ΤΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗΣ ΝΑΖΙΣΜΟΥ-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ

Του Ιωάννη Δ. Κονομόδη, Ασκούμενου Δικηγόρου

Όπως και τα εγκλήματα του ναζισμού, έτσι και αυτά του κομμουνισμού πρέπει να καταδικάζονται. Οι κακουχίες και οι θάνατοι αθώων ανθρώπων είναι κακουχίες και θάνατοι και στις δύο περιπτώσεις. Όμως μια καταδίκη των εγκλημάτων του κομμουνισμού μόνο υποκριτική μπορεί να είναι σε μια
χώρα όπου οι συνεργάτες των Ναζί τιμώνται από την κυβέρνηση ως «αγωνιστές της ελευθερίας», όπου απαγορεύεται η δράση των κομμουνιστικών κομμάτων, όπου μνημεία του σοβιετικού παρελθόντος έχουν καταστραφεί και ανασύρονται αγάλματα συνεργατών των Ναζί. Ως εκ τούτου, θεωρώ ορθή την απόφαση της ελληνικής αντιπροσωπείας να μην παραστεί στο συνέδριο της Εσθονικής Προεδρίας της Ε.Ε. σχετικά με τα εγκλήματα από τα ολοκληρωτικά, και ιδίως τα κομμουνιστικά καθεστώτα.

Από εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι οι εξομοιώνοντες τον κομμουνισμό με τον ναζισμό σφάλλουν για δεκάδες λόγους, κάποιους σημαντικούς από τους οποίους θα αναφέρω. Πρώτον, στο επίπεδο της θεωρίας, διότι εξισώνουν την πολιτική θεωρία ενός από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους όλων των εποχών, του Καρλ Μαρξ, με τις θεωρίες ενός παρανοϊκού δικτάτορα, του Αδόλφου Χίτλερ. Ο ένας κήρυττε τον αγώνα για τη διακοπή της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και τη δημιουργία μιας κοινωνίας πλήρους και πραγματικής ισότητας, ενώ ο δεύτερος υποστήριζε την ανωτερότητα της φυλής του, της «Άριας φυλής», τη λήψη μέτρων για την διατήρηση της καθαρότητάς της και την ένοπλη σύγκρουση για την επικράτηση αυτής έναντι όλων των άλλων φυλών. Δεύτερον, στο επίπεδο της πράξης, σφάλλουν οι εξομοιώνοντες τον κομμουνισμό με το ναζισμό διότι ταυτίζουν τον κομμουνισμό με τον σταλινισμό, τον τρόπο, δηλαδή, με τον οποίο εφαρμόστηκε ο κομμουνισμός από ένα συγκεκριμένο πρόσωπο σε μια συγκεκριμένη χώρα και χρονική περίοδο. Ακόμη και έτσι να ήταν, όμως, ο κομμουνισμός, υποπίπτουν σε περαιτέρω ολίσθημα. Εξισώνουν την απόπειρα κατάκτησης όλου του κόσμου από τη χιτλερική Γερμανία, με τα δεκάδες εκατομμύρια θυμάτων και τις κάθε είδους καταστροφές που προκάλεσε ανά την υφήλιο, με την χοντροκομμένη απόπειρα της σταλινικής Σοβιετικής Ένωσης να επιβάλει το συγκεκριμένο πολιτικό καθεστώς στο εσωτερικό της.