5 δικηγορικές ταινίες που αγαπήσαμε!

12 Ένορκοι

Οι δώδεκα ένορκοι (1957)

Οι δώδεκα ένορκοι (1957) είναι ένα εξαιρετικό διαχρονικό ιδεαλιστικό έργο για το πως η αλήθεια, τα φαινόμενα και η ασφαλής κρίση μπορεί να είναι τρία διαφορετικά πράγματα. Μια ετερόκλητη επιτροπή ενόρκων προσπαθεί να καταλήξει σε σωστή κρίση στην υπόθεση ενός φόνου, επανεξετάζοντας ξανά και ξανά τα αποδεικτικά στοιχεία.

Ο Κληρονόμος του Ανέμου (Inherit the Wind 1960)

Ο Κληρονόμος του Ανέμου (Inherit the Wind 1960) είναι ένα εξαιρετικό μάθημα πως δυο οπτικές μπορούν να είναι εξίσου σωστές στα μάτια του νόμου και στην πραγματικότητα. Η ταινία βασίστηκε στα γεγονότα της δίκης που έμεινε γνωστή ως Monkey Trial όπου ο νεαρός καθηγητής John T. Scopes αποφάσισε να διδάξει στους μαθητές του την θεωρία του Δαρβίνου, παραβιάζοντας έτσι σχετικό νόμο που απαγόρευε αυτή τη διδαχή. Δύο διακεκριμένα νομικά μυαλά, βρίσκονται αντιμέτωποι στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου συγκρούονται η νομοθετική επιλογή και η ατομική πρωτοβουλία.

H Ανατομία ενός εγκλήματος (1959)

H Ανατομία ενός εγκλήματος (1959) είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον σε ρεαλιστικό επίπεδο μπορεί να αντιμετωπίσει ένας ενεργός δικηγόρος. Έρευνα, μυστήριο και ανατροπές και αναζήτηση της αλήθειας σε αυτό το αριστούργημα του Otto Preminger.

Tο ξαδερφάκι μου ο Βίνι (1992)

Tο ξαδερφάκι μου ο Βίνι (1992), ταινία η οποία προτάθηκε για εννιά βραβεία Όσκαρ και απέφερε Όσκαρ Β Ρόλου για την Μαρίσα Τομέι (για κωμική ερμηνεία παρακαλώ), αποτελεί μια εξαιρετικά άσκηση επί χάρτου πως ένας (άπειρος) φοιτητής νομικής θα προσπαθούσε να κερδίσει μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση, αφού παράλληλα δεν μπορούσε να ελέγξει τα νεύρα του, και η εξαιρετικά θελκτική σύντροφος του θα ομοίαζε ύποπτα με μια 28χρονη Μαρίσα Τομέι, ενώ παράλληλα τσακώνεται γιατί η βρύση στάζει και δεν προλαβαίνει να την φτιάξει.

Απόδειξη Ενοχής (2007)

Η Απόδειξη Ενοχής (2007) είναι ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού, που ωστόσο δεν ξέρουμε ποιος είναι το ποντίκι και ποιος η γάτα. Εξαιρετικό παράδειγμα ως προς το τι μπορεί να αποδειχθεί στο δικαστήριο και τι όχι.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply