Τα Πρόσωπα που "σημάδεψαν" τον 21ο αιώνα

Από την αρχαιότητα ακόμη υπήρξαν προσωπικότητες που έλαμψαν και διακρίθηκαν για το πνεύμα τους, τις ιδιαίτερες ηγετικές τους ικανότητες, το σθένος και το θάρρος τους. Αν ανατρέξουμε ας πούμε στον 5ο αι. π.Χ. θα συναντήσουμε τον Περικλή, λίγο αργότερα τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη και αμέσως μετά τον Μ. Αλέξανδρο. Και όλα αυτά για να φτάσουμε στο σήμερα. Διότι και στις μέρες  μας δεν λείπουν πρόσωπα που με τη δράση τους και το όραμά τους έχουν στιγματίσει τον 21ο αιώνα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με ένα όνομα από τα πρώτα στη λίστα μας, τον Barack Hussein Obama, ο οποίος είναι ο 44ος Πρόεδρος των Η.Π.Α. αλλά και ο πρώτος Αφροαμερικανός πολίτης που εκλέχθηκε ποτέ στο εν λόγω αξίωμα. Έχοντας αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και έχοντας ολοκληρώσει τις  νομικές του σπουδές στο Harvard University, ο Obama  δεν άργησε να ασχοληθεί με την πολιτική από το 1997 και να γίνει ο τέταρτος Πρόεδρος που βραβεύεται με Νόμπελ Ειρήνης, μόλις εννιά μήνες μετά την εκλογή του, ενώ σύμφωνα με την Επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ Ειρήνης, ο λόγος που κέρδισε το βραβείο ήταν «το όραμά του και η δουλειά του για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα». Επίσης, το περιοδικό Time τον ανακήρυξε δύο φορές «Πρόσωπο της Χρονιάς» (Person of the Year). Barack-Obama-EU-January-2012 Έχει ξεχωρίσει από αρκετούς προκατόχους του γιατί εφαρμόζει μια οργανωμένη και προσεκτικά μελετημένη εσωτερική και εξωτερική πολιτική και οποιαδήποτε εν γένει πολιτική του ενέργεια γίνεται χωρίς να προκαλούνται έντονες αντιδράσεις από τους Αμερικανούς πολίτες. Γενικότερα είναι προσιτός και αγαπητός σε όλους καθώς φαίνεται, πάντα χαμογελαστός μπροστά στις κάμερες, κλονίζοντας έτσι την μέχρι τώρα εικόνα ενός πολιτικού ηγέτη που οι περισσότεροι είχαμε στο μυαλό μας και η οποία τον ήθελε αυστηρό, σοβαρό και απρόσιτο. Ο Obama κερδίζει σε κάθε ομιλία ή συνέντευξη του τους Αμερικανούς, οι οποίοι δείχνουν να τον θαυμάζουν και τον εμπιστεύονται, όχι μόνο ως πολιτικό αλλά και ως άνθρωπο. Και όλα τα παραπάνω ο 53χρονος Πρόεδρος τα πετυχαίνει χωρίς να δημιουργήσει έστω και στο ελάχιστο ψεγάδια αμφιβολίας ως προς το κύρος και την αξιοπιστία του. Το πανταχού παρόν και αφοπλιστικό του χαμόγελο ουδέποτε προξένησε υπόνοια έλλειψης σοβαρότητας από την πλευρά του. Αντιθέτως, είναι αυτό ακριβώς το ειλικρινές χαμόγελο που απ’ o,τι φαίνεται αναζητούσαν οι Αμερικανοί στο  πρόσωπο του ηγέτη τους.

Και πάμε να περάσουμε σε άλλον έναν πολιτικό που το Time ανακήρυξε «Πρόσωπο της Χρονιάς» το 2008. Ο λόγος για τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Vladimir Putin, ο οποίος επίσης σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ και στη συνέχεια απέκτησε διδακτορικό στα Οικονομικά. Επίσης, το διάστημα 1985-1990 εργάστηκε στην Ανατολική Γερμανία ως μυστικός πράκτορας της 140717-putin-ukraine-1912_ba08f5e8461cb23d844e3c03488e72f9Επιτροπής της Κρατικής Ασφάλειας (KGB), ενώ την πρώτη του εμφάνιση στο πολιτικό προσκήνιο την έκανε το 1991 στη γενέτειρά του Αγία Πετρούπολη. Πάντως δεν είναι εξαιτίας του παραπάνω πλούσιου βιογραφικού του που ο Putin έπαιξε το δικό του σπουδαίο ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Είναι κυρίως γιατί στη διάρκεια της 8ετούς, πρώτης και δεύτερης, προεδρικής θητείας του, η ρωσική οικονομία επανέκαμψε μετά από μακρύ χρονικό διάστημα, με αιχμή την ενεργειακή πολιτική και το μεγάλο πλούτο σε φυσικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Παράλληλα, η Ρωσία υπηρξε μέλος της ομάδας των οχτώ πλουσιοτέρων κρατών του κόσμου, λόγω της μεγάλης αύξησης του Α.Ε.Π. της. Κοινώς, χάρη στην επιτυχημένη οικονομική και δημοσιονομική πολιτική του Putin, η άλλοτε κομουνιστική Ρωσία κατόρθωσε το ακατόρθωτο… να διανύει μια σταθερή περίοδο ευημερίας και ευμάριας, αξιοποιώντας τον φυσικό της πλούτο και προσαρμόζοντάς τον στις σύγχρονες οικονομικές απαιτήσεις.

Και για να φύγουμε λίγο από τον χώρο της πολιτικής, ας ρίξουμε μια ματιά στον Bill Henry Gates III, τον Αμερικανό επιχειρηματία και Πρόεδρο της Microsoft. Ήταν ο  πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο από το από το 1995 ως το 2006 σύμφωνα με τον κατάλογο δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes,  με πρόσφατες εκτιμήσεις να βάζουν την καθαρή αξία της περιουσίας του κοντά σε 56 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της επανάστασης των προσωπικών υπολογιστών. Αν και bill-gates-jpgθαυμάζεται ευρέως, η επιχειρησιακή τακτική του έχει κατακριθεί ως ανταγωνιστική και μονοπωλιακή, καθόσον η εταιρία του έχει οδηγηθεί αρκετές φορές στα δικαστήρια και καταδικαστεί για παράβαση των νόμων κατά των μονοπωλίων και των τραστ. Παρόλαυτα, η Microsoft, ούσα μια από τις σπουδαιότερες εταιρίες λογισμικού στον πλανήτη, είναι υπεύθυνη για τη γέννηση των γνωστών σε όλους μας Windows, καθώς η εφεύρεση της γλώσσας προγραμματισμού BASIC και η συμφωνία της με την IBM εκτόξευσαν την πορεία της στο ζενίθ. Ταυτόχρονα, η ιδέα του Gates για παραγωγή λειτουργικών συστημάτων της επόμενης γενιάς, συντελεί στην είσοδο της Microsoft στο Χρηματιστήριο, γεγονός που μετέτρεψε τον Gates σε εκατομμυριούχο από τη μία στιγμή στην άλλη. Ήταν το επιχειρηματικό του μυαλό, η ευφυΐα του αλλά και ο οραματισμός του, που τον οδήγησαν στη δημιουργία μιας από τις πιο κερδοφόρες αλλά και καινοτόμες στον τομέα της τεχνολογίας επιχείρησης, αφήνοντας το στίγμα του στην εποχή μας, μια εποχή ραγδαίας τεχνολογικής επανάστασης.

Και με την μανία που σας έχει κατακλείσει σχεδόν όλους με τα προϊόντα της Apple (iPhone, iPad, Mac, iMac), πιστεύω αξίζει και μια αναφορά στον έναν εκ των δύο συνιδρυτών της, πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της, Steve Paul Jobs. Πρόκειται για έναν από τους οραματιστές στο χώρο των υπολογιστών, εφόσον πολλές ιδέες του άλλαξαν τον τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την 620x434ψηφιακή τεχνολογία. Άλλωστε, ήταν από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή, γι’ αυτό και χαρακτηρίστηκε ως «ο μέγας ευαγγελιστής της ψηφιακής εποχής». Η σημαντική συνεισφορά του στην Apple οδήγησε στη συμφωνία της με την Microsoft, η οποία επένδυσε στην εταιρία του Jobs 100 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η κίνηση της Apple στο χώρο της μουσικής, με τον Steve να λανσάρει το 2001 το iPod, ενώ το 2010 παρουσιάζοντας το iPad, κατάφερε να αποσπάσει τον τίτλο του «Προσώπου της Χρονιάς» από την Financial Times. Την επανάσταση έφερε τόσο στο χώρο της μουσικής, όσο και στο χώρο των εφαρμογών, εμπλουτίζοντας το iPhone με τις περίφημες applications και καθιστώντας το ένα από τα πιο περιζήτητα ηλεκτρονικά προϊόντα σε Ευρώπη και Αμερική.

Και πάμε να κλείσουμε με τον εμπνευστή και δημιουργό άλλης μια προσφιλούς σε εμάς εφαρμογής, του Facebook. Πρόκειται για έναν Mark Zuckerberg, Founder & CEO of Facebook, at the press confereακόμη ανακηρυχθέντα ως «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το Time, τον Αμερικανό προγραμματιστή και επιχειρηματία Mark Zuckerberg. Ο δισεκατομμυριούχος πλέον απόφοιτος του Harvard άρχισε να προγραμματίζει από τότε που ήταν στο Γυμνάσιο, ενώ η Microsoft και η AOL τον προσέλκυσαν από την περίοδο που ήταν ακόμη σπουδαστής. Εκείνος ωστόσο κράτησε μυστική την ρηξικέλευθη ιδέα του για τη δημιουργία ενός παγκοσμίου εμβέλειας διαδικτυακού ιστότοπου επικοινωνίας, την οποία ανέπτυξε και τελειοποίησε με τη βοήθεια τριών συμφοιτητών του, φτάνοντας στο σημείο να κατέχει αυτή τη στιγμή το 28% των μετοχών του Facebook.

Κι αν τα προαναφερθέντα πρόσωπα δεν σας είναι αρκετά για να χαρακτηριστούν ως οι «Κολοσσοί του αιώνα μας», ρίξτε μια ματιά δίπλα σας. Στα άτομα του άμεσου περιβάλλοντός σας που με τον δικό τους μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο σας ενθαρρύνουν σε κάθε σας βήμα, σας κάνουν καλύτερους και, είτε το αντιλαμβάνεστε είτε όχι, κατέχουν έναν σπουδαίο ρόλο στη ζωή σας γιατί σας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους. Μπορεί να είναι κάποιος φίλος, συγγενής ή ο σύντροφός σας. Όπως και να χει, υπάρχει σίγουρα κάποιος μέσα από τον οποίο γίνεστε καλύτεροι και ανακαλύπτετε τα πιο όμορφα κομμάτια του εαυτού σας. Ίσως λοιπόν ένα τέτοιο άτομο να αξίζει να το χαρακτηρίσετε «Πρόσωπο της Ζωής σας».

Τι λέτε;

Aria Zfr

I'm the creator of my own bliss.

Leave a reply