Δεν δικαιούται αποζημίωση ο σύζυγος που διακόπτει σεξουαλική δραστηριότητα

Η διακοπή της σεξουαλικής ζωής του συζύγου λόγω αναπηρίας της συζύγου μετά από τροχαίο δεν θεμελιώνει δικαίωμα αξίωσης για καταβολή αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης.

Αυτό έκρινε το Δ΄  Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και αναίρεσε εφετειακή απόφαση που είχε επιδικάσει σε 30χρόνο 12.000 ευρώ ως αποζημίωση επειδή σταμάτησε αιφνιδίως την σεξουαλική του ζωή λόγω αναπηρίας της γυναίκας του.

Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες που αναίρεσαν την εφετειακή απόφαση και έκριναν μη νόμιμη την αγωγή του συζύγου σε περίπτωση προσβολής της υγείας προσώπου, κατά τον Αστικό Κώδικα, αυτός που μπορεί να αξιώσει χρηματική ικανοποίηση είναι το πρόσωπο που υπέστη  άμεσα την ηθική βλάβη. Τρίτα πρόσωπα -συνεχίζουν οι αρεοπαγίτες- που ανήκουν συνήθως στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του θύματος, έστω και αν αυτά υφίστανται ψυχικό πόνο, κατά κανόνα θεωρούνται τρίτα πρόσωπα και δεν μπορούν να αξιώσουν άμεσα αποζημίωση για ηθική βλάβη, εκτός «αν συντρέχει εξαιρετική περίπτωση».

Το βαρύ τροχαίο σημειώθηκε στη Θράκη τον Ιούνιο του 2005, όταν οδηγός  φορτηγού αυτοκινήτου  που  εκινείτο προς Κομοτηνή έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα να προσκρούσει σε εκτός του οδοστρώματος χωμάτινο όγκο. Από την πρόσκρουση αυτή τραυματίστηκε σοβαρά η συνεπιβάτιδα η οποία καθόταν στο πίσω κάθισμα του φορτηγού. Ειδικότερα, από την πρόσκρουση η άτυχη γυναίκα υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κακώσεις στην αυχενική μοίρα και οσφυϊκή μοίρα, ενώ λόγω της εγκάρσιας διατομής του νωτιαίου μυελού υπέστη και ολική παράλυση (πλήρη παραπληγία) στα κάτω άκρα, κ.λπ. Ο 30χρονος σύζυγός της μετά την αναπηρία αυτή διεκδίκησε δικαστικά αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την ματαίωση της  σεξουαλικής ζωή του, με ότι αυτό «συνεπάγεται για έναν άνδρα και δη νέο, που ήταν (30 ετών), "ο περιορισμός" αυτός της ατομικής και οικογενειακής του ζωής».

πηγή : newsbomb

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply