Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

To Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατακρίνει το Ομάν για την φυλάκιση ακτιβιστών των ΜΜΕ.

Η ιστοσελίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την Κυριακή κατέκρινε τα δικαστήρια του Ομάν για την φυλάκιση 2 διαδικτυακών ακτιβιστών για τις δημοσιεύσεις που ανάρτησαν στα δίκτυα των ΜΜΕ. Σε μια από τις υποθέσεις, ο πρώην διπλωμάτης Hassan al- Basham, καταδικάστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα για τρία χρόνια στη φυλακή, καθώς προσέβαλε στο Twitter και το Facebook, τον Θεό και τον ηγέτη της χώρας τον Sultan Qaboos bin Said al Said.

Σε μια άλλη υπόθεση, το δικαστήριο του Ομάν καταδίκασε τον καλλιτέχνη και ερευνητή Sayyid Abdullah al- Daruri σε τρεις μήνες φυλάκιση για την κοινοποιήση ανάρτησης στο Facebook, όπου τόνισε την περιφερειακή συνεργασία με το Dhofari. Σύμφωνα με το Π.Α.Δ. , οι αρχές του Ομάν μπορούν σύμφωνα με το άρθρο 61 του νόμου περί τηλεπικοινωνιών του 2002, να περιορίσουν τις διαδικτυακές δημοσιεύσεις. Για την πράξη αυτή τιμωρείται οποιοσδήποτε που στέλνει μέσω του τηλεπικοινωνιακού συστήματος ένα μήνυμα που να παραβιάζει τη δημόσια τάξη ή τα δημόσια ήθη. Ο Τζο Στορκ , αναπληρωτής διευθυντής δήλωσε ότι “ Τα δικαστήρια ποινικοποιούν την ειρηνική διαφωνία στο Ομάν". Επίσης, οι ακτιβιστές του Ομάν έχουν τονίσει πως δεν αποδέχονται το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης εντός της χώρας.

Τον Ιανουάριο του 2015, οι ειδικοί των δικαιωμάτων του ΟΗΕ παρότρυναν  την κυβέρνηση του Ομάν να απελευθερώσει τον Said Ali Said Jadad, έναν ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2012 το Gulf Center for Human Rights ( GCHR) παρότρυνε  την κυβέρνηση του Ομάν να σταματήσει τη σύλληψη διαδηλωτών και άλλων ακτιβιστών που ζητούσαν πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με το GCHR, πολλοί από αυτούς που συνελήφθησαν υποστήριξαν τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, προώθησαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ζήτησαν την απελευθέρωση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους οποίους οι αρχές του Ομάν είχαν προφυλακίσει. Το προηγούμενο έτος ένα δικαστήριο του Ομάν καταδίκασε  έξι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταξύ 12 και 18 μήνες φυλάκισης για τις αναρτήσεις που έκαναν στα κοινωνικά μέσα, οι οποίες θεωρήθηκαν ότι είναι συκοφαντίες εναντίον του κράτους.

Την ίδια στιγμή ένας άλλος blogger καταδικάστηκε  για ένα χρόνο φυλάκισης και πρόστιμο αξίας 1, 000 Ριάλ του Ομάν ( $2,600 δολάρια ΗΠΑ). Ο Σουλτάνος του Ομάν, ο Said Al- Said, αργότερα συγχώρεσε όλους τους ακτιβιστές και τους συγγραφείς που καταδικάστηκαν, μια απόφαση που εξήρε η Διεθνής Αμνηστία.

(μτφρ : jurist.org)

*Μετάφραση από την Μαρτίνα Ολχάβα,  προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας