Προς επαναλειτουργία τα δικαστήρια από 1η Ιουνίου

Σταδιακή επαναλειτουργία των δικαστηρίων της χώρας, αλλά και παράταση του δικαστικού έτους, σχεδιάζει η κυβέρνηση μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

«Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να επαναλειτουργήσουν δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα. Δεν είμαι βέβαιος αν μπορεί να γίνει αυτό αλλά εργαζόμαστε πολύ σκληρά. Αν με ρωτάτε, θα ήθελα να λειτουργήσουν στις 27 Απριλίου με τη λήψη, βεβαίως, όλων των αναγκαίων μέτρων», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στον ΘΕΜΑ FΜυπο 106,5.

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πρώτα θα επαναλειτουργήσουν τα υποθηκοφυλάκεια, γεγονός που θα οδηγήσει πρώτους στις υπηρεσίες τους υπαλλήλους των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων της χώρας.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα ασφαλιστικά μέτρα στις 15 Μαϊου, για τη διεκπεραίωση επειγουσών εκκρεμών υποθέσεων.

Εκτιμάται πως θα δικαστήρια θα επαναλειτουργήσουν πλήρως από την 1η Ιουνίου, ενώ το δικαστικό έτος αναμένεται να παραταθεί κατά ένα μήνα.

Ως γνωστόν οι δικαστικές διακοπές διαρκούν από την 1η Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου. Η πρόταση που – πιθανότατα- προκρίνεται είναι αυτή της παράτασης πλήρους λειτουργίας έως τις 15 Ιουλίου και επαναλειτουργίας από την 1η Σεπτεμβρίου.

«Πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη θα συμβάλλει με τον τρόπο της και σε αυτό. Η επιστροφή στη κανονικότητα θα έρθει μόνο μέσα από μια γενναία προσπάθεια όσων εμπλέκονται στη λειτουργία της ελληνικής πολιτείας. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά όταν όλα αλλάζουν θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε και δίνουμε το παράδειγμα…», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης σχολιάζοντας την επικείμενη παράταση του δικαστικού έτους.

Και συμπλήρωσε:

«Υπάρχουν χιλιάδες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί. Εκτιμώ ότι οι δικαστές συνέβαλαν με το δικό τους τρόπο σε αυτό το γενικότερο πρόβλημα που υπήρχε. Το τέλος αυτής της περιόδου θα μας αφήσει εκτιμώ χωρίς τις εκκρεμότητες του παρελθόντος».

Ως προς την παράταση του δικαστικού έτους έχει ασκηθεί κριτική από δικαστικές ενώσεις, αλλά οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου φαίνεται πως αποδέχονται αυτήν την εξέλιξη.

 από directNEWS.gr