Πώς θα επηρεάσει το Brexit τις ευρωεκλογές;

Tου Jon Henley

 Οι ευρωεκλογές μπορούν να επηρεάσουν το Brexit και οι βρετανοί βουλευτές θα εξακολουθήσουν να έχουν επιρροή στην ΕΕ27

 Θα παίξει σημαντικό ρόλο το Brexit στις ευρωεκλογές;

Όχι άμεσα. Το Brexit δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία για τις υπόλοιπες χώρες της ένωσης, ώστε να εμφανίζεται ως εκλογικό ζήτημα. Ως συνήθως, οι ψηφοφόροι θα επηρεαστούν περισσότερο από την εγχώρια πολιτική και τις προσωπικές τους αντιλήψεις για την αξία της ΕΕ. Ωστόσο, έχει επηρεάσει έμμεσα τη συζήτηση. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κυρίαρχα κόμματα έχουν καταστεί σαφέστερα φιλοευρωπαϊκά, ενώ σχεδόν κανένα από τα εθνικιστικά κόμματα που ζητούσαν δημοψηφίσματα για την ένταξη στην ΕΕ το 2016 δεν το κάνει σήμερα, ζητώντας αντ’αυτού μια ΕΕ, αναδιαμορφωμένη ως «Ευρώπη των εθνών». Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα της ΕΕ είναι η υψηλότερη που έχει υπάρξει εδώ και 30 χρόνια.

Οι εκλογές είναι σημαντικές για την ΕΕ;

Ναι. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (με 751 θέσεις) είναι σημαντικό, γιατί μαζί με το Συμβούλιο των Υπουργών (κυβερνητικά μέλη και από τις 28 χώρες), οι ευρωβουλευτές εγκρίνουν, τροποποιούν ή απορρίπτουν τους νόμους της ΕΕ. Πρέπει επίσης να εγκρίνουν τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι παραδοσιακά κυρίαρχες κεντροδεξιές (EPP) και κεντροαριστερές (S&D) κοινοβουλευτικές ομάδες προβλέπεται να χάσουν σημαντικό αριθμό εδρών, αλλά και την πλειοψηφία που κατέχουν εδώ και 40 χρόνια. Οι φιλελεύθεροι (ALDE) και οι Πράσινοι ίσως να είναι ισχυρότεροι, ενώ οι δεξιοί, λαϊκιστές που κατακρίνουν την ΕΕ και ανήκουν στη νέα συμμαχία του Matteo Salvini και της Marine Le Pen (European Alliance of People and Nations) ίσως να είναι πολύ πιο ισχυροί.  Η πλειοψηφία θα είναι πιο δύσκολο να διαμορφωθεί και θα είναι λιγότερο σταθερή. Τα κόμματα που θέτουν ως προτεραιότητα το έθνος αναζητώντας «λιγότερο Ευρώπη» και περισσότερη εξουσία για τα κράτη μέλη, θα έχουν μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση πολιτικής. Σε μια εποχή πολλών προκλήσεων για την ΕΕ, όπως η κλιματική αλλαγή, οι μεταναστευτικές ροές, οι μεταβαλλόμενοι εμπορικοί πόλεμοι, η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, η περιφερειακή ασφάλεια, η παραβίαση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία και την Πολωνία, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πολύπλοκο παράγοντα.

Θα μπορούσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να επηρεάσει το Brexit;

Ναι. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να υπογράψει τη συμφωνία απόσυρσης του Brexit (υποθέτοντας ότι θα έχει περάσει από το Westminster). Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα αν η σημερινή σταθερή πλειοψηφία, η οποία υποστήριξε σε γενικές γραμμές την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit, διαταραχθεί από ένα μεγάλο αριθμό λαϊκιστών ευρωβουλευτών. Το νέο κοινοβούλιο θα έχει επίσης σημαντικό λόγο στη σύνθεση της νέας επιτροπής, η οποία τελικά θα διαπραγματευτεί τις μελλοντικές σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη μελλοντική σχέση. Σε όλους αυτούς τους τομείς, ένα πιο διαιρεμένο, πολωμένο και ασταθές Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με δυνητικά αντικρουόμενες απαιτήσεις θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη Βρετανία.

Τι αντίκτυπο θα έχουν στο κοινοβούλιο οι βρετανοί ευρωβουλευτές;

Ακόμη κι αν εγκαταλείψουν τις έδρες τους μετά το Brexit, οι βρετανοί ευρωβουλευτές μπορούν να επηρεάσουν αισθητά το νέο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του. Θα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή της νέας επιτροπής, η οποία θα τεθεί σε ισχύ πολύ καιρό μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ένωση (τουλάχιστον κατ’αρχήν). Θα συμμετάσχουν επίσης σε ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες θα μπορούσαν να καθορίσουν τον αριθμό θέσεων για τη δημιουργία πολιτικής, όπως για παράδειγμα πρόεδροι των επιτροπών, που θα έχουν οι ομάδες αυτές, το χρόνο ομιλίας και το επίπεδο χρηματοδότησής τους. Είναι επίσης πιθανό οι βρετανοί βουλευτές του ΕΚ να κληθούν να ψηφίσουν για νομοθεσία που θα μπορούσε να επηρεάσει τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

*Η μετάφραση έγινε από τη Βαλεντίνα Κουμούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. (theguardian.com)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.