Γιατί πρέπει να ξεκινήσεις Archer

Το Archer μας παρουσιάζει μια "εταιρεία" κατασκόπων, την ISIS όπου οι περισσότεροι πίνουν, μαγειρεύουν τα νούμερα, πίνουν και τσιλλάρουν.  Κεντρικός και αποκεντρωμένος χαρακτήρας είναι ο Archer, γιος της αφεντικίνας. Δεύτερη είναι η Lana, η on-off κοπέλα του, και μια μεγάλη ομάδα. Γιατί μας άρεσε; Γιατί πρέπει να την δεις άμεσα; 

⌐╦╦═─ Έχεις δει και James Bond και Austin Powers και αποφάσισες πως προτιμάς έναν superspy στην μέση που πίνει απίστευτες ποσότητες αλκοόλ, με άγνωστα ψυχολογικά, χωρίς να μπορείς να βασιστείς πάνω του. Βασικά μόλις περιέργραψα τον James Bond; Οκ, φαντάσου τον James Bond να μην είναι σοβαρός, gritty και σκοτεινός, αλλά πλακατζής, σταρχιδιστής και γυναικάς. Ωστόσο αυτό που κάνει πολύ ενδιαφέρον τη σειρά είναι πως δείχνει πως έχει διαβάσει ψυχολογία και δεν αφήνει τα πάντα στην κακή παιδική ηλικία για να δικαιολογήσει τα πάντα.

⌐╦╦═─ Γιατί τα animated series δεν είναι μόνο για παιδιά. Μιλάμε για μια adult σειρά, με ενήλικη γλώσσα και νοήματα, σεξ και πολύ μικρό πεδίο ανάπτυξης προσωπικότητας. Γιατί πως είναι η ενήλικη ζωή; Γιατί στο Two and a Half Men, στο How I Met Your Mother, στο Friends ή στο Prince of Bel Air  (πέρα από minor) έχουμε ανάπτυξη προσωπικότητας ακόμα μετά και από 10 season; Σίγουρα καμία δεν ήταν τόσο καλοδιαβασμένη (κίνητρα, αντικίνητρα). Υπάρχει βέβαια και η κατάλληλη δόση της πολιτικής του "γραφείου". Υπάρχει η απαιτούμενη ποσότητα spyplay  σε αυτή τη κωμική σειρά,  έχεις δηλητηριώδη στυλό-βελάκια και μπαζούκας for godshake, αλλά είναι πραγματικά η δυναμική του γραφείου, τα ακομπλεξάριστα (ή κομπλεξαρισμένα, όπως τα βλέπει κανείς), η προστυχιά και οι εμπλοκές που κερδίζουν. Τι συμβαίνει πραγματικά είναι πραγματικά τελευταίο στην λίστα των πρωταγωνιστών μας ενώ οι εργαζόμενοι είναι πολύ απασχολημένοι με την πολιτική του  γραφείου και τα κουτσομπολιά για να βοηθήσουν την κατάσταση. Δεν μπορώ να πω πως δεν κάνει κοιλιά στην 5η σεζόν, ωστόσο εκεί η σειρά προσπαθεί να επανεφεύρει τον εαυτό της, οπότε λογικό είναι να μην υπάρχει το αρχικό essence. Ωστόσο η σειρά επιστρέφει για την 6η σεζόν, μετά από ένα chilfhanger στο τέλος της 5ης.

3xtOE1A

Εντάξει αυτό δεν είναι τόσο subtle.

⌐╦╦═─Σχέση γιού-μητέρας. Εντάξει δεν είναι η τυπική σχέση που θα περίμενε κανείς αλλά μέσα από την καφρίλα και την ωμότητα δεν μπορείς παρά να βρεις κάποια διακριτικά elements που δείχνει πως η σειρά είναι δεν θέλει απλά να σε κάνει να νιώσεις άβολα μόνο με ακατάλληλα σχόλια, αλλά κατευθύνεται με βάση ψυχολογικές θεωρίες. Είναι γενικά ένα διαρκές αστείο στην σειρά η περίεργη σχέση του Archer και της μητέρας του και αξίζει γενικά που την εξερευνά μέσα στις σεζόν, κάποιες φορές πιο έντονα, κάποιες πιο subtle.

Malory: The thought of me dead gives you an erection?
 Archer: No, just half of one! The other half would have really missed you.

Εντάξει ούτε αυτό είναι τόσο subtle

⌐╦╦═─ Ο Archer φαίνεται πως είναι  ερωτευμένος με τα δικά του λογοπαίγνια και γενικά τις πτυχές του εαυτού του, χωρίς να σημαίνει πως αυτή η αγάπη του  γίνεται ενοχλητική, τουλάχιστον για τις τρεις πρώτες σεζόν. Ούτε τα καφριλικία με ενόχλησαν μέχρι τότε. Μετά ψιλόξεκινήσα  να τα παίρνω μαζί του. Από ένα σημείο και μετά θες να πάθει κάτι για να ηρεμήσει και πιστεύω πως αυτό το ένιωσα διότι ξεκίνησα να "συμπαθώ" και το υπόλοιπο cast, το οποίο δεν έχει τόσο screen time, και ίσως γιαυτό άργησα να δεθώ.  Π.χ.   : Sorry I ate so much food. Rip Riley: Yeah, that was a pretty dick move.  Eat dicks man, eat dicks.

⌐╦╦═─ Γιατί το κάφρικο χιούμορ ποτέ δεν πέθανε. Εντάξει ή πέθανε. Ή πλέον είναι σπάνιο.  Από το πρώτο επεισόδιο η σειρά σου λέει πως δεν θα πρέπει να περιμένεις39SDuqJ politically correct χιούμορ τύπου How I Met Your Mother. Όχι ότι το HIMYM ήταν κακό, ωστόσο βλέπεις πως όλοι οι χαρακτήρες αν έχουν την ευκαιρία να κάνουν κάποιο ακατάλληλο σχόλιο, αηδιαστικό, σαδιστικό, σεξιστικό, φυλετικό, lame, αυτοσαρκαστικό ή χαζό, απλά θα το κάνουν. Δεν θα προσπαθήσει να σε σοκάρει με χυδαίες λέξεις. Με χυδαίες καταστάσεις ωστόσο, εξωπραγματικές συμπεριφορές και απαράδεκτες αντιδράσεις. Οι χαρακτήρες δεν θα αφήσουν να πέσει τίποτα κάτω, ο Ray (είναι γκέι) απλά θα αφήσει κακιασμένο σχόλιο, ο Doctor Krieger ( είναι κάτι σαν skinhead/nazi) κάποιο σχόλιο σχετικά με την άρια φυλή, η Lana ( η "κανονική" της παρέας) θα πετάξει κάποιο buzzkill που θα πυροδοτήσει κοροϊδία, η  Pam θα θέλει να καταστρέψει τον κόσμο και ο Archer θα είναι απλά hangover και με "too naked babes" όπως θα έλεγε ο ίδιος.

Π.χ. Σε κάποια σκηνή ο Archer δεν μπορεί να μπει στο δωμάτιο του υπολογιστή για να μαγειρέψει τους λογαριασμούς εξόδων του , έτσι αδειάζει μισή ντουζίνα σφαίρες στην πόρτα . Οι σφαίρες αναπηδούν στην πόρτα και ταξιδεύουν σε όλο το γραφείο, από όπου μια απελπισμένη φωνή φωνάζει , " Archer , τι έπαθες ; " Και ο Archer απαντά, « Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με μένα . Εσύ, από την άλλη πλευρά, έχεις μια σφαίρα μέσα σου . "

Overall. Το animation είναι εξαιρετικό, όπως καλά , η ρετρό εμφάνιση αναμειγνύονται άψογα με ένα σύγχρονο κόσμο. Είναι μια ενδιαφέρουσα οπτική και  αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει και μέσα από τις τρελές τους πλοκές, το χωρίς γελάκια ωμό και ειρωνικό χιούμορ του και την ευφράδεια του κειμένου σε αυτό που θα θέλαμε από έναν κόσμο των κατασκόπων , ακόμη και από εκείνων που έχουμε δει μέχρι σήμερα .

Kick back and enjoy the show.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

3 comments

Leave a reply