Προστασία του Καταναλωτή πελάτης τράπεζας τράπεζα ΑΠ 13/2015

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Ενός νέου δικηγόρου ..
Οι περισσότεροι προπτυχιακοί φοιτητές της Νομικής αναρωτιούνται: Με ποιο κλάδο του δικαίου να ασχοληθώ; Τι μου ταιριάζει περισσότερο; Σε τι είμαι καλός κλπ. Δύσκολο να βρεις την απάντηση κατά την διάρκεια του πρώτου κύκλου των σπουδών σου. Προσωπικά, μου άρεσε (και ένιωθα πιο άνετα) με το αστικό και το εμπορικό δίκαιο, με τα οποία εν τέλει και ασχολούμαι (κατά βάση).

Με δεδομένο ότι οι νέες επιταγές θέλουν τον νέο νομικό να εξειδικεύεται σε έναν τομέα (τουλάχιστον), θα προσπαθήσουμε να σας παρουσιάσουμε τον καθένα χωριστά.

ΑΣΤΙΚΟ & ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ξέρω, μπορεί σε κάθε εξάμηνο στη σχολή να είχες από ένα μάθημα αστικού δικαίου και να έλεγες πότε θα τελειώσουν επιτέλους (τα αστικά), μπορεί η πολιτική δικονομία να ήταν από τα πιο δύσκολα μαθήματα στη σχολή, αλλά δικηγόρος χωρίς γνώσεις αστικού δεν νοείται. Διαζύγια, μισθώσεις, κληρονομικά, συμβάσεις, υπερχρεωμένα, διαταγές πληρωμής, προσβολές νομής κλπ, θα τα βρίσκεις συνέχεια μπροστά σου. Αν έχεις διδαχθεί την καινούργια Πολιτική Δικονομία είσαι τυχερός. Αν όχι, ένα μεταπτυχιακό εκεί, αξίζει. Κάποτε νόμιζα ότι το αστικό έχει χρήματα, αλλά (μάλλον) όχι πλέον τόσα πολά.

ΠΟΙΝΙΚΟ & ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Όταν ήσουν στη σχολή και έκανες ποινικό, έλεγες ουααααου. Στην πράξη, όμως, είναι λίγο δύσκολα. Πρέπει να έχεις στομάχι και να είσαι έτοιμος για όλα. Δεν μπορείς (εύκολα) να έχεις ωράριο, καθώς μπορεί να προκύπτουν αυτόφωρα στο πουθενά. Μπορεί να χρειαστεί να καθίσεις στον ανακριτή ώρες ατελείωτες. Γενικά, όμως, θέλει λιγότερη προεργασία από το αστικό, όπου γράφεις μία αγωγή, και μετά από (πολύ) καιρό έρχεται η συζήτησή της και μετά περιμένεις (πολύ μάλλον) καιρό μέχρι να εκδοθεί η απόφαση. Στο ποινικό, δικάζεις, πληρώνεσαι και φεύγεις.

ΕΜΟΠΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η μεγάλη μου αγάπη. Θα έλεγα ότι είναι υποκλάδος του αστικού. Επομένως, πρέπει να ξέρεις καλά (τουλάχιστον) γενικές αρχές και πολιτική δικονομία. Εταιρίες, σωματεία, καταστατικό, τροποποιήσεις, πτωχεύσεις, αξιόγραφα, τραπεζικό, προστασία καταναλωτή, ανταγωνισμός, «παίζουν» πολύ στη πιάτσα. Είναι καλό αντικείμενο, αρκεί να σου αρέσει και να μην το κάνεις από «αγγαρεία».

ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αποτελεί έναν κλάδο εντελώς διαφορετικό και ξεχωριστό από τους παραπάνω. Από την μία πλευρά έχεις τον πολίτη και από την άλλη το εν γένει Ελληνικό Δημόσιο. Ενστάσεις, προσφυγές ενώπιον διοικητικών αρχών, αιτήσεις ακυρώσεως κλπ. Στο πανεπιστήμιο δε μου άρεσε καθόλου. Τώρα αρχίζω να το συνηθίζω παραπάνω και αναθεωρώ τη στάση μου απέναντί του.

ΔΙΕΘΝΕΣ & ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Λίγοι είναι οι νέοι δικηγόροι που θα ασχοληθούν με το εν λόγω δίκαιο. Στη συνηθισμένη μαχόμενη δικηγορία (μάλλον) δεν είναι μέρος της ύλης του γραφείου. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξέρεις ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς ο οδηγίες που γίνονται νόμοι τους κράτους και οι κανονισμοί  τυγχάνουν εφαρμογής στην Ελλάδα, επομένως, είναι υποχρέωσή σου να το παρακολουθείς.

Γενικά μιλώντας αν ξεκινήσετε σε ένα μεσαίου βεληνεκούς γραφείο, θα ασχοληθείτε (σχεδόν) με όλα αυτά. Η εξειδίκευση θα έρθει αργότερα. Μπορεί να έχετε μία κλίση ήδη από προπτυχιακό επίπεδο (χωρίς να είναι απαραίτητο), αλλά η τελική επιλογή θα έρθει αργότερα, όταν ξεκινήσετε να «τρίβεστε» πάνω στο αντικείμενο. Μία παρατήρηση: Όταν εννοώ εξειδίκευση, δε μιλάω απαραίτητα για μεταπτυχιακό, αλλά για εν γένει ασχολία. Οι (θεωρητικές) γνώσεις που αποκτάμε στο πανεπιστήμιο (είτε πρόκειται για προπτυχιακό, είτε για μεταπτυχιακό) είναι σημαντικές και είναι η βάση, αλλά αν δεν δουλέψεις στην «δικηγορική πιάτσα» στον τομέα που επιθυμείς εξειδίκευση, κατά την γνώμη μου, δεν έχεις κάνει τίποτα επί της ουσίας.

Σωκράτης Τσαχιρίδης

Αν βρείς μία γυναίκα, παντρέψου την. Αν είναι καλή, θα είσαι ευτυχισμένος, αν όχι, θα γίνεις φιλόσοφος.

Leave a reply