The Geek Show (Part 1): Τηλεοπτικές νοσταλγίες του παρελθόντος

Είναι γεγονός λοιπόν. Ένα κείμενο που να αφορά τις νοσταλγίες (άλλες μακρινές άλλες σχετικά πρόσφατες) του παρελθόντος, να εκθειάζει αυτές, να διδάσκει τους νέους και τις επερχόμενες γενιές και να προσφέρει τη δυνατότητα στους «παλιούς» να αναπολούν. Και το «παλιοί» το βάζουμε σε εισαγωγικά για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είμαστε πραγματικά παλιοί αλλά μπορούμε να δηλώσουμε με υπερηφάνεια πως συγκαταλεγόμαστε στη θρυλική γενιά των 90’s (οκ, πρέπει να ηρεμήσω)..

Ο όρος «Geek Show» πιστεύω είναι κατανοητός (και αναμενόμενος) από την πλειονότητα του κόσμου. Κατά καιρούς άκουγα -άλλοτε συνεχώς, άλλοτε αραιά και που- τον όρο «geek». Είχα κάνει μία σχετική έρευνα για το είδος λοιπόν των εν λόγω ανθρώπων (γιατί κατηγορία ανθρώπων καταστάλαξα ότι είναι) και βρήκα διάφορα στοιχεία όπως (ακολουθούν ορισμοί): Μειωτικός/προσβλητικός χαρακτηρισμός για άτομα τα οποία επιδεικνύουν μια παράξενη ή ασύμβατη συμπεριφορά ως προς το γενικό περιβάλλον και ειδικότερα μανιώδη ενασχόληση με αντικείμενα ή θέματα διανοητικού/πνευματικού περιεχομένου, τεχνολογίας και αντίστοιχων παιχνιδιών (ηλεκτρονικών και μη). Η πιο άμεση απόδοση στην Ελληνική είναι: σπασίκλας, χωρίς να έχει όμως το “βάθος” της λέξης Geek (όπως φαίνεται παρακάτω), καθώς το μεγαλύτερο μέρος της εμμονής του σπασίκλα περιορίζεται στον ακαδημαϊκό τομέα. Γλωσσολογικά, η λέξη βρίσκεται στην Αγγλική: βλάκας/ηλίθιος (fool), Γερμανική: αλλόκοτος (freak), Ολλανδική: τρελός (gek), και Αλσατική διάλεκτο: Gickeles. (και η πηγή από το slang.gr).

Μάλιστα.. Άρα αν εγώ πω πως όλοι μας, λίγο πολύ, είμαστε geeks, θα είμαι λάθος; Μπορεί και όχι. Είμαστε όλοι μορφωμένοι άνθρωποι, χαρακτηριζόμαστε αρκετές φορές από μανιώδη «καταδίωξη» αυτού που αγαπάμε (βιβλία, ταινίες και σειρές, κόμικς κλπ), γνωρίζουμε όλοι παιχνίδια ηλεκτρονικά και αρκετοί από εμάς έχουν επαρκείς (και προχωρημένες πολλές φορές) γνώσεις στον ηλεκτρονικό και τεχνολογικό τομέα. Επομένως, όλοι είμαστε σπασικλάκια με τον δικό μας μοναδικό τρόπο.

Και ξεκινάμε λοιπόν: νοσταλγίες του παρελθόντος από την TV.

1) Pokemon: αυτή η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά αλλά και σειρά βιντεοπαιχνιδιών και κινούμενων σχεδίων (anime) ξεκίνησε ουσιαστικά από τον  Satoshi Tajiri ο οποίος είχε την ιδέα  να δημιουργήσει ένα παιχνίδι για το Game Boy της Nintendo όπου «ζωντανά» πλάσματα θα μπορούσαν να πιάνονται και να ανταλλάσσονται. Αυτή ήταν η γέννηση των Πόκεμον. Το ανιμε «Πόκεμον» προβλήθηκε στην Ιαπωνία για πρώτη φορά ένα χρόνο περίπου μετά το βιντεοπαιχνίδι και δεν άργησε πολύ να φτάσει σε πολλές άλλες χώρες στις οποίες έκανε επίσης μεγάλη επιτυχία.

Οι πρώτες κασέτες (versions) Pokemon που είχαν κατασκευαστεί και ετέθησαν σε κυκλοφορία το 1997, εφάρμοζαν ακριβώς την προαναφερόμενη ιδέα, αυτής της αλληλεπίδρασης των «ζωντανών» πλασμάτων. Αυτές ήταν οι «Pokemon Red and Green» και τον ίδιο χρόνο ακολούθησε και η «Pokemon Blue» με ανανεωμένο περιβάλλον γραφικών και διαλόγου. Ακολουθεί η «Pokemon yellow» (1998), «Gold» και «Silver Version» (1999-2000), «Crystal version» (2001), «Ruby and Sapphire» (2003), «LeafGreen» και «FireRed» (2004), «Emerald» (2005), «Diamond» και «Pearl» (2007), «Platinum: (2009), «HearGold» και «SoulSilver» (2010), «Black» και «Pokemon White» (2011), «Black και White 2″ (2012), «Pokemon X» και «Pokemon Y» (2013) kκαι τέλος, μόλις το προηγούμενο έτος, κυκλοφόρησε το remake των παλιών κασετών Ruby και Sapphire, «Omega Ruby» και «Alpha Sapphire». Αξίζει να τονιστεί πως το remake και η όλη αναμόρφωση των παλιών κασετών στο 2014 ήταν εκπληκτική, με την Game Freak (ο developer της Konami) να μας εντυπωσιάζει για μία ακόμη φορά.

Στα παιχνίδια αυτά, ο χαρακτήρας που ελέγχει ο παίχτης έχει την δυνατότητα να εξερευνήσει τον κόσμο του και να συναντήσει διάφορα πλάσματα (Πόκεμον) τα οποία μπορεί να αιχμαλωτίσει, αλλά και να πολεμήσει με δικά του Ποκεμον. Επίσης μπορει να συναντήσει άλλους χαρακτήρες με τους οποίους μπορεί να μονομαχήσει ή να ανταλλάξει Πόκεμον. Το κάθε πόκεμον έχει στατιστικά τα οποία αυξάνονται ή μειώνονται ανάλογα με την εκπαίδευση που δέχονται από τον εκπαιδευτή τους, δηλαδή τον παίκτη. Η εκπαίδευση κυρίως γίνεται μέσω της μάχης με άλλα ή μέσω διάφορων «φαρμάκων» που μπορεί να τους δώσει ο παίκτης. Ο κόσμος των πόκεμον είναι αρκετά σύνθετος αφού το κάθε πόκεμον έχει πόλλα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Χαρακτηριστικά όπως ο τύπος του, η φύση του, οι ειδικές επιδράσεις του, το επίπεδο του, τα στατιστικά του κλπ. Συνδυάζοντας όλα αυτά τα χαρακτηριστικά οι μάχες μεταξύ των πόκεμον και γενικά η εκπαίδευση τους έχει αρκετό ενδιαφέρον. Γι’ αυτό και μόνο το λόγο χρειάζεται στρατηγική για να καταφέρει κάποιος να τερματίσει το παιχνίδι. Ένα παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ο τύπος ή αλλιώς το στοιχείο της φύσης στο οποίο ανήκει το κάθε πόκεμον, έχει αδυναμίες σε άλλους τύπους και πλεόνεκτημα σε κάποιους άλλους (π.χ. ο τύπος της φωτιάς έχει αδυναμία στον τύπο του νερόυ αλλά πλεονέκτημα απέναντι στον τύπο του πάγου), όμως σε κάποιους άλλους τύπους δεν επιδρά καθόλου. Επίσης, στα Game Boy Advance (GBA) με το καλώδιο σύνδεσης (Link Cable) υπάρχει δυνατότητα αλληλεπίδρασης δυο βιντεοπαιχνιδιών. Επιπλέον, τα παιχνίδια Πόκεμον για τη σειρά Nintendo DS έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν μέσω Internet. Και καθώς η τεχνολογία των ηλεκτρονικών εξελίσσεται, το ίδιο συμβαίνει και με το γραφικό περιβάλλον των παιχνιδιών, όπως είναι αυτονόητο.

Όσον αφορά τη σειρά, αυτή διηγείται τις περιπέτειες του Ash Ketsum (Σατόσι, satoshi) ενός νέου εκπαιδευτή από την πόλη Πάλετ, στο ταξίδι του στον κόσμο των Πόκεμον με σκοπό να γίνει ο Αφέντης των Πόκεμον. Ο Ας ταξιδεύει με την Μίστυ (Κασούμι, Kasumi), τον Μπροκ (Τακέσι, Takeshi) (τον οποίο αντικαθιστά ο Τρέισι (Κέντζι, Kenji) και τον, διάσημο πλέον, picatchu σε διάφορα γυμναστήρια και μέρη για να κερδίσει εμβλήματα και να πιάσει καινούρια Πόκεμον. Το ταξίδι του όμως δεν είναι εύκολο. Ο Ας πρέπει να αντιμετωπίσει την ομάδα «Πύραυλος» (Ροκέττο Νταν, Roketto Dan), τη Τζέσσυ (στην ιαπωνική έκδοση (Μουσάσι,  Musashi), τον Τζέημς (Κοτζιρόου, Kojirou) και τον Μιάουθ (Νυάασου, Nyasu) – ένα πόκεμον που στο παρελθόν έμαθε να μιλάει ανθρώπινα για να κερδίσει τη αγάπη του – με τα υποχθόνια σχέδιά τους προσπαθούν να κλέψουν τον Πίκατσου, και όχι μόνο. Τα Πόκεμον είναι μία από τις λίγες σειρές άνιμε πού έχουν καταφέρει να αποσπάσουν τόσο μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως και ως εκ τούτου, όλη μας η παιδική ηλικία σημαδεύτηκε (θετικώς εννοείται) από αυτά. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως έχουν κυκλοφορήσει 17 ταινίες (η 18η είναι προγραμματισμένη για 18 Ιουλίου 2015).

POKEMON

2) Digimon: Άλλη μία δημοφιλής τηλεοπτική σειρά που δημιουργήθηκε από την «Toei Animation» το 1999. Ποιος δεν θυμάται τον ψηφιακό κόσμο των Digimon, τα σαγηνευτικά τοπία αλλά και τους κινδύνους που έκρυβε; Και όσον αφορά την υπόθεση: Την 1η Αυγούστου 1999, επτά παιδιά από την Ιαπωνία ξαφνικά πέφτουν σε μια περίεργη διάσταση που ονομάζεται Digital World, ενώ βρίσκονται σε θερινή κατασκήνωση. Κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς τους, τα παιδιά Tai, Ματ, Sora, Izzy, Μιμή, Joe, και TK, ανακαλύπτουν ότι βρίσκονται σε μια χώρα, που κατοικείται από ψηφιακά πλάσματα, τα Digimon. Τα παιδιά μαθαίνουν ότι έχουν την ικανότητα να βοηθήσουν τα πλάσματα ψηφιακά να εξελίσσονται (digivolve) σε ισχυρότερη μορφή , που μπορούν να καταπολεμήσουν τους εχθρούς για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Ξεκινώντας για το ταξίδι τους, τα παιδιά αρχίζουν την αναζήτηση ,για έναν δρόμο προς το σπίτι. Στη συνέχεια μαθαίνουν ότι είναι οι «DigiDestined», επιλέχθηκαν τα παιδιά με τη συμβατότητα με τα Digimon, και είναι η μόνη ελπίδα για την καταστροφή του κακού. Ο ένοχος αποκαλύπτεται και είναι ο Devimon, ο οποίος έστειλε Μαύρα εργαλεία που θα κάνουν πλύση εγκεφάλου στα Digimon που τους επιτίθενται. Στην συνέχεια αρχίζει να στοχεύει κατά TK και της Patamon, καθώς και οι δύο έχουν την πιο αποτελεσματική δύναμη εναντίον του. Ευτυχώς,  για το Patamon, το Angemon τον νικά με το κόστος της δικιάς του ζωής. Ωστόσο, ο Devimon είναι απλά μόνο ένα πιόνι σε μια μεγαλύτερη απειλή, αναγκάζοντας τα DigiDestined να κινηθούν σε άλλον κόσμο . Κατόπιν, οι μικροί ήρωες γλιστρούν στον πραγματικό κόσμο όπου συνειδητοποιούν ότι το κακό έχει αρχίσει τη διέλευσή του στην Γη και τον πραγματικό κόσμο, παραμορφώνοντας τον χωροχρόνο. Ο Τάι επιστρέφει στον ψηφιακό κόσμο , όπου και μαθαίνει, πώς υπάρχει μια ακόμα απειλή ο Myotismon, ο οποίος αποφασίζει να εισαχθεί στο πραγματικό κόσμο για να συλλάβει το όγδοο DigiDestined παιδί. Μόλις τα DigiDestined επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ο Tai μαθαίνει ότι η νεώτερη αδελφή του, η Kari είναι το όγδοο παιδί.

Η σειρά είναι απλά συναρπαστική και δεν αστιευόμαστε. Μόλις προσφάτως μάθαμε ότι η σειρά θα ξαναγυρίσει στις τηλεοπτικές οθόνες πιθανόν μέσα στο 2015 (remastered version). Οπότε, πρώην μπόμπιρες και νυν 20χρονοι σπασίκλες, ετοιμαστείτε απλά!!

DIGIMON

3) Yu-gi-oh: Τι θα μπορούσα να πω για αυτή τη σειρά, πραγματικά; Και ακόμη και τώρα που γράφω αυτό το «ενημερωτικό» (εδώ γελάμε..) άρθρο, κατακυριεύομαι από αυτό το Έπος που ακούει στο όνομα Yu-gi-oh!! Θυμάμαι κάθε πρωί Σαββάτου που ξυπνούσα και είχα το συγκεκριμένο πρόγραμμά μου: πρωϊνό, «παιδικά» και παιχνίδι στην αλάνα (αθώες εποχές).. Και με τον όρο «παιδικά» εννοώ τα anime και συγκεκριμένα τη σειρά pokemon και ύστερα Yugioh. Θυμάμαι επίσης (θα το πω και ας με χλευάσουν :P) ότι τελευταία τάξη! του γυμνασίου, έπρεπε να πηγαίνω φροντιστήριο αγγλικά το πρωί και ως εκ τούτου να χάνω το παιδικό.. Μόνο που δεν το έχανα στην πραγματικότητα αλλά το βιντεογραφούσα (ναι, καλά θυμάστε, αυτές τις μεγάλες βιντεοκασέτες). Βέβαια, μέσα στο διάστημα που έλειπα και το VCR έγραφε, οι διαφημίσεις ήταν αναπόφευκτες οπότε το μόνο που είχα να κάνω ήταν το πηγαίνω fast forward για να τις γλιτώνω.. Anyway, να πούμε και λίγα λόγια για την υπόθεση: ένα μικρό παιδί, ο Yugi συναρμολογεί μία ημέρα ένα «παζλ»-πυραμίδα (κειμήλιο από τον παππού του). Μέσα σε αυτό το κειμήλιο βρισκόταν και αναπαυόταν το πνεύμα ενός Φαραώ της Αιγύπτου, του Atem (Ατέμ) και το οποίο, μετά τη συναρμολόγηση, αναδύεται και βγαίνει. Παραδόξως, τα εμφανισιακά χαρακτηριστικά του Ατέμ με τον Yugi είναι πανομοιότυπα (με εξαίρεση το ύψος και λίγο την έκφραση). Οι 2 ήρωες θα δεθούν συναισθηματικά, θα ανακαλύψουν τι κακό κρύβεται στον κόσμο (και το οποίο αφορά το πνεύμα του Φαραώ) και μαζί θα προσπαθήσουν να το νικήσουν. Μόνο που σε αυτή την αναζήτηση δεν είναι μόνοι αλλά συνοδεύονται από τους σχολικούς φίλους του Yugi, την Tea, τον Tristan,και Joey.

Πρέπει να ομολογήσω πως όταν η σειρά τελείωσε, στιγμάτισε όλους. Αλλά έχουμε ΚΑΙ για αυτή καλά νέα καθώς μέσα στο 2015 επιστρέφει και το Yugioh σε remasterd version ενώ το 2016 θα έχουμε και ταινία (έχει ήδη προηγηθεί μία «The pyramid of Light»).

YUGIOH

4) Transformers: Η σειρά Transformers αποτελεί ένα από τα διαμάντια της δεκαετίας του ΄80 όπου και παίχτηκε αλλά και της δεκαετίας του ’90 και συνάμα αποτελεί μία από τις πιο αναγνωρίσιμες σειρές κινουμένων σχεδίων που πέρασαν ποτέ από τις μικρές αλλά και (αργότερα) από τις μεγάλες οθόνες του κινηματογραφικού πανιού. Τι είναι λοιπόν τα Transformers; Αρχικά να πούμε πως η σειρά αποτελεί τη πρώτη μεταφορά παιχνιδιών στην οθονη, απο την εταιρεία παιχνιδιών Hasbro σε συνεργασία με την Takara Tomy και πραγματεύεται την αιώνια μάχη των Autobots και των Decepticons. Γιγάντιες μηχανές δηλαδή οι οποίες έχουν την ικανότητα της σκέψης και της μετατροπής αυτών σε οχήματα ξηράς για τα Autobots και σε παντός τύπου για τα Decepticons. Έτσι λοιπόν οι προαναφερθείσες ομάδες των μηχανών προσγειώνονται στη Γη και έτσι οι Decepticons έχουν ως επιθυμία τη πλήρη καταστροφή ενώ τα Autobots πλέον καλούνται να την προστατέψουν. Αυτό είναι το σενάριο μίας απο τις πιο επιτυχημένες σειρές που έγιναν ποτέ στη μικρή οθόνη.

TransformersJapaneseVictory

5) Teen Titans: Για όσους δεν ενθυμούνται τη σειρά (η οποία έπαιζε επίσης κάθε πρωί Σαββάτου στο Σταρ), ας ρίξουν μία ματιά στη φωτογραφία που ακολουθεί. Όπως προδίδει και η ίδια ονομασία, πρόκειται για έφηβους υπερήρωες. Η ιδέα για τη δημιουργία των συγκεκριμένων ηρώων άρχισε από το «The Brave and the Bold» Νο54 (1964), στο οποίο παρουσιάζεται μία ομάδα με τους Robin (Dick Grayson), Kid Flash (Wally West) και Aqualad (Garth), τα τσιράκια δηλαδή των αντίστοιχων υπερηρώων της «Λεγεώνας των υπερηρώων» Batman, Flash και Aquaman, αντίστοιχα. Η ομάδα σχηματίστηκε και έκανε την πρώτη της επίσημη εμφάνιση με το όνομα «Teen Titans» στο «The Brave and the Bold» Νο60 και στην ομάδα προστέθηκε ως το 4ο επίσημο μέλος η Wonder girl (η νεότερη αδερφή της Wonder Woman). Έπειτα, ο συνεργάτης του Green Arrow, Speedy, αντικατέστησε τον Aqualad. Αργότερα, και όταν η σειρά άρχισε να παίρνει τα πάνω της τηλεοπτικά (δεκαετία του 1980), ενώθηκαν μαζί με τους Robin, Kid Flash και Wonder girl οι Cyborg, Starfire και η Raven, όπως επίσης και ο Beast Boy.

 Οι έφηβοι υπερήρωες λοιπόν, ζουν λίγο πιο μπροστά από τη δική μας εποχή. Τους αρέσει να ακούν μουσική, να φλερτάρουν, να το ρίχνουν έξω, όπως σε όλους τους νέους. Μα πάνω από όλα, αυτά τα παιδιά έχουν ιδανικά! Πιστεύουν σε έναν κόσμο ειρηνικό, σε μια κοινωνία αγγέλων, σε έναν κόσμο δικαιοσύνης. Φοβάστε μήπως η ζωή κόψει τα φτερά τους; Αποκλείεται! Είναι αποφασισμένοι να παλέψουν, να ριψοκινδυνεύσουν για να αλλάξουν τον κόσμο! Με αρχηγό τους τον Ρόμπιν καταδιώκουν κάθε δαιμονική σκιά, που απειλεί την πόλη τους. Σ’ αυτόν τον τιτάνιο αγώνα, δύναμή τους είναι η συλλογικότητα και σύνθημά τους: «Αν ονειρεύεσαι έναν καλύτερο κόσμο, μη ζεις την περιπέτεια σαν θεατής, γίνε εσύ ο ήρωάς της».

Teen_titans

 6) Scooby-Doo: Άλλη μία σειρά της παιδικής μας ηλικίας που μας προσέφερε άφθονο γέλιο με τις περιπέτειες της και τη δράση σε συνδυασμό με το κωμικό στοιχείο. Αμερικανικής παραγωγής, έκανε την πρεμιέρα της το το 1969, αλλά συνεχίζει να προβάλλεται μέχρι και σήμερα. Η αρχική σειρά «Scooby Doo, Where Are You« δημιουργήθηκε το 1969 από την εταιρία «Hanna-Barbera Productions« από τους Τζο Ράμπι και Κεν Σπίαρς. Η Hanna-Barbera και ο διάδοχός της ,»Warner Bros Animation», έχουν φτιάξει πολλές σειρές κινουμένων σχεδίων βασισμένες στην αρχική και αρκετά συναφή έργα, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοπτικών αφιερωμάτων και τηλεταινιών. Σε ορισμένες εκδόσεις η αρχική ιδέα παραλλάσσεται, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνουν νέοι ήρωες, όπως ο ξάδερφος του Σκούμπι, Scooby-Dum και ο ανιψιός του Scraby-Doo σε συνδυασμό με κάποιους από αρχικούς ήρωες.

 Και για να θυμήσουμε στους παλιούς αλλά και να «διδάξουμε» στους νέους, σε κάθε επεισόδιο ο Σκούμπι και η παρέα του, αποτελούμενη από τον Φρέντι Τζόουνς, τη Δάφνη Μπλέικ, τη Βέλμα Ντίνκλι και τον Σάγκι Ρότζερς, ταξιδεύουν στον κόσμο. Κάθε μέρος που επισκέπτονται είναι στοιχειωμένο από ένα τέρας ή φάντασμα, πίσω από το οποίο κρύβεται πάντα κάποιος άνθρωπος. Η ομάδα έχει ως στόχο να διαλευκάνει το μυστήριο, βρίσκοντας ποιος είναι ο ένοχος και γιατί έχει προβεί σε αυτή την ενέργεια. Αφού γίνει η απαραίτητη έρευνα και βρεθούν αρκετά στοιχεία, στήνεται μια παγίδα με την οποία συλλαμβάνεται ο ένοχος και ξεσκεπάζεται η δολοπλοκία του.

scooby2_1996628c

 7) Dragon Ball: Πασίγνωστη σειρά και όποιοι γεννήθηκαν τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές της αντίστοιχης του ’90, μεγαλώσαμε μεγαλώσαμε με τον Σογκόκου και τους φίλους του σε ένα μαγευτικό ταξίδι γεμάτο περιπέτειες ψάχνοντας τις θρυλικές Dragon Balls. Κάθε Σαββατοκύριακο κολλημένοι στην τηλεόραση για πόσα χρόνια περιμένοντας με αγωνία το επόμενο επεισόδιο. Είδαμε τον Σονγκόκου να μεγαλώνει από μικρό παιδί (στην αρχή της σειράς) μέχρι να γίνεται παππούς (στο τέλος). Ζήσαμε μαζί του και δε θα το ξεχάσουμε! Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα τηλεοπτικά μου κολλήματα… (τα επεισόδια με την Φρίζερ ήταν το αγαπημένο κομμάτι πολλών όπως και τα αντίστοιχα με τον Σελ… Τελικώς αποδείχθηκε ότι η Frieza ήταν άντρας και είχε γίνει λάθος στη μετάφραση (Μάλιστα.. Η μισή παιδική μου ηλικία ένα ψέμα δηλαδή…)!!

 Όταν κάποιος μαζέψει όλες τις Dragonball μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να καλέσει τον Δράκο Σένρον, ο οποίος θα πραγματοποιήσει μια επιθυμία στον κάτοχο των Dragonball, οι οποίες στη συνέχεια διασκορπίζονται εκ νέου στον πλανήτη. Κατά την διάρκεια των ταξιδιών του ο Σονγκόκου κάνει πολλούς φίλους αλλά και εχθρούς, αντιμετωπίζοντας τους οποίους γίνεται διαρκώς ισχυρότερος, με αποκορύφωμα το Δαιμονικό Βασιλιά Πίκολο. Στον επόμενο κύκλο επεισοδίων ο Σονγκόκου είναι πια ενήλικος, παντρεμένος και έχει ένα γιο, τον Γκόχαν. Καθώς περνούν τα επεισόδια ο Σονγκόκου γίνεται όλο και πιο δυνατός, μαθαίνει για την πραγματική του ταυτότητα, από τον αδερφό του τον Ράντιτς, που είναι όπως και ο ίδιος εξωγήινος της φυλής Σάγιαν. Λόγω της αδυναμίας του Ράντιτς να πάρει μαζί του τον αδερφό του, ταξιδεύουν με τη σειρά τους στη Γη ο Νάπα με τον Βετζέτα, δυο άλλοι Σάγιαν που σκοπεύουν να μαζέψουν τιςDragonball. Στο Dragonball Z, ο Σονγκόκου προπονείται συνεχώς για να αντιμετωπίσει κάθε απειλή, ταξιδεύει και σε άλλους πλανήτες και αντιμετωπίζει ισχυρούς αντιπάλους όπως ο Φρίζα (που προαναφέρθηκε) και ο Σελ. Ακόμη και νεκρός ο Γκόκου παραμένει και πάλι στο προσκήνιο. Στην συνέχεια επιστρέφει στην ζωή για να αντιμετωπίσει την καινούργια απειλή, τον Μάτζιν Μπου (Μπου Μπου στην ελληνική έκδοση του Dragonball Z). Στον τελευταίο κύκλο της σειράς, το Dragon Ball GT, ο Σονγκόκου γίνεται και πάλι μικρός χάρη στην ευχή του παλιού του εχθρού, του Πίλαφ. Έτσι πηγαίνει στο διάστημα για να αναζητήσει τις DragonBall με τα μαύρα αστέρια και να γίνει πάλι φυσιολογικός. Επιπλέον, υπάρχουν και ταινίες της σειράς, οι οποίες όμως δεν ακολουθούν την βασική ιστορία, εκτός από την ταινία του 2013 με τίτλο «Η μάχη των Θεών», που τοποθετείται μερικά χρόνια μετά το τέλος του Μπου και λίγα χρόνια πριν το 28ο Παγκόσμιο Τουρνουά Πολεμικών Τεχνών. Τέλος, υπάρχουν και κάποιες επιπλέον τηλεοπτικές ταινίες, οι οποίες αναλύουν παράπλευρα γεγονότα της σειράς, όπως η ιστορία του πατέρα του Σονγκόκου και αυτή του Τρανκς από το Μέλλον.

 Αξίζει να τονιστεί πως η σειρά manga του Dragonball, αποτελείται από 42 τόμους και 520 κεφάλαια συνολικά.Αντίθετα με τις σειρές anime, διατηρεί το όνομα Dragonball καθ’ όλη τη διάρκεια του. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Shonen Jump της Ιαπωνίας to 1984, ενώ ο πρώτος τόμος tankōbon κυκλοφόρησε το 1985. Το 1995 κυκλοφόρησε και ο τελευταίος τόμος, ενώ το manga επανακυκλοφόρησε σε μορφή kazenban το 2004 με ανασχεδιασμένα εξώφυλλα και νέο τέλος και ολοκληρώθηκε σε 32 τόμους. Στην Ελλάδα, το manga του Dragonball δεν έχει κυκλοφορήσει.

dragon ball

 8) Power Rangers: Δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να μην έχει έστω ακούσει για τους πολύχρωμους ήρωες. Η σειρά στηρίζεται στην Ιαπωνική «Super Sentai». Συγκεκριμένα, η αμερικανική και διεθνής εκδοχή (Power Ranger ) δανείζεται τις σκηνές από την ιαπωνική σειρά(Super Sentai) και αντικαθιστά τους Ιάπωνες ηθοποιούς με αμερικανούς, έτσι ώστε οι Power Rangers να είναι πιο κοντά στο κοινό των Δυτικών χωρών. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox Kids το 1993, έχοντας τον τίτλο «Mighty Morphin Power Rangers» και συνεχίζεται να προβάλλεται μέχρι και σήμερα από διάφορα κανάλια σε όλο τον κόσμο.

 Και τι ακριβώς είναι ένας Power Ranger; Σύμφωνα με τη σειρά, Power Ranger θεωρείται ένα άτομο, το οποίο μεταμορφώνεται σε ένα παντοδύναμο υπερήρωα. Ο Ranger φοράει μια στολή μάχης (συνήθως φτιαγμένη από spandex) και ένα κράνος , το οποίο και προστατεύει την μυστική του ταυτότητα. Ένας Ranger διαθέτει μεγάλη σωματική δύναμη και ανθεκτικότητα , αλλά και άλλες δυνάμεις (π.χ. τηλεκίνηση) ανάλογα με τον Ranger. Γενικά, όταν μεταμορφώνονται οι Rangers διατηρούν την φυσιολογία του σώματος τους, αλλά έχουν υπάρξει και περιπτώσεως όπως αυτή του μπλε Turbo Ranger, ο οποίος ενώ ήταν ένα μικρό παιδί, όταν μεταμορφωνόταν αποκτούσε το σώμα ενός ενηλίκου. Οι Ρower Rangers συνήθως ξεκινούν ως ομάδες των πέντε ή των τριών ατόμων και όσο προχωρούν τα επεισόδια αποκτούν περισσότερα μέλη. Η στολή του κάθε Ranger έχει διαφορετικό χρώμα από των άλλων της ομάδας. Αυτό το χρώμα είναι που δίνει όνομα στον κάθε Power Ranger (π.χ. Ροζ Ranger , Μπλε Ranger). Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, εκτός από το χρώμα του, ένας Power Ranger μπορεί να χαρακτηρίζεται και από τον αριθμό του ή από κάποια ιδιότητα του (π.χ.στους Power Ranger: Time Force, επειδή υπήρχαν δύο Rangers με κόκκινη στολή, ο ένας ονομαζόταν κόκκινος Ranger του χρόνου και ο άλλος Quantum Ranger). Επίσης, οι στολές των Rangers του κάθε κύκλου είναι πανομοιότυπες, εκτός από το χρώμα και το σχέδιο του κράνους. Τέλος, το χρώμα της στολής του κάθε Ranger είναι το ίδιο με το χρώμα των ρούχων που φοράει στην καθημερινή του ζωή.

 Γενικότερα, υπάρχουν κάποιοι κανόνες και που ισχύουν σε όλους τους κύκλους των επεισοδίων. Κάθε ομάδα Power Rangers, με ελάχιστες εξαιρέσεις, υπακούει σε αυτούς τους κανόνες. Έτσι, οι Power Rangers απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους για προσωπικό όφελος και να αποκαλύπτουν την ταυτότητα τους στον κόσμο. Κάθε Ranger είναι εφοδιασμένος γενικά με ένα ίδιο όπλο ,με τους άλλους (πιστόλι ή ξίφος) αλλά και με ένα προσωπικό όπλο ,το οποίο ενώνεται με τα προσωπικά όπλα των άλλων Rangers και όλα μαζί σχηματίζουν ένα μεγαλύτερο όπλο (συνήθως ένα κανόνι). Κάποιοι Rangers (συνήθως ο αρχηγός ) αποκτούν και εξαρτήματα που δεν έχουν οι άλλοι. Επίσης, καθώς ο κάθε κύκλος επεισοδίων εξελίσσεται, οι Power Rangers αποκτούν την προσωπική τους μοτοσυκλέτα (όχι σε όλες τις περιπτώσει )και το προσωπικό τους Zord (τεράστιων διαστάσεων όχημα το οποίο ενώνεται με τα Zords των άλλων Rangers για να σχηματίσουν ένα μεγαλύτερο και να νικήσουν ένα γιγαντιαίο τέρας). Στο τέλος του κάθε κύκλου συνηθίζεται να καταστρέφονται τα Zords για να καταφέρουν να νικήσουν τον αρχηγό των τεράτων του κάθε κύκλου. Wow..! That sounds interesting!

power rangers

 9) Αστυνόμος Σαϊνης: Θα κατηγορούμασταν μάλλον για εσχάτη προδοσία αν παραλείπαμε να αναφέρουμε τον Επιθεωρητή Σαϊνη, με τα εκατοντάδες γκατζετάκια του, λύνοντας διάφορες υποθέσεις! Ο Επιθεωρητής, ένας αδέξιος και απλής ευφυίας ντετέκτιβ, και ο οποίος είναι ένα ανθρώπινο ον με διάφορα βιονικά εξαρτήματα ενσωματωμένα στο σώμα του έχει ως σκοπό να λύνει υποθέσεις. Η πρωταρχική νέμεσις του Σαΐνη είναι ο Δρ. Claw, ο ηγέτης μιας σατανικής οργάνωσης, γνωστής ως «M.A.D.» Αυτή η σειρά ήταν το πρώτο κοινοπρακτικής προβολής (Γαλλίας, Καναδά και Ηνωμένων Πολιτειών παραγωγής) σόου καρτούν από την DIC Entertainment (καθώς και το πρώτο από την εταιρεία δημιουργημένο ειδικά για τους αμερικανούς τηλεθεατές, μαζί με το «The Littles» και το «Heathcliff and the Catillac Cats»). Αρχικά προβαλλόταν από το 1983 ως το 1986 και παρέμεινε σε κοινοπραξία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η φωνή του Σαΐνη στην ελληνική μεταγλώττιση ήταν του Τάσου Κωστή, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής του ελληνικού τίτλου: «Σαΐνης». Στην Ελλάδα προβάλλονταν από την ΕΤ1 ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε από την ΔΤ. Η σειρά κινουμένων σχεδίων προβάλλεται και από το κανάλι E. Ποιος άραγε ξεχνάει τις ατάκες «εμπρός λοιπόν καλά μου πόδια / χέρια κτλ». Πανέξυπνος, αλλά αφελής ο Σαΐνης προσπαθεί να τα βγάλει πέρα από το διαβολικό του αντίπαλο με τη βοήθεια της ανηψιάς του και του πιστού τους σκύλου (αλήθεια, αποκαλύφθηκε ποτέ η φάτσα του κακού;;; δεν θυμάμαι)! Πάντα βλέπαμε το χέρι του και αναρωτιόμασταν πως να είναι!

SAINIS

 10) Dexter: Και όχι, δεν αναφέρομαι στον κατά συρροήν δολοφόνο.. Αλλά στην πασίγνωστη σειρά και σε αυτό το μικροσκοπικό αγόρι με κόκκινα μαλλιά που ζει με τη μαμά, το μπαμπά και την αδελφή Ντι Ντι (όνομα, έτσι;) σε μια ήσυχη γειτονιά. Το περίεργο όμως είναι ότι στο δωμάτιό του κρύβει ένα ολόκληρο εργαστήριο! Χρονομηχανές, μυστικές φόρμουλες και τρομακτικά πλάσματα από άλλους πλανήτες είναι μόνο μερικά από αυτά που κρύβει ο Ντέξτερ.. (Μμμ.. Μπορεί και να μην ήταν υπερβολή να πούμε πως ο «μικρός» Ντέξτερ, θα μπορούσε άνετα να είναι μία καρικατούρα του Michael C. Hall..

 maxresdefault

 11) One Piece (Ο Drake και το κυνήγι του χαμένου θησαυρού): Ένα από τα πιο επιτυχημένα shonen μάνγκα ( παγκοσμίως, δημιουργός του οποίου είναι ο Eiichiro Oda, που αργότερα μεταφέρθηκε στην τηλεόραση υπό την μορφή άνιμε. Και ΟΧΙ, το όνομα του πρωταγωνιστή δεν είναι Drake αλλά Luffy.. Και ο black jack λέγεται Zoro (ο τύπος με το πράσινο μαλλί).. Γενικότερα, άλλαξαν όχι μόνο τα ονόματα αλλά και τον τίτλο του άνιμε.. Και μου πήρε αρκετό καιρό να το διαπιστώσω (από όταν άρχισα να ερευνώ στοιχεία για τα manga).. Αξίζει να τονιστεί πως η προβολή στην Ελλάδα διακόπηκε μετά από 105 επεισόδια καθώς το Ε.Σ.Ρ αποφάσισε πως η σειρά περιείχε σκηνές βίας ακατάλληλες για το ανήλικο κοινό (+την κακή μετάφραση). Anyway, η σειρά χαρακτηρίζεται από έντονη δράση, εντυπωσιακές μάχες, χιούμορ και δράμα. Η ιστορία είναι κοινή στο άνιμε και στο μάνγκα.

 Η σειρά One Piece λαμβάνει χώρα σε έναν φανταστικό κόσμο, ο οποίος την παρούσα χρονική περίοδο διανύει μια «μεγάλη εποχή πειρατών». Αυτό συμβαίνει διότι ο επονομαζόμενος «Βασιλιάς των Πειρατών», Gol D. Roger, συνελήφθη και εκτελέστηκε 22 χρόνια πριν την αρχή της ιστορίας και άφησε τον αμύθητο θησαυρό του, ονόματι One Piece (εξ’ ου και το όνομα της ιστορίας) στο Raftel, το τελευταίο νησί ενός θαλάσσιου δρόμου που ονομάζεται «Μεγάλη γραμμή» και αποτελεί την πιο επικίνδυνη θάλασσα στον κόσμο.

 Βασικός πρωταγωνιστής του One Piece είναι ο Monkey D. Luffy ο οποίος μαζί με το πλήρωμά του, αναζητά το θησαυρό αυτό μέσα από πολλές περιπέτειες. Ο ίδιος έχει μετατραπεί σε έναν άνθρωπο με ελαστικό σώμα, ιδιότητα που απέκτησε μετά την κατανάλωση ενός από τα «φρούτα του διαβόλου» (Akuma no Mi), μιας σειράς σπάνιων καρπών που δίνουν στους χαρακτήρες μοναδικές ιδιότητες. O αριθμός των ατόμων που αποτελούν το πλήρωμα του Monkey D. Luffy και η φήμη τους αυξάνεται σταδιακά. Καθώς προχωρούν έρχονται αντιμέτωποι με άλλους φιλόδοξους πειρατές καθώς και με το ναυτικό, το οποίο αποτελεί τη δύναμη επιβολής της τάξης στον κόσμο του One Piece. Ο κόσμος αυτός, αν και χωρίζεται σε διάφορα ανεξάρτητα κράτη, βρίσκεται υπό τον έλεγχο μιας «Παγκόσμιας Κυβέρνησης» (Sekai Seifu), όργανο της οποίας είναι το ναυτικό και για την ιστορία της οποίας ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά, αφού κάθε μελέτη γύρω από αυτή έχει απαγορευθεί. Συνολικά, το πλήρωμα του Monkey D. Luffy αποτελείται από 9 άτομα, μαζί με τον ίδιο.

 Το πρώτο μισό της σειράς κλείνει με την διάλυση της ομάδας μετά από μια ήττα τους από έναν συνεργαζόμενο με την Παγκόσμια Κυβέρνηση πειρατή (στον κόσμο υπάρχουν 7 τέτοιοι πειρατές, που φέρουν τον τίτλο Oka Shichibukai) και την πραγματοποίηση ενός πολέμου στον οποίο το ναυτικό επιβεβαιώνει την κυριαρχία του, νικώντας και σκοτώνοντας έναν από τους 4 μεγάλους πειρατές της σειράς (που ονομάζονται Yonko), υπό την εξουσία του οποίου (όπως και των υπόλοιπων 3) βρίσκονταν μεγάλες περιοχές στο δεύτερο μισό της «Μεγάλη γραμμή», που ονομάζεται «Νέος Κόσμος». To δεύτερο μισό της σειράς ξεκινά με την επανένωση του πληρώματος του Monkey D. Luffy στο μέρος που είχαν χωριστεί, μετά από 2 χρόνια, και την είσοδό τους στο «Νέο Κόσμο», όπου οι ισορροπίες διαταράχθηκαν, το νέο καθεστώς στην μεγάλη γραμμή έγινε περισσότερο «άνομο», εξαιτίας του θανάτου ενός από τους 4 μεγάλους πειρατές αφήνοντας έτσι εκτός ελέγχου τους περιβόητους πειρατές.

one-piece

 Το τέλος του Part 1 του Geek show έφτασε λοιπόν κάπου εδώ. Μερικές από τις πιο διάσημες τηλεοπτικές νοσταλγίες του παρελθόντος αναλύθηκαν όσο πιο περιεκτικά θα μπορούσαμε να τις γράψουμε. Μείνετε συντονισμένοι με το ιστολόγιο μιας και ακολουθεί το συνταρακτικό part 2 με ερωτήματα (άλλα από τις προαναφερόμενες σειρές και άλλα ανεξάρτητα) που έχουν μείνει αναπάντητα και στα οποία θα προσπαθήσουμε (μάλλον ανεπιτυχώς :P) να δώσουμε όσο το δυνατόν ικανοποιητικότερη απάντηση.

Πάνος Καμηνάς

Iam secretly Clark Kent.

1 comment