Στο τραπέζι η αύξηση εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών

Νέα βόμβα εισφορών για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, περιλαμβάνει το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο, καθώς οι δανειστές ζητούν την αύξηση της βάσης υπολογισμού των νέων εισφορών. Το ζήτημα αποτελεί μία από τις «τεχνικές διαφωνίες» με «σημαντική πολιτική διάσταση» όπως έλεγε χθες υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει να μην υπάρξει κάποια αλλαγή στον υφιστάμενο τρόπο υπολογισμού των εισφορών. Το θέμα, βέβαια, έχει ξανατεθεί από τους δανειστές, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων άκαρπων διαπραγματεύσεων του περασμένου χειμώνα και αφορά τη βάση υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι δανειστές ζητούν οι νέες εισφορές να υπολογίζονται στο εισόδημα μετά τις δαπάνες αλλά πριν από τις ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους. Αυτό στην πράξη θα οδηγούσε σε μεγάλη αύξηση των εισφορών, καθώς βάσει των πρώτων υπολογισμών θα αύξανε το εισόδημα κατά τουλάχιστον 8%. Μάλιστα, στα κείμενά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητεί επίσης η βάση για τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης να μη μειώνεται από τις μεταφερόμενες ζημίες και να μην επιβληθούν εισφορές στα μερίσματα.

Πηγές από το υπουργείο Εργασίας υποστήριζαν, πάντως, ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ανοικτό μέχρι και χθες παρέμενε το θέμα των μειώσεων στις συντάξεις, από το 2019, καθώς στο τραπέζι υπήρξαν δύο σενάρια. Το πρώτο αφορά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Σε αυτό αντιδρά η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι οι μειώσεις θα αγγίξουν ακόμη και το 40%. Το δεύτερο προβλέπει πλαφόν στις περικοπές, στο 22% της συνολικής σύνταξης και εάν αυτό δεν φτάσει, μείωση των επικουρικών συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, όπου έχει απομείνει (λόγω της πρόβλεψης για περικοπές μόνο στις περιπτώσεις που κύρια και επικουρική σύνταξη ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ). Ταυτόχρονα προβλέπεται πάγωμα των αυξήσεων για όλες τις συντάξεις, έως το 2021.

Αλλά και στα εργασιακά, το ισοζύγιο παραμένει αρνητικό, καθώς οι δανειστές ζητούν όχι μόνο την κατάργηση της δυνατότητας για απόρριψη του σχεδίου ομαδικών απολύσεων από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας (υπουργικό βέτο) αλλά και κατάργηση της προέγκρισης. Η νέα διαδικασία προβλέπει έλεγχο ότι τηρούνται όλες οι απαραίτητες νομοθετημένες διαδικασίες από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), στο οποίο θα εκπροσωπούνται ισομερώς εργοδότες, εργαζόμενοι και κυβέρνηση. Στα θετικά, εντάσσεται η διατήρηση του προβλεπόμενου ποσοστού επιτρεπόμενων απολύσεων στο 5% και έως 30 εργαζόμενοι τον μήνα. Οσο για τη «σημαία» της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, παρά την πρόθεση της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου να νομοθετηθεί ρητά ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 αίρεται η αναστολή των δύο αρχών, της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, οι δανειστές ζητούν να νομοθετηθεί η διατήρηση της αναστολής που ψηφίστηκε το 2011 για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του προγράμματος του ESM. Και μάλιστα, αφήνονται για τις επόμενες αξιολογήσεις δύο επίσης δύσκολα θέματα, αυτά της αύξησης του ελάχιστου ποσοστού που θα απαιτείται για να ληφθεί απόφαση για απεργία από πρωτοβάθμια σωματεία (50%) καθώς και της αναθεώρησης του ισχύοντος πλαισίου για τη διαιτησία.

Πηγή: καθημερινή

 

Ειρήνη Καράσαββα

Μην περιμένεις το σύμπαν να σου προσφέρει ο τι επιθυμείς. Να εργάζεσαι καθημερινά για το σκοπό αυτό. Είναι δέλεαρ από μόνο του.

Leave a reply