Απολογισμός δράσης Διοικούσας Επιτροπής ΤΑΝ/ΕΤΑΑ 2015-2016

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΤΑΝ/ΕΤΑΑ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΔΕ ΤΑΝ/ΕΤΑΑ 2015-2016

Θεωρώντας βασική υποχρέωση των αιρετών εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων να απολογίζουν τη δράση τους στα όργανα που τους εμπιστεύθηκαν οι αντιπροσωπευόμενοι μετά τη βίαιη πρόωρη λήξη της θητείας μου ως αναπληρωτή Προέδρου της ΔΕ/ΤΑΝ/ΕΤΑΑ (Ταμείο Νομικών) ένεκεν της ενοποίησης όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων στον ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) με το νόμο Κατρούγκαλου (4387/16), σας παραθέτω κάτωθι τις δράσεις, τις παρεμβάσεις και τις εν γένει πρωτοβουλίες της Διοικούσας Επιτροπής Νομικών, της τελευταίας χρονικά Διοίκησης του Ταμείου Νομικών μετά από 88 χρόνια αυτόνομης (και ημιαυτόνομης) λειτουργίας κατά τη διετία 2015-16:

1.          Αγωγή κατά ΤτΕ και Ελληνικού Δημοσίου για τα 571 εκ. ευρώ του PSI για το ΤΑΝ και τα 238 εκ. ευρώ για την ΤΕΑΔ που κατατέθηκε ενώπιον του ΠΠΑ με τη νέα διαδικασία από το γραφείο Μωράτης-Πασσάς μετά από σχετική διαγωνιστική διαδικασία.

2.          Προωθήσαμε τη νομοθετική απελευθέρωση της εμπλοκής που είχε παρουσιαστεί από τις προηγούμενες ηγεσίες του Υ.Ε.Κ.Α  και κινήσαμε άμεσα τη διαδικασία επαναλειτουργίας με δημόσια διεθνή διαγωνιστική διαδικασία μίσθωσης του ξενοδοχείου "ESPERIA", του κοσμήματος αυτού της περιουσίας του Ταμείου, ένα ξενοδοχείο 800 περίπου κλινών στην καρδιά του αστικού οικοδομικού ιστού της πόλης που 10 και πλέον χρόνια παρέμενε κλειστό και ρήμαζε, μέρα τη μέρα, χρεώνοντας άσκοπα το Ταμείο με βάρη φορολογικά, συντήρησης, φύλαξης, επισκευών, χωρίς να  αξιοποιείται επ’ ωφελεία της περιουσίας του, αλλά εις βάρος αυτής.

3.          Αποδεχτήκαμε με αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής  τις προσφυγές όλων των ασφαλισμένων μετά την 1.1.1993, που είχαν ασκηθεί μέχρι την 31.12.2015 για  υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κλάση με βάσει τις διατάξεις του ν. 4321/2015 για τα δύο χρόνια 2015-2016, παρά την αναδρομική, μη σύννομη, κατάργηση της σχετικής διάταξη με το 4337/2016, με αποτέλεσμα να μπορέσουν να καταβάλλουν οι δικαιούχοι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές  κατά 2.500€ σε αυτή τη συγκυρία, είτε οι αιτήσεις τους είχαν κατατεθεί πριν είτε μετά την δημοσίευση του νόμου, και πάντως εντός του χρόνου ισχύος του.

4.          Επιτύχαμε με αποφάσεις της σημερινής ηγεσίας του Υ.Ε.Κ.Α χρηματοδότηση του Ταμείου με 60 εκατομμύρια € από τον ΑΚΑΓΕ για κάλυψη συνταξιοδοτικών αναγκών του Ταμείου, από τα 70  εκατομμύρια € που περίπου έχει λάβει μέχρι σήμερα αυτός από μας στις εποχές των «παχιών αγελάδων» με διάσωση αντίστοιχη των αποθεματικών του Ταμείου.
5.          Εκπονήσαμε  σχέδιο  Υ.Α. για το επίδομα ανεργίας προς ενίσχυση χαμηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών νομικών, ανέργων, ανίκανων προς εργασία, ασθενών και εν γένει αδυνάτων ομάδων ασφαλισμένων  από τον Λογαριασμό Αλληλεγγύης που τηρείται στον ΟΑΕΔ  και έχει μέχρι και σήμερα συγκεντρώσει πάνω από 15 εκατομμύρια € αποθεματικό από τα 120€ που καταβάλλουν ετησίως οι ενεργοί ασφαλισμένοι του Ταμείου μαζί με την ασφαλιστική της εισφοράς. Δυστυχώς η Κύρωσή της με ΥΑ  εκκρεμεί εισέτι.
6.          Χορήγηση του βρεφονηπιακού επιδόματος και στους άντρες γονείς κατ’ εφαρμογή της αρχής της ισότητας των δύο φύλων αποδεχόμενοι σχετική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών και γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη, τιμώντας έτσι τη θεσμική λειτουργία του.

7.          Κατάρτιση σύμβασης με την Τράπεζα Αττικής για αποφυγή απώλειας της υπαγωγής στη  ρύθμιση του ν.4321/2015 και άνοιγμα ειδικού λογαριασμού για  χορήγηση δανείων μέσω πιστωτικής κάρτας, κατ’ εξαίρεση των capital controls, σε 12 ή 24 άτοκες μηνιαίες δόσεις, τη στιγμή που οι ρυθμίσεις της «νέας αρχής» του νόμου 4285/2013 προβλέπουν μόνο 12 και δη έντοκες δόσεις.

8.          Παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών έως τις 26/8/2015 για τις ασφαλιστικές εισφορές του έτους 2014 και έως τις 30/11/2016 για τις ασφαλιστικές εισφορές του έτους 2015 για πρώτη φορά στα χρονικά του Ταμείου Νομικών με δεδομένο ότι μέχρι τώρα αυτές εξικνούντο μέχρι τις 30/6/2016.
9.          Διεκπεραίωση τεράστιου όγκου αιτήσεων για υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις για ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλόμενων εισφορών του ν4321/2015 (100/δόσεις) για 20.000 ασφαλισμένους, σε σύντομο χρονικό διάστημα για τα δεδομένα του Ταμείου.

10.          Δημιουργία ηλεκτρονικής σελίδας δημοσίευσης πλειστηριασμών καταργούμενης της κοστοβόρου και αναχρονιστικής μεθόδου της δημοσίευσης μέσω του ΔΔΔ και του τοπικού περιφερειακού τύπου.
11.          Απεμπλοκή της χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος με επανυπολογισμό του σχετικού μαθηματικού τύπου σε όσους ασφαλισμένους δικαιούνται την άνω παροχή και είχε «παγώσει» η χορήγηση της άνω από τον Σεπτέμβριο  του 2013.

12.          Παράταση της διάθεσης ενσήμων ώστε να καλύψουν οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές τις "ουρές" που τυχόν τους έλειπαν.
13.          Διατήρηση των δανείων σε εμμίσθους και παροχή κοινωνικού τουρισμού σε συνταξιούχους σε πείσμα των καιρών, σε μία πολύ δυσμενή συγκυρία για τα οικονομικά του Ταμείου, πιστοί στην 88ετή παράδοση του Ταμείου στην χορήγηση των παροχών αυτών.

14.          Πρόνοια  ώστε να ώστε να λυθεί το θέμα της περικοπής συντάξεων οφειλετών που είχαν λάβει μεγάλη προσωρινή σύνταξη και δεν μπορούν να συμψηφίσουν με το υπόλοιπο σε δόσεις.

15.          Χορήγηση αναδρομικών αυξημένων παροχών μητρότητας (λοχεία, κύηση) με βάση τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε όσες μητέρες δεν τις είχαν λάβει λόγω της επί διετίας καθυστέρησης των τότε Κυβερνήσεων να εναρμονιστούν με την άνω Οδηγία.

16.          Εξαίρεση των ασφαλισμένων του Ταμείου από εισφορές για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης με βάση τα εισοδήματα του έτους 2015 για το β’ εξάμηνο του 2016 και υπολογισμός αυτής στο ύψος που είχε διαμορφωθεί το 2015.

 

Αθήνα,18/12/2016

Δημήτρης Βερβεσός

                                                                                                          Αν.Πρόεδρος ΔΕ/ΤΑΝ/ΕΤΑΑ

Ειρήνη Καράσαββα

Μην περιμένεις το σύμπαν να σου προσφέρει ο τι επιθυμείς. Να εργάζεσαι καθημερινά για το σκοπό αυτό. Είναι δέλεαρ από μόνο του.

Leave a reply