Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απορρίπτει το σχέδιο του Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή

Του Ari Natter

Η απόπειρα της κυβέρνησης Τραμπ να υπερασπιστεί μια πτυχή του προγράμματος του Μπαράκ Ομπάμα που αφορά το κλίμα  απέτυχε, καθώς ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο εξέδωσε κανονισμό για τον περιορισμό των επιβλαβών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε κλιματιστικά και ψυγεία.

Την Τρίτη, το αμερικανικό Εφετείο στην Ουάσιγκτον αποφάνθηκε ότι η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΥΠΠ) υπερέβη τη δικαιοδοσία της όσον αφορά την απαγόρευση της χρήσης ορισμένων ψυκτικών μέσων που αποτελούν ισχυρά αέρια θερμοκηπίου. Η ΥΠΠ, στην απόφασή της το 2015, βασίστηκε σε ένα νόμο, ο οποίος ρύθμιζε τη χρήση ουσιών που καταστρέφουν το όζον. Ωστόσο, τα ψυκτικά μέσα που ονομάζονται υδροφθοράνθρακες, δεν βλάπτουν τη στιβάδα του όζοντος, έγραψε ο δικαστής Μπρετ Κάβανο στην απόφαση του δικαστηρίου.

Η ΥΠΠ υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έχει κινηθεί προς την αναίρεση των άλλων σημαντικών κανονισμών που εκδόθηκαν κατά την κυβέρνηση Ομπάμα, οι οποίοι είχαν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με τον Διαχειριστή Σκοτ Προύιτ να αμφισβητεί το βαθμό στον οποίο οι άνθρωποι ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σε αυτή την περίπτωση, με τις αμερικανικές χημικές εταιρείες Honeywell International Inc. και The Chemors Co. να υποστηρίζουν την απόφαση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Τραμπ υπερασπίστηκε τον κανονισμό.

Το έκανε αυτό «επειδή ωφελεί τις αμερικανικές εταιρείες», δήλωσε ο Κρίστοφερ Περέλα, χημικός αναλυτής της Bloomberg Intelligence. «Είναι καλό για τις εταιρείες και είναι καλό για τον πλανήτη. Αυτό αποτελεί αμοιβαίο όφελος, ανεξάρτητα από τις απόψεις σας για την κλιματική αλλαγή».

Η γαλλική εταιρεία Arkema SA και η μεξικανική εταιρεία Mexichem SAB de CV έκαναν αγωγή εναντίον της ΥΠΠ. Η Arkema και η Mexichem αρνήθηκαν να απαντήσουν σε σχόλια. Μια εκπρόσωπος της ΥΠΠ λέει ότι η υπηρεσία εξετάζει την απόφαση του δικαστηρίου.

Οι υδροφθοράνθρακες σχεδιάστηκαν ως υποκατάστατο μιας άλλης κατηγορίας χημικών ουσιών, των χλωροφθορανθράκων, οι οποίοι καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος. Οι Η.Π.Α. βρίσκονται στην κορυφή όσον αφορά την αντικατάσταση των υδροφθορανράκων, οι οποίοι είναι χίλιες φορές πιο ισχυροί από το διοξείδιο του άνθρακα όταν πρόκειται για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Επιπλέον, οι εταιρείες έχουν επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και άλλες αναβαθμίσεις για να ανοίξουν το δρόμο στις εναλλακτικές λύσεις.

Τη Δευτέρα, η Chemours είπε στους επενδυτές  ότι οι αγορές των υποκατάστατων χημικών της στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα αποτελέσουν βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξής της τα επόμενα χρόνια. Η Ευρώπη απαγόρευσε τη χρήση υδροφθορανθράκων το 2012. Δεκάδες κράτη, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση τους ως μέρος της Τροποποίησης του Κιγκάλι του 2016 στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ των Ηνωμένων Εθνών.

«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από τη σημερινή απόφαση, διότι θα επηρεάσει αρνητικά την αμερικανική καινοτομία, την παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα στην εμπορευματοποίηση τεχνολογιών επόμενης γενιάς», δήλωσε η Honeywell. «Ενθαρρύνουμε έντονα την ΥΠΠ να συνεχίσει να επιδιώκει τη σταδιακή κατάργηση των υδροφθορανθράκων και τα οφέλη που αυτή προσφέρει».

- Με τη βοήθεια του Andrew M. Harris

*Η μετάφραση έγινε από τη Βαλεντίνα Κουμούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. (bloomberg,com)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.