Συνελήφθη στέλεχος της Volkswagen για σκάνδαλο εκπομπής ρύπων.

Της Debra Cassens Weiss

Στέλεχος της Volkswagen συνελήφθη  με κατηγορίες συνωμοσίας για εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, συγκεκριμένα για την φημολογούμενη παραπλάνηση ρυθμιστών  στο σκάνδαλο εκπομπής ρύπων που ενεπλάκη η αυτοκινητοβιομηχανία.

Σύμφωνα με την New York Times, ο Oliver Schmidt, στέλεχος, συνελήφθη στη Φλόριντα το Σάββατο 7 Ιανουαρίου . Οι εφημερίδες USA Today και Detroit Free Press έχουν επίσης δημοσιεύματα της μηνυτήριας αναφοράς κατά του Schmidt, η οποία αποσφραγίστηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντιτρόιτ τη Δευτέρα.

Ο Schmidt, ο οποίος εργαζόταν στο Auburn Hills, στο Μίσιγκαν, ήταν ο πρώην διευθυντής συμβατότητας ρύπων της Volkswagen στις Η.Π.Α.

Σύμφωνα με μία ένορκη κατάθεση που υποστηρίζει την σύλληψη του Schmidt, οι ρυθμιστές ζήτησαν τα αποτελέσματα των δοκιμών στα πετρελαιοκίνητα οχήματα της Volkswagen, τα οποία έδειχναν πως οι εκπομπές ρύπων ήταν σημαντικά υψηλότερες από τα επιτρεπόμενα επίπεδα κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Σύμφωνα με τις δοκιμές όμως που έγιναν οι εκπομπές ρύπων κρίθηκαν επιτρεπτές.

Στην μήνυση αναφέρεται, πως ο Schmidt γνώριζε ότι τα διαφορετικά αποτελέσματα οφείλονταν σε λογισμικό προγραμματισμένο να παραπλανήσει τις δοκιμές εκπομπής ρύπων. Το στέλεχος της Volkswagen εξαπάτησε τους ρυθμιστές, και σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά το έκανε « βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες για την διαφορά των αποτελεσμάτων, εκτός βέβαια από το γεγονός πως η Volkswagen ηθελημένα εξαπάτησε τις δοκιμές εκπομπής ρύπων των Ηνωμένων Πολιτειών, έτσι ώστε να συνεχίσει  να πουλά πετρελαιοκίνητα οχήματα στις Η.Π.Α.»

Ο πρώην μηχανικός της αυτοκινητοβιομηχανίας και μάρτυρας κατά του Schmidt είναι και ο James Liang, ο οποίος δήλωσε ένοχος τον Σεπτέμβριο  στις ίδιες κατηγορίες. Η Times δήλωσε σχετικά με την σύλληψη του Schmidt, πως «η έρευνα συνεχίζεται πλέον και στις τάξεις των στελεχών της εταιρείας.»

Ήδη η Volkswagen έχει συμφωνήσει να πληρώσει το ποσό των 15,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε  αστικό συμβιβασμό και διαπραγματεύεται με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α για την επίλυση ποινικής υπόθεσης, όπως αναφέρει η New York Times.

*Η μετάφραση έγινε από το Νίκο Λιάσκο, προπτυχιακό φοιτητή στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας (ABAjournal.com)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.