Τέσσερις τρόποι που το αποτέλεσμα των γενικών βουλευτικών εκλογών μπορεί να επηρεάσει το Brexit

Των Simon Kennedy και Robert Hutton

> Η αποτυχία της May να συγκεντρώσει τη μεγάλη πλειοψηφία θα κλονίσει το Brexit

> Το Brexit μπορεί να παραμείνει «σκληρό» ή να γίνει «μαλακό» ανάλογα με την απόφαση της  επόμενης κυβέρνησης

Η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση γνώρισε νέες αναταράξεις, καθώς η απόπειρα της πρωθυπουργού, Theresa May, να κερδίσει το πάνω χέρι για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Με το αποτέλεσμα των γενικών βουλευτικών εκλογών που έλαβαν χώρα την Πέμπτη να βρίσκεται μερικές ώρες μακριά από το να γίνει γνωστό, είναι ήδη σαφές ότι το Συντηρητικό Κόμμα της May απέτυχε να κερδίσει την επιβλητική νίκη που επεδίωκε και ίσως στην πορεία να χάσει τη μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις του Brexit, οι οποίες επρόκειτο να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καθυστερήσουν. Και το σοκαριστικό αποτέλεσμα  θα μπορούσε να καταλήξει στην αναδιαμόρφωση του Brexit ακόμη και όταν το ρολόι εξακολουθεί να χτυπάει μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2019, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να εγκαταλείψει το μπλοκ.

Ακολουθούν τέσσερα πιθανά σενάρια:

 Οι υποστηρικτές του Brexit αντιδρούν

Ένας λόγος που κάλεσε για πρόωρες εκλογές ήταν για να διευρυνθεί η πλειοψηφία των Συντηρητικών, έτσι ώστε να έχει μια ασφάλεια απέναντι στους 60 περίπου πιο παθιασμένους με το Brexit Συντηρητικούς νομοθέτες, οι οποίοι θυμούνται ότι δεν ψήφισε υπέρ αυτού.

Αν είχε επιτύχει το στόχο της, θα είχε περισσότερο πολιτικό χώρο για να συνάψει συμφωνίες με την ΕΕ σχετικά με θέματα, όπως η οικονομική διευθέτηση και η αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ως αντάλλαγμα για την εξασφάλιση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας και της συμφωνημένης μετάβασης σε αυτήν.

Αν οι Συντηρητικοί παραμείνουν στην εξουσία, οι υποστηρικτές του «σκληρού» Brexit ίσως να μπορούν να διατηρήσουν τη σχέση ισχύος υπό την εξουσία της May  ή του διαδόχου της, μειώνοντας το περιθώριο για παραχωρήσεις και διακινδυνεύοντας την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων που θα τελειώσουν με τη Βρετανία να συντρίβεται από το μπλοκ.

H ανάδυση των υποστηρικτών του Bremain

Οι Συντηρητικοί παραμένουν το κυβερνητικό κόμμα, αλλά ένα μικρό περιθώριο νίκης σημαίνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών τους αναγκάζει να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους για το Brexit.

Αντί να αποκλείσουν τη συμμετοχή στην Ενιαία Αγορά, όπως έκανε η May για να ανακτήσει τον έλεγχο παρά το ζήτημα της μετανάστευσης, η προσέγγιση για το Brexit γίνεται πιο ομαλή.

Στόχος γίνεται η διασφάλιση του εμπορίου και το Ηνωμένο Βασίλειο καταλήγει να ακολουθεί ένα νορβηγικό μοντέλο στο οποίο επικαλείται τη μετανάστευση ώστε να εξασφαλίσει το ελεύθερο εμπόριο. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Kenneth Clarke, ο οποίος ήρθε σε αντιπαράθεση με τη May σχετικά με το Brexit, δήλωσε ήδη στο BBC ότι απαιτείται «βαθύτερος διάλογος» στο Κοινοβούλιο.

Γι’ αυτό ίσως να χρειάζεται διαφορετικός πρωθυπουργός. Στους πιθανούς υποψηφίους θα μπορούσε να βρίσκεται η Υπουργός Εσωτερικών, AmberRudd, ή και ο Υπουργός Εξωτερικών που στηρίζει το Brexit, Boris Johnson, ο οποίος μπορεί να έχει τη δυνατότητα να τα καταφέρει.

Η ανάγκη για περισσότερο χρόνο για τη δημιουργία ενός πιο «μαλακού» Brexit μπορεί να απαιτήσει από τα υπόλοιπα 27 μέλη της ΕΕ να καθυστερήσουν την αποχώρηση της Βρετανίας που είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2019.

Το κέρδος των Εργατικών

Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Jeremy Corbyn, αψηφά τις προβλέψεις και τους επικριτές του για να πάρει την εξουσία είτε ως μειονοτική κυβέρνηση είτε υπό τη διακυβέρνηση ενός συνασπισμού.

Ο KeirStarmer είναι επιβαρυμένος με τη διαπραγμάτευση του Brexit και αμέσως διαλύει τα σχέδια της May. Στη θέση τους υπογράφει ένα «μαλακό» Brexit, δίνοντας προτεραιότητα στη συμμετοχή στην Ενιαία Αγορά.

Επίσης, η νέα κυβέρνηση αντιστρέφει την άποψη της May ότι «καμία συμφωνία δεν είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία» και η συμβιβαστική προσέγγιση ωθεί την ΕΕ να καθυστερήσει την ημερομηνία εξόδου.

Τίποτα δεν αλλάζει

Η May παραμένει στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο της DowningStreet και επιδιώκει το Brexit για το οποίο αγωνίστηκε. Δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ότι «αυτή η χώρα έχει ανάγκη από μια περίοδο σταθερότητας».

Αυτό θα απαιτούσε μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους της για να μπορεί να κρατήσει διαφορετικά μέρη του κόμματός της στην άκρη και την αφήνει εκτεθειμένη σε έναν συνεχή κίνδυνο συμμαχίας από τους αντιπάλους της με στόχο να κάνουν την προσέγγισή της πιο «μαλακή».

Η ΕΕ δεν δίνει καμία παράταση στις διαπραγματεύσεις και προσπαθεί να ασκήσει επιρροή σε μια αποδυναμωμένη May για να εξασφαλίσει καλύτερη συμφωνία για την ήπειρο.

*Η μετάφραση έγινε από τη Βαλεντίνα Κουμούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. (bloomberg.com)

Tagsbrexit

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.