Εσύ πηγαίνεις σε συνέδρια;

Λίγο ή πολύ οι περισσότεροι εξ ημών έχουμε παραστεί σε κάποιο από τα συνέδρια/ημερίδες, που διοργανώνονται με την πρωτοβουλία διάφορων ενώσεων του κλάδου μας. Τα τελευταία, δεδομένης της διαρκούς τροποποίησης, μεταρρύθμισης ή και κατάργησης πολλών νομοθετημάτων στους περισσότερους τομείς δικαίου, καθίστανται απαραίτητα, καθώς χρειάζεται η αδιάλειπτη ενημέρωση μας.

Ακολουθούν κάποιες συμβουλές αν προτιμάτε, για ένα ευχάριστο και ξεκούραστο συνέδριο. Σίγουρα πολλοί από εσάς έχετε αναλωθεί τόσο σε αυτά, που θα έχετε δημιουργήσει τη δική σας ενδεχομένως και μεγαλύτερη λίστα. Πάραυτα θα σας τα παραθέσω και τυχόν σημειώσεις, προσθήκες – αντικρούσεις, απολύτως δεκτές. Άσε που τα λέω και καλύτερα. ΟΚ;;;;

Donts:

1)Κατά την διάρκεια των εισηγήσεων, το ξέρεις και το ξέρω πως θα βαρεθείς, θα κουραστείς, θα θελήσεις να ξεμουδιάσεις λιγουλάκι, άνθρωπος είσαι εντέλει. Δεν φταις εσύ, φταίει η κοινωνία που άλλους τους ανεβάζει και άλλους τους κατεβάζει – ά σ χ ε τ ο-. Αν αποφασίσεις να αποχωρήσεις εκτός της αίθουσας, προσπάθησε και το εννοώ προσπάθησε, ενώ φεύγεις να μην πατήσεις τους υπόλοιπους που κάθονται παραπλεύρως σου, καθώς οι ήχοι, ‘’ αουτς’’, ‘’προσέχετε συνάδελφε, αυτό που πατάτε δεν είναι το πλακάκι’’, είναι μη αποδεκτοί. Αν πάλι θέλεις να μείνεις στη θέση σου, τότε μην αρχίζεις να παίζεις παιχνίδια στο κινητό ΜΕ ΗΧΟ! Αλήθεια τώρα;;;; Αλλά και χωρίς ήχο δεν πήγες για νέο σκορ, πήγες για νομική κατάρτιση. Καλύτερα βγες έξω και γέλα ελεύθερα με όσα γράφω.

2) Κάποια στιγμή, δεν μπορεί ένας από τους ομιλητές θα σου έκανε μάθημα, στη σχολή, και θα σε είχε κόψει με τέσσερα ή θα σε είχε κόψει σκέτο, το ίδιο είναι. ( Για σένα λέω ναι! ). Προς Θεού ας αφήσουμε τα κακά πνεύματα του παρελθόντος, άλλωστε το πτυχίο το πήρες ή θα το πάρεις που θα πάει! Για αυτό λοιπόν μην αποφασίσεις να σαμποτάρεις την ομιλία. Αυτοσχέδιες σαΐτες και φυσοκάλαμα με τα έγγραφα του συνεδρίου απαγορεύονται δια ροπάλου. Grow up. Συν ότι ενδέχεται να μην το έχεις με το σημάδι και να βρεθεί στο κεφαλάκι κάποιου άτυχου σύνεδρου. Εκεί σφύρα αδιάφορα.

3) Αν θέλεις να μιλήσεις στο τηλέφωνο και δε χρήζει αναβολής, βγες έξω. Αυτό το, σκύβω στο πλάι, βάζω παλάμη μπροστά από τα χείλη, πατάω mute στη φωνή,  δε βοήθησε ΠΟΤΕ, αφενός τον άνθρωπο στην άλλη μεριά του ακουστικού, καθότι δεν θα ακούσει τίποτα και θα χρειαστεί να ανεβάζεις decibel, αφετέρου και ακριβώς επειδή θα ανεβάσεις τα decibel θα ενοχλήσεις τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Πρόσεχε βγαίνοντας μην παραβείς το νούμερο ένα ως άνω!

4) Σίγουρα κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας θα δεις κάποιον γνωστό σου, τον οποίο δεν είχες συναντήσει πρωτύτερα. Μην χαιρετάς όπως αυτούς στην ταινία όταν σάλπαρε ο Τιτανικός. Είμαι σίγουρη, όπως και οι υπόλοιποι σύνεδροι, ότι χαίρεσαι, αλλά προσπάθησε σε ένα ηπιότερο νεύμα. Θα έχεις χρόνο αργότερα.

5)Απέφυγε οποιοδήποτε ρόφημα μαζί σου το οποίο δεν κλείνει με καπάκι. Στα συνέδρια, είθισται η ύπαρξη ενός μπουφέ, όπου μπορείς να απολαύσεις τον καφέ, τον χυμό, τα κουλουράκια σου, για αυτό οι θέσεις δεν είναι σχεδιασμένες, όπως στο σινεμά. Δεν είναι θέαμα είναι νομική κατάρτιση, τα είπαμε αυτά! Θέλεις ενώ ακουμπάς κάτω τον καφέ σου κτλ, να αφαιρεθείς κάποια στιγμή, να τον ρίξεις και καθότι θα είναι ΣΙΓΟΥΡΑ κατηφορικό το δάπεδο, θα ακολουθήσει την πορεία του ένεκα της βαρύτητας και θα περάσει από τα άτυχα, λερωμένα πια υποδήματα, τσάντες, ή και έγγραφα των υπολοίπων συμμετεχόντων που βρίσκονται για κακή τους τύχη στη σειρά πίσω σου; Όχι δεν το θέλεις, trust me. Extra tip : αν επιμένεις να έχεις μαζί σου ρόφημα, πάρε πολλά χαρτομάντιλα.

Dos :

1) Εάν το συνέδριο δεν είναι στην πόλη διαμονής σας και εφόσον έχετε τη δυνατότητα, παραμείνετε 1-2 μέρες επιπλέον. Εργασία και χαρά νομίζω το λένε.. Δεν μπορώ φυσικά να σας αναλύσω την εμπειρία μου, διότι παραμένω πάντα και το τονίζω, π ά ν τ α  τον απαραίτητο και μόνο χρόνο για την παρακολούθηση των θεμάτων και εν συνεχεία μελετάω τις σημειώσεις μου. Απομακρυνθείτε από φούρνους γιατί γκρεμίζονται.

2) Προσπαθήστε η άφιξη σας στο χώρο του συνεδρίου κατά την πρώτη ημέρα, να είναι δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα, από την προτεινόμενη ώρα προσέλευσης, προκειμένου να εγγραφείτε ησύχως ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΠΡΩΧΝΕΤΕ ΤΟΝ/ΗΝ ΑΜΟΙΡΟ/Η, που βρίσκεται έμπροσθεν, προσπαθώντας εις μάτην να εγγραφεί. Όλοι θα πάρετε και θυμηθείτε δεν μοιράζουν ράβδους χρυσού. Αν μοίραζαν, δεν θα σας έγραφα από Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Απλά το αναφέρω.

3) Ελέγξτε τον χώρο για τυχόν γνωστούς συναδέλφους, καθηγητές σας, παλαιούς συμφοιτητές, προκειμένου να ανταλλάξετε στην πορεία απόψεις επί του συνεδρίου, της πόλης, του χώρου, κάποιου θέματος. Νέες γνωριμίες, είναι πάντα ευπρόσδεκτες και ποτέ δεν γνωρίζεις που θα φανούν χρήσιμες. Εντάξει, όλοι γνωρίζουμε πως θα αρκεστείτε βία πέντε λεπτά σε κάποια ανάλυση αφορούσα το συνέδριο και εν συνεχεία θα κλείσετε τραπέζι για το βράδυ,  για ποτό ( απολαύστε υπεύθυνα ) και φαγητό ( απολαύστε υπεύθυνα δις).

4) Αφού εισέλθετε στον χώρο, βρείτε μια θέση προς τη μέση – εγώ σας το είπα να πάτε νωρίς, αν μείνετε όρθιοι καμία ευθύνη δε φέρω - ώστε, αφενός να αφήσετε τις πρώτες σειρές για τους ομιλητές, δικαστές, εισαγγελείς και επίτιμους συμμετέχοντες, που τυχόν παρευρεθούν, αφετέρου να έχετε καλή ακουστική και οπτική. Tip : αν είστε ψηλός/η και δεν ανήκετε στην κατηγορία των πρώτων σειρών, σας παρακαλώ να καθίσετε προς τα ΠΙΣΩ, δεν φταίμε οι υπόλοιποι να πάθουμε αυχενικό και να γυρνάμε το κεφάλι σαν το κοριτσάκι του εξορκιστή! Δε φτάνει που η μανούλα μας, μας έκανε petite, θα έχουμε και αυτό; Πείτε με ρατσίστρια, πείτε με προκατειλημμένη, πείτε με ο τι θέλετε. Ιs that clear?!! Δεν πρόκειται περί απειλής αλλά προειδοποίησης.

5) Αν και τα περισσότερα συνέδρια ή ημερίδες βιντεοσκοπούνται, και υπάρχει η δυνατότητα προβολής τους και online, χρήσιμο θα ήταν να έχετε μαζί σας, κάποιο μπλοκάκι, ή tablet αν σας βολεύει, για τυχόν σημειώσεις. Τα περισσότερα των θεμάτων που θα αναλυθούν από τους ομιλητές, ίσως προκύψουν σε κάποια υπόθεση σας, αν πάλι όχι η επιπλέον γνώση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Πιο εύκολη και ανώδυνη ( βλ. τενοντίτιδα για όσους επιδεικνύουν υπερβάλλον ζήλο )  είναι η μαγνητοφώνηση των σημείων, που σας ενδιαφέρουν πιο πολύ. Προσέξτε όμως, διότι υπάρχει πάντα ο φόβος πιθανών παρασίτων από ετέρους συνέδρους, οπότε όταν το ακούσετε στην ησυχία του γραφείου σας, να έρθετε αντιμέτωποι με φράσεις όπως : ‘’Ο Γιάννης πάχυνε πολύ βρε Μαρίκα και έπεσε και το μαλλί του τςτςτςτς ’’, ‘’ Δες την πως γέρασε καλέ, εμμ από τα ποτά και τα ξενύχτια καλά να πάθει..’’, ‘’Πολύ βαρετή ομιλία, πάμε έξω για κανά κόφι; ’’ και έπεται η συνέχεια.

Extra extra tip: πάρτε κάποιον φίλο - συνάδελφο μαζί σας, όχι δεν εννοώ το λούτρινο αρκουδάκι σας. Enjoy.

 

Ειρήνη Καράσαββα

Μην περιμένεις το σύμπαν να σου προσφέρει ο τι επιθυμείς. Να εργάζεσαι καθημερινά για το σκοπό αυτό. Είναι δέλεαρ από μόνο του.

Leave a reply