Ποιες είναι οι αλλαγές στο φορολογικό

Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ, η αύξηση της φορολογίας για όλες τις επιχειρήσεις στο 29% με αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%, η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η αύξηση του φόρου πολυτελείας και η επιβολή ορίου 70 ευρώ για συναλλαγές με μετρητά στα μεγάλα νησιά, είναι μερικά από τα πρώτα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρώτο νομοθέτημα της κυβέρνησης με προαπαιτούμενα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για το τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Βασικό κομμάτι των φορολογικών μέτρων της συμφωνίας αποτελούν οι ανακατατάξεις στο ΦΠΑ η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.

Ειδικότερα, οι συντελεστές του ΦΠΑ είναι τρεις 23%, 13% και 6% (από 6,5%).

Στο συντελεστή 23% υπάγονται η εστίαση και όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, καθώς και τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς,

Στο 13% υπάγονται όλα τα νωπά τρόφιμα μη συσκευασμένα, το ηλεκτρικό, το φυσικό αέριο, το νερό, τα ξενοδοχεία, γραφεία τελετών, παροχή υπηρεσιών κατ” οίκον φροντίδας, παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών και ατόμων με ειδικές ανάγκες, κλπ.

Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% παραμένουν μόνο τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρου.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι στα νησιά με πληθυσμό άνω των 4.100 μόνιμων κατοίκων, με βάση την τελευταία εθνική απογραφή, το ανώτατο όριο των συναλλαγών σε μετρητά ορίζεται σε 70 ευρώ ανά συναλλαγή, εκτός από τις συναλλαγές που γίνονται με δημόσιο φορέα.

Το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί στις συναλλαγές που διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζιτικής (e-banking), τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής, δεσμεύεται από την τράπεζα και αποδίδεται κατευθείαν στο δημόσιο εντός 5 ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής.
Σε περίπτωση φορολογουμένων που υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, η τράπεζα χορηγεί βεβαίωση για το εισπραχθέν ποσό ΦΠΑ, ώστε να υπολογίζεται στη δήλωση του φορολογουμένου. Για τις υπηρεσίες αυτές τα τραπεζικά ιδρύματα δεν χρεώνουν δαπάνες ή οποιαδήποτε αμοιβή.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα ρυθμιστεί η διαδικασία εφαρμογής της εν λόγω διάταξης, καθώς και κάθε ζήτημα σχετικά με την απόδοση και την επιστροφή ΦΠΑ.

Ο φορολογικός συντελεστής για τα επιχειρηματικά κέρδη (Α.Ε. προσωπικές, ελεύθερους επαγγελματίες, πιθανότατα και αγρότες), αυξάνεται στο29% για κέρδη έως 50.000 ευρώ και στο 33% για κέρδη άνω των 50.000 ευρώ.

Παράλληλα, με βάση τη δήλωση που υποβάλλει ο φορολογούμενος και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, βεβαιώνεται ποσό ίσο με το 100% του φόρου που προκύπτει από «επιχειρηματική δραστηριότητα» για το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυομένου φορολογικού έτους.

Επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτουν από την κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού, αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ανεμοπτέρων, σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης καθώς και δεξαμενών κολύμβησης.

Φόρος πολυτελείας επιβάλλεται κλιμακωτά και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, άνω των 5 μέτρων.
Έως και 7 μέτρα ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 5%.
Από 8 έως και 9 μέτρα 10%.
Μεγαλύτερων των 10 μέτρων 13%.

Από το φόρο εξαιρούνται τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπον τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτυ τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση.

Ο φόρος πολυτελείας αφορά στα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2014 και μετά, που δηλώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται από φέτος και εφεξής.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, υπολογίζεται ως εξής:

α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 0,7% επί ολόκληρου του ποσού.

β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 30.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1,4%.

γ) Από 30.001 έως και 50.000, 2%.

δ) Από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, 4% επί ολόκληρου του ποσού.

ε) Από 100.001 ευρώ έως και 500.000 ευρώ, 6%.

στ) Από 500.001 και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 8% επί ολόκληρου του ποσού.

ζ) Για το συνολικό καθαρό εισόδημα, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Βουλής, των Βουλευτών, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, των Υπουργών, των Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων Υπουργείων, των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειαρχών, των Ευρωβουλευτών, των Δημάρχων κ.λ.π, εφόσον οι πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές τους είναι τουλάχιστον ίσες με τις αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί ολόκληρου του ποσού.
Η Αιτιολογική Έκθεση Επί του Σχεδίου Νόμου

ΠΗΓΗ: Α” ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΒΑΛΟΣ

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply