Τι είναι τα I.O.U.

Αναφέρεται στα αρχικά των λέξεων I owe you, που σημαίνει "σου χρωστάω" και είναι ο τρόπος να αναγνωρίζεται από το κράτος το ποσό που οφείλεται σε περίπτωση χρεοκοπίας εντός ευρώ και αναφέρεται εκτός από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αναφέρεται και στους προμηθευτές, τα νοσοκομεία και τις επιχειρήσεις. Το πότε όμως θα πληρωθεί το ποσό αυτό δεν θα αναφέρεται. Το μόνο που θα γνωρίζει ο πολίτης είναι πως κάποια στιγμή, χωρίς να προσδιορίζεται χρονικά, θα πάρει πίσω αυτά που του χρωστά το κράτος.

Αρμόδια στελέχη ασφαλιστικών φορέων αναφέρουν στο δημοσίευμα πως τα ταμειακά τους αποθέματα περνούν άμεσα υπό κρατικό έλεγχο. Οι καταθέσεις των ταμείων και όλη η ακίνητη περιουσία τους θα "κρατικοποιηθούν" άμεσα, ώστε από τα χρήματα αυτά να πληρώνονται οι εσωτερικές και μόνον υποχρεώσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση μισθοί και συντάξεις θα κοπούν στη μέση, γιατί διαφορετικά τα αποθεματικά θα κοπούν στη μέση.

Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί υπολογίζεται σήμερα πως διαθέτουν αποθεματικά αξίας 11.87 δις ευρώ. Αν συμβεί το μοιραίο, τότε αυτά θα καταρρεύσουν, αφού τα αποθεματικά αυτά είναι τίτλοι που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά και ανάλογα με τις προοπτικές μιας χώρας, οι τιμές ανεβαίνουν ή πέφτουν. Στην περίπτωση λοιπόν της χρεοκοπίας είναι ζήτημα αν αυτά τα αποθεματικά θα μπορούν να καλύπτουν μισθούς και συντάξεις για τις πρώτες 15 μέρες.

Πηγή : news247

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;