Ποινικοποιείται το bullying

Με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών θα τιμωρείται πλέον οποίος "παριστάνει τον νταή", δηλαδή κάνει bullying (συνεχή σκληρή συμπεριφορά)  βάσει ειδικής διάταξης που εισαγάγει ο νόμος  4332/2015.

Με την ίδια ποινή θα τιμωρείται και όποιος κακόβουλα παραμέλησε τα καθήκοντά του και δεν απέτρεψε, ως όφειλε το αδίκημα.

Το νέο άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα θα έχει ως εξής:

«Άρθρο 312. Πρόκληση βλάβης με συνεχή σκληρή συμπεριφορά.

Αν δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση όποιος με συνεχή σκληρή συμπεριφορά προξενεί σε τρίτον σωματική κάκωση ή άλλη βλάβη της σωματικής ή ψυχικής υγείας. Αν η πράξη τελείται μεταξύ ανηλίκων δεν τιμωρείται εκτός αν η μεταξύ τους διαφορά ηλικίας είναι μεγαλύτερη από τρία έτη, οπότε επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα. Αν το θύμα δεν συμπλήρωσε ακόμη το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του ή δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του και ο δράστης το έχει στην επιμέλεια ή στην προστασία του ή ανήκει στο σπίτι του δράστη ή έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή που του το έχει αφήσει στην εξουσία του ο υπόχρεος για την επιμέλειά του επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος με συστηματική παραμέληση των υποχρεώσεών του προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα γίνεται αιτία να πάθουν σωματική κάκωση ή βλάβη της σωματικής ή ψυχικής τους υγείας».

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

2 comments

  1. Ανωνυμος Reply

    Αγαπητέ κύριε Σκιαδόπουλε
    Είμαι μαθητής της τριτης λυκειου , μελος του δεκαπενταμελους του σχολειου μου και θα ηθελα να μου λυσετε μια απορια σχετικα μεε τις διαδικασιες που ακολουθουνται οταν γινεται αντιληπτο απο τους εκπαιδευτικους ενα κρουσμα bullying . Αναλυτικοτερα , η απορια μου ειναι η εξης : Οταν γινεται αντιληπτο ενα κρουσμα του προαναφερθεντος φαινομενου και ο θυτης ασκει κατ ΄εξακολουθηση ψυχολογικη βια σε ενα ατομο τοτε οι εκπαιδευτικοι για να καταγγειλουν το φαινομενο και να απευθυνθουν σε κοινωνικο λειτουργο πρεπει να παρουν εγκριση απο τους κηδεμονες του θυτη ;

    • Σπύρος Σκιαδόπουλος Reply

      Καλησπέρα σας. Δεν χρειάζεται κάποια έγκριση από τους γονείς του ατόμου που κάνει το bullying για να καταγγελθεί και να αντιμετωπιστεί το bullying. Ανεξάρτητα τώρα, για να ξεκινήσει κάποιος να παρακολουθείται από κοινωνικό λειτουργό, ενώ είναι ανήλικος, ναι θα πρέπει να υπάρχει η έγκριση/συναίνεση/άδεια των γονέων-κηδεμόνων. Το σχολείο μπορεί να θέσει ως όρο (ας το πούμε όρο) την παρακολούθηση από κοινωνικό λειτουργό, αλλιώς να ακολουθήσει η αποβολή του παιδιού. Εάν οι γονείς δεν το δεχθούν, το παιδί θα αποβληθεί (εξαρτάται πόσο θέλει να δράσει το σχολείο).

Leave a reply