλια το κτίριο πάλι, έχω να γράψω και την προσθήκη για αύριο, κτλ . Περνάει λιγάκι η ώρα.

ii. Δυστυχώς είσαι κλινήρης. Χρειάζεσαι φροντίδα, αγάπη και proderm. Για κακή σου τύχη όμως έχεις καταληκτική για κατάθεση ένεκα παραγραφής, προσθήκης ή ακόμα χειρότερα αυτόφωρο. Εντάξει και φίλο καλό να μην έχεις θα έχεις κάποιον γνωστό να σε βοηθήσει, τόσο στραβόξυλο είσαι ;;; Όμως ο κολλητός και συνάδελφος θα το διεκπεραιώσει χωρίς να αισθάνεσαι υποχρέωση ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ! Όταν είχε πιει λίγο παραπάνω ( πολύ πολύ παραπάνω) και τον μετέφερες στους ώμους ήταν καλά;; Στο οφείλει! Επιπλέον έχεις μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και θάρρος – θράσος ρωτώντας κάθε πέντε λεπτά, παρά την κατάσταση σου, αν κατέθεσε επιτέλους και ούτε καθεξής. Κέρνα τον ένα καφέ τουλάχιστον, μην είσαι γαϊδούρι.

iii. Στον κλάδο αυτό δεν έχεις τη δυνατότητα να ασχολείσαι εξίσου καλά με όλους τους τομείς. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να τα θυμάσαι όλα στον ίδιο βαθμό, ένα μυαλό είναι αυτό. (εξαιρείται ο Δημήτρης που είναι κινητός πολυκώδικας, -δεν τον συμπαθούμε όμως για αυτό, τις περισσότερες φορές-). Όταν λοιπόν βρίσκεσαι μπροστά σε μια υπόθεση που δεν έχεις ασχοληθεί ξανά, καταφεύγεις και πάλι στον σωτήρα σου. Θυμάσαι πέρυσι που γέλαγες εις βάρος του, όταν είχε κάτι παρόμοιο και επέμενε να εργαστεί ως αργά αντί να βγείτε για ποτό; Ορίστε τώρα. Bοnus έχει και υπόδειγμα! Αν μη τι άλλο θα σου δώσει μια κατευθυντήρια γραμμή, άσε που θα του πεις με περισσό νάζι, ‘’ μωρέ δεν έρχεσαι από εδώ να το δούμε μαζί, γιατί πονάει και το κεφάλι μου, μη κάνω και κανένα λάθος, μη με πάρει και το ξημέρωμα; Α! Καθώς έρχεσαι κράτα μου σε παρακαλώ ένα καφέ, ένα κουλουράκι ( το πολύσπορο) και έχω αφήσει στο καθαριστήριο το σακάκι μου πέρνα να το πάρεις.’’ Οκ εδώ κάπου εισχωρούμε στα σύνορα της εκμετάλλευσης, όμως δεν θα του το πούμε.

Cons :

i. Εννέα στα δέκα αντικείμενα συζήτησης σας, είναι για υποθέσεις, για προθεσμίες, για το κατά τόπον ή καθ’ ύλην δικαστήριο και μπλα και μπλα και μπλαμπλαααα.. Δηλαδή, δε φτάνει που έχουμε όλη μέρα πάνω από το κεφάλι μας τα άρθρα και τους κώδικες, πάμε να πιούμε και ένα ρημαδοκαφέ να ηρεμήσουμε βρε αδερφέ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ακόμα και εκεί να παιδευόμαστε! Ουχί! Μιλήστε για ταξίδια, για εξωτικά μέρη για τον/την ωραία που πέρασε, αλλά προς Θεού για το καλό όλων απομακρυνθείτε έστω και εικονικά για λίγο από τα του γραφείου. Εκεί θα μείνουν και οι προθεσμίες και οι παραγραφές. Καλώς ή κακώς δεν τελειώνουν ποτέ.

ii. Γράφεις με μανία μία μήνυση, έχεις και το Big boss πάνω από το κεφάλι σου (εκτός και εάν είσαι εσύ αυτός, οπότε αβίαστα σε αγαπάμε) και χτυπάει το κινητό, το σταθερό, το viber, το messenger και ο τι άλλο διαθέτεις, όσο και αν το μετανιώνεις στην παρούσα φάση. Είναι ο κολλητός και αγαπημένος σου συνάδελφος:

- Έλα το υπόδειγμα θέλω ρε συ.. Μην το ξεχάσεις πνίγομαι. Θα με σώσεις ..ακολουθούν emoticons

- Καλημέρα και σε σένα ναι καλά είμαι ευχαριστώ! Όχι όλα καλά, μην επιμένεις, μια χαρά. Στο στέλνω ( χωρίς emoticons)

Εντωμεταξύ στο γραφείο πανικός. Ήδη το ξέχασες και κακώς.2ο μήνυμα σε 15 λεπτά:

  • Εεεεχμμμ δεν μου έχει έρθει ακόμα. Το έστειλες κατά λάθος αλλού;;Κοιτάω και στα junk τίποτα. Σ Τ Ε Ι Λ Ε
  • …κενό.. ( δεν έχεις προλάβει ακόμα να το διαβάσεις) Γελάω γιατί τώρα ακολουθεί τηλεφώνημα :
  • Η φωνή από την άλλη γραμμή απειλητική στα όρια του εκφοβισμού Τ Ο   Ε Σ Τ Ε Ι Λ Ε Σ ; ; ;
  • Πατάω αποστολή ( μέσα σου τον έχεις κοσμήσει με όλα τα στολίδια του κόσμου)
  • Οκ τουτ τουτ τουτ ( ΟΥΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ο αχρείος..– κολλητός βλέπεις). Προχώρα τώρα στη μήνυση που άφησες στη μέση και ήλεγξε ξανά τα απεσταλμένα σου γιατί θα σε ξαναπάρει το γνωρίζεις καλύτερα από εμάς
  • iii. Eπανέρχομαι στο υπ’ αρ. 2 ως άνω. Για υποδείγματα, πληροφορίες, πάρτυ, θέατρα και ο τι άλλο επιθυμείτε, καλέστε τον συνάδελφο και φίλο σας. Αυτός μπορεί, αυτός ξέρει. Απορώ, είναι δυνατόν να σε κουράζει;; Επειδή σου ζητάει δηλαδή να βρεις υποδείγματα ακόμα και αν δεν έχεις;;Επειδή μια φορά και αυτός σου είπε να τον εξυπηρετήσεις μιας και βρίσκεσαι στο κτίριο 15;Επειδή σε πήρε 50 φορές να σε ρωτήσει τι ώρα κλείνει το αρχείο στο Πρωτοδικείο, τι ώρα στο Εφετείο και σε ποιο πάμε για να δούμε τις πτωχεύσεις;;Επειδή ξέχασε που κολλάει την παράσταση και που το μεγαρόσημο σε μία απλή διαταγή πληρωμής;;Επειδή στις μεταφράσεις δεν θυμάται ο καημένος αν το επικυρώσιμο μπαίνει στο μεταφρασμένο ή στο πρωτότυπο;;;;Αυτή η αχαριστία θα σε φάει να το ξέρεις! ΤςΤςΤςΤςΤςΤςΤςΤς

Ν.Μ. για χάρη σου

Ειρήνη Καράσαββα

Μην περιμένεις το σύμπαν να σου προσφέρει ο τι επιθυμείς. Να εργάζεσαι καθημερινά για το σκοπό αυτό. Είναι δέλεαρ από μόνο του.