Ελλάδα: οι πρόσφυγες με αναπηρίες στερούνται βασικές ανάγκες

Της Meena Ansari

Την Τετάρτη, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΠΑΔ) ανέφερε ότι στην Ελλάδα, οι πρόσφυγες με αναπηρίες δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και ιατρική φροντίδα. Παρόλο που η ΕΕ έχει προσφέρει σημαντική χρηματοδότηση στην ελληνική κυβέρνηση, τον ΟΗΕ και σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, οι περισσότεροι μετανάστες με αναπηρίες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές ανάγκες (καταφύγιο, υγιεινή και ιατρική φροντίδα). Μια γυναίκα, η οποία ήταν καθηλωμένη σε αναπηρική πολυθρόνα, δήλωσε στο ΠΑΔ ότι δεν είχε καταφέρει να κάνει μπάνιο για έναν ολόκληρο μήνα. «Τα άτομα με αναπηρίες αγνοούνται όσον αφορά τις βασικές τους ανάγκες, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται ανάμεσα στους πιο ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες»,σύμφωνα με την Shantha Rau Barriga, διευθύντρια στο ΠΑΔ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είπε στο ΠΑΔ ότι δεν υπήρχε κάποιο πρόγραμμα, που να στοχεύει συγκεκριμένα στις ανάγκες των προσφύγων με αναπηρίες. Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, της οποίας η Ελλάδα έγινε μέλος το 2012, η κάθε χώρα έχει καθήκον «να διασφαλίσει ίση πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, όπως υγιεινή, στέγαση, εκπαίδευση και ιατρικές εγκαταστάσεις μέσα στους καταυλισμούς, ενώ η αποτυχία υλοποίησής τους αποτελεί μια μορφή διάκρισης».

Τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών έχουν αναδυθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά ανθρωπιστικά ζητήματα σε όλο τον κόσμο. Το Νοέμβριο, ειδικοί αμφισβήτησαν τις συνθήκες στους ελληνικούς καταυλισμούς μεταναστών, όταν ένα εξάχρονο αγοράκι έχασε τη ζωή του σε φωτιά μέσα στον καταυλισμό. Τον Απρίλιο, αρκετές οργανώσεις βοήθειας παρότρυναν τους ηγέτες της ΕΕ να σταματήσουν τις απελάσεις μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία και τη φυλάκιση των αιτούντων άσυλο. Τον ίδιο μήνα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι η πρώτη απέλαση των 66 ατόμων από το ελληνικό νησί της Χίου στην Τουρκία ήταν «γεμάτη παρατυπίες». Ακόμα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, παρακίνησε τους ηγέτες του κόσμου να δεχτούν περισσότερους πρόσφυγες και να καταπολεμήσουν τα διεθνώς αυξανόμενα αντιπροσφυγικά συναισθήματα. Τέλος, ένας ανεξάρτητος ειδικός του ΟΗΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα ενθάρρυνε τους ηγέτες της ΕΕ να παραμείνουν πιστοί στην υποχρέωσή τους να χειριστούν την πρόσφατη εισροή των μεταναστών στην ΕΕ.

*Η μετάφραση έγινε από τη Βαλεντίνα Κουμούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. (jurist.org)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.

Leave a reply