ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: ΕΝΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

Η Σαμοθράκη είναι το βορειότερο νησί του Αιγαίου, γεωγραφικά ανήκει στον νομό Έβρου και είναι εύκολα προσβάσιμη με πλοίο[1] από την Αλεξανδρούπολη. Για τους Θρακιώτες είναι ένας συνηθισμένος τόπος διακοπών. Εξάλλου, πολλοί έχουν σπίτια, κτήματα ή κατσίκια[2] εκεί. Επίσης, τα τελευταία χρόνια αποτελεί αγαπημένο προορισμό των φοιτητών της ευρύτερης περιοχής. Χαρακτηριστικά θυμάμαι, από τα φοιτητικά μου χρόνια στην Κομοτηνή, ότι όταν τελειώνε η εαρινή εξεταστική και έφευγα για την Αλεξανδρούπολη, τα λεωφορεία και τα τρένα γέμιζαν με φοιτητές που πήγαιναν στο εν λόγω νησί.

Όπως αναφέρω και στο τίτλο, η Σαμοθράκη αποτελεί έναν αυθεντικά εναλλακτικό προορισμό διακοπών, με την έννοια ότι δεν συναντάς την κοσμοπολίτικη ζωή που υπάρχει σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όμως «γεύεσαι» άλλα πράγματα, ενδιαφέροντα και μοναδικά.

 • Η Χώρα, που βρίσκεται πάνω από την Καμαριώτισσα (λιμάνι) είναι εξαιρετικά γραφική και έχει ένα πανέμορφο κάστρο. Αξίζει να κάνεις μία βόλτα.σααααα
  Η χώρα και το κάστρο της.

 

 • Το νησί φημίζεται για το κατσικάκι του. Όποιος πάει στην Σαμοθράκη και δεν δοκιμάσει τοπικό κατσικάκι, κάνει μεγάλη αμαρτία. Φημολογείται έντονα ότι η νοστιμιά οφείλεται στο γεγονός ότι τα κατσίκια πίνουν νερό από την θάλασσα. Αν πατήσετε το πόδι σας στο νησί, μην παραλείψετε να το δοκιμάσετε, θα γλύφετε τα δάχτυλά σας.
 • Παραλίες. Τα νερά είναι πεντακάθαρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κόσμος κάνει μπάνιο δίπλα από το λιμάνι. Αν πάρεις το δρόμο προς τις Βάθρες, για τις οποίες θα σας μιλήσω πιο κάτω, θα βλέπεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, τα καταγάλανα νερά να σε καλούν για μία βουτιά.σα
  Ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα και το καράβι που έρχεται από την Αλεξανδρούπολη

 

 • ΒΑΘΡΕΣ, τι να πει κανείς για αυτή την μοναδικότητα που σου χαρίζουν. Δε θα πω πολλά, γιατί οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Ουσιαστικά σχηματίζονται από το νερό που κατεβαίνει από το βουνό και εγκλωβίζεται σε διάφορα σημεία, τις Βάθρες. Το καλοκαίρι που ο τόπος βράζει, το νερό στις Βάθρες είναι χλιαρό έως κρύο, με αποτέλεσμα μία βουτιά εκεί να σου χαρίζει τρομερή ανακούφιση. Οι δύο πιο γνωστές είναι αυτή του Φονιά και εκείνη της Γριάς. Η πρώτη ονομάστηκε έτσι, γιατί αρκετοί έχουν χάσει τη ζωή τους. Δεν είναι τόσο επικίνδυνα, απλά θέλει λίγη προσοχή. Αξίζει τον κόπο. Η δεύτερη ονομάστηκε έτσι, επειδή, κατά την παράδοση, υπήρχε μία γριά που πήγαινε τα κατσίκια της εκεί για βοσκή. Είναι πανέμορφα, θα χάσετε το μυαλό σας.σαμοοο
  Έτοιμο για βουτιά το παιδί, ποιός να είναι άραγε;;

  σαμορε

 

σαμοοοοο

 

 • Η μοναδική παραλία των Κήπων. Βρίσκεται στο τέλος του δρόμου, σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τα Θέρμα. Είναι αρκετά γνωστή και πολύς κόσμος καταφθάνει εκεί για να χαρεί τα καταγάλανα νερά της και την υπέροχη θέα που προσφέρει (περιβάλλεσαι από πελώρια βράχια και βλέπεις μπροστά σου την Ίμβρο και την Τένεδο).
 • Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε από την αναφορά μας την γνωστή Νίκη της Σαμοθράκης, που είναι ένα εντυπωσιακό μαρμάρινο γλυπτό της Ελληνιστικής εποχής, που παριστάνει τη θεά Νίκη με φτερά. Βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Σαμοθράκης και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Χαρακτηριστικό του βελινεκούς του εν λόγω γλυπτού είναι ότι μία άλλη φτερωτή Νίκη κοσμεί το μουσείο του Λούβρου.

Τώρα, ως προς τη διαμονή, υπάρχει πληθώρα ενοικιαζόμενων δωματίων τόσο στην Καμαριώτισσα, όσο και αλλού. Οι τιμές είναι καλές, το δίκλυνο ξεκινάει από 40-50 ευρώ τη βραδιά. Για τους πιο οικονομικούς υπάρχει και η εναλλακτική του κάμπινγκ. Υπάρχουν δύο που βρίσκονται στα Θέρμα, ένα δωρεάν και ένα έναντι πληρωμής. Το δωρεάν μαζεύει πιο πολύ νεολαία (λογικό μου φαίνεται) και έχει ένα ωραίο μαγαζάκι (καφετέρια – ψησταριά – μπυραρία – ότι θες), που είνιαι γεμάτο ότι ώρα και να πας.

Ως προς τη διασκέδαση, το παραπάνω μαγαζάκι είναι τέλειο για στέκι, γίνεται πραγματικός χαμός. Όμως, πέρα από αυτό, υπάρχει το Saoki, που είναι οργανωμένη παραλία στα Θέρμα, η οποία το βράδυ λειτουργεί και σαν μπαράκι. Ακόμα, στον κεντρικό δρόμο της Καμαριώτισσας υπάρχουν διάφορα μαγαζιά, όπου μπορείς να πας. Το καλύτερο σας το κρατάω για το τέλος και λέγεται Rebel, είναι το κλάμπ του νησιού, όπου επικρατεί πανδαιμόνιο.

Εν κατακλείδι, αν κάποιος θέλει να ξεφύγει από τη βαβούρα της πόλης και να μην χαλάσει πολλά χρήματα, η Σαμοθράκη είναι ο ιδανικός προορισμός. Η χαλάρωση είναι τέτοια, που χαρακτηριστικά λένε ότι «εκεί σταματούν τα ρολόγια», δηλαδή ξεχνιέσαι τόσο που χάνεις την αίσθηση του χρόνου.

[1] Το καλοκαίρι πραγματοποιούνται δρομολόγια από και προς το νησί τρεις (3) φορές την ημέρα, η δε τιμή του εισητηρίου είναι στα τριάντα (30) ευρώ το κανονικό και στα δεκαπέντε (15 ) ευρώ το φοιτητικό.

[2] Μη γελάτε για τα κατσίκια, το νησί έχει παράδοση σε αυτά, την οποία θα σας διηγηθώ κατωτέρω.

Σωκράτης Τσαχιρίδης

Αν βρείς μία γυναίκα, παντρέψου την. Αν είναι καλή, θα είσαι ευτυχισμένος, αν όχι, θα γίνεις φιλόσοφος.

Leave a reply