ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει υπέρ της έναρξης κατάργησης του Obamacare

Του Mark Casper

Την Παρασκευή η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε υπέρ της έναρξης της διαδικασίας για την κατάργηση του Affordable Health Care Act (ACA) ,του νομοσχεδίου δηλαδή για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters την Πέμπτη, με ψήφους 227-198 της Βουλής των Αντιπροσώπων και 51-48 της Γερουσίας αποφασίστηκε η κατάργηση του νομοσχεδίου, γνωστού και ως Obamacare. Την απόφαση υποστήριξαν κατά πολύ οι Ρεπουμπλικάνοι με μόλις 9 γερουσιαστές να ψηφίζουν κατά.  Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Paul Ryan, υποστήριξε ότι η διαδικασία για την κατάργηση του Οbamacare πρέπει να επισπευτεί το συντομότερο δυνατόν και τόνισε ότι: « Πρέπει να επέμβουμε πριν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια αποστολή διάσωσης.» Παρά την ισχυρή στήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους εντός της Βουλής, το μέτρο αποδοκιμάστηκε ιδιαίτερα από τους Δημοκρατικούς- ούτε ένας δεν ψήφισε υπέρ της κατάργησης. Οι Ρεπουμπλικάνοι αποβλέπουν στην ταυτόχρονη δημιουργία και θέσπιση μιας δικής τους πρωτοβουλίας που θα αντικαταστήσει το Obamacare.

Φαίνεται ότι το ACA, το οποίο αντιμετώπισε προβλήματα ήδη από το ξεκίνημα του, είναι γραφτό να αφαιρεθεί τελικά από το νόμο. Την περασμένη Τρίτη, η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) κατέθεσε πρόταση ζητώντας να συνεχίσει να υπάρχει ομοσπονδιακή δικαστική απόφαση που να εμποδίζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση από το να διαπράττει διακρίσεις ενάντια σε τρανσέξουαλ άτομα και γυναίκες στον τομέα της υγείας, όπως ίσχυε και με το Obamacare. Την ίδια ημέρα, η Υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών υποστήριξε ότι η κατάργηση του ACA χωρίς την άμεση αντικατάσταση του θα έθετε σε κίνδυνο την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον περασμένο Μάιο, ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε υπέρ του Σώματος των Ρεπουμπλικάνων στην κατηγορία ότι η κυβέρνηση χρηματοδοτούσε παράνομα επιδοτήσεις, στα πλαίσια του Obamacare.

*H μετάφραση έγινε από την Αναστασία Λιτζερίνου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας (jurist.org)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.