Στα δικαστήρια της Λουιζιάνα τις αυτεπάγγελτες ποινικές υποθέσεις αναλαμβάνουν αστικοί δικηγόροι, λόγω υπερβολικού όγκου υποθέσεων

Από την Stephanie Francis Ward

Εξαιτίας μιας χρηματοδοτικής κρίσης σε πολιτειακό επίπεδο, έχουν μείνει μόνο 22 διορισμένοι συνήγοροι για να αναλάβουν πάνω από 18.000 υποθέσεις στον δήμο Caddo της Λουιζιάνα, η οποία περιλαμβάνει το Shreveport, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία. Οι αστικοί δικηγόροι αναγκάζονται να γεμίσουν το κενό, παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν καθόλου εμπειρία στην άσκηση ποινικού δικαίου.

Ορισμένοι έχουν δηλώσει στο δικαστήριο ότι δε γνωρίζουν αρκετά περί ποινικού δικαίου ώστε να είναι σε θέση να εκπροσωπήσουν τους νομικά άπορους κατηγορούμενους, αλλά δε δίνεται ιδιαίτερη σημασία σε αυτές τις ανησυχίες, αναφέρει το Marshall Project. Παρόμοια ζητήματα υπάρχουν και σε άλλους δήμους της Λουιζιάνα.

«Είναι μια προσπάθεια να καλυφθεί πρόχειρα ένα πρόβλημα χρηματοδότησης χωρίς τη χρηματοδότηση – για να σιγουρευτούν πως ότι κι αν συμβεί, μπορούν να συνεχίσουν τις αγωγές τους. Η «λύση» τους είναι να προσλάβουν μη αρμόδιους  δικηγόρους αντί να ξοδέψουν χρήματα σε ικανούς διορισμένους συνηγόρους, υποστηρίζει ο Stephen Singer, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Loyola της Νέας Ορλεάνης, ο οποίος έχει υπηρετήσει και ως επικεφαλής στο γραφείο των διορισμένων συνηγόρων στην Ορλεάνη.

Σύμφωνα με το Marshall Project, τα ραντεβού τα οποία μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, δεν χρεώνονται.

«Είναι σαν να αναθέτουμε σε έναν κατήγορο να αναλάβει μήνυση για ιατρική αμέλεια», λέει ο Ryan Goodwin, δικηγόρος που ειδικεύεται στο ασφαλιστικό δίκαιο. Του ανατέθηκε να εκπροσωπήσει έναν 16χρονο που κατηγορούνταν για κλοπή πορτοφολιού και κινητού τηλεφώνου με την απειλή όπλου. Οι κατηγορίες έφεραν την πιθανότητα της ισόβιας κάθειρξης, αλλά ο πελάτης του Goodwin δέχθηκε συμφωνία συμβιβασμού με την προϋπόθεση να καταθέσει εις βάρος άλλου κατηγορουμένου. Τέλος, καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκισης.

Στον δήμο Winn, ο οποίος βρίσκεται πιο έξω από την πόλη, ο J. Keith Gates ταυτόχρονα απαγγέλει κατηγορίες και είναι στην υπεράσπιση ποινικών υποθέσεων. «Δεν υπάρχει πρόβλημα, παρά μόνο όταν είσαι πολιτικός ενάγων και υπεράσπιση την ίδια στιγμή», δήλωσε ο Gates στο Marshall Project.

Ο Singer διαφωνεί. «Είναι ο κατήγορος», είπε σε μια δημοσίευση. «Παίζει για την αντίπαλη ομάδα».

Μετά από τις περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό τον περασμένο χρόνο, στο γραφείο των διορισμένων δικηγόρων του δήμου, από τις τρεις θέσεις προσωπικού έμεινε μια θέση μερικής απασχόλησης. Η υπηρεσία επίσης έχασε δύο θέσεις ερευνητών. Ο Περιφερειακός Δικαστής του Winn, Jacque Derr ζήτησε τη βοήθεια του Gates. Ο Derr, ενώ συμφωνεί με τον Singer ότι υπάρχει μια σύγκρουση, υποστηρίζει πως υπάρχουν πιο σοβαρά ζητήματα.

«Αυτό που φοβάμαι είναι ότι κάποιος επικίνδυνος εγκληματίας που είναι ένοχος, ίσως καταλήξει να τριγυρίζει ελεύθερος εξαιτίας αυτής της κατάστασης», δήλωσε ο Derr στο Marshall Project. «Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βρω έναν δικηγόρο που θα συμφωνήσει να το κάνει, αλλιώς αυτά τα αποβράσματα θα γυρνάνε στα σπίτια τους ελεύθερα».

Ο Herman Castete έχει τη θέση του διορισμένου συνήγορου στον δήμο. Έκανε μια λίστα αναμονής για φυλακισμένους άπορους κατηγορούμενους, τους οποίους το γραφείο αρνήθηκε να αναλάβει.

Τον Απρίλιο στη Νέα Ορλεάνη, ο δικαστής Arthur Hunter απελευθέρωσε άπορους κατηγορούμενους που είχαν μπει στη λίστα αναμονής, προκειμένου να εκπροσωπηθούν από διορισμένους συνηγόρους. Σύμφωνα με το Marshall Project έχουν γίνει εφέσεις για αρκετές από αυτές τις υποθέσεις.

*μετάφραση από την Βαλεντίνα Κούμουλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας (abajournal)