Αλέξανδρος αυλωνίτης

Νοικοκυραίοι και Πόρτα Ριάλα. Γράφει ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Άκουσα απόψε σε τοπικό κανάλι υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να ισχυρίζεται ότι η ΝΔ είναι το κόμμα των νοικοκυραίων. Άπειρες φορές το έχω ακούσει . Θυμήθηκα έτσι τους "ευγενείς", τους πάλαι ποτέ νοικοκυραίους του Λίμπρο Ντορο και της πλατείας Λιστον και κυρίως θυμήθηκα την κατεδάφιση της Πόρτα Ριάλας κάπου στα τελη του 19ου αιώνα. Έτσι σκέφτηκα να σας θυμίσω κάποια γεγονότα σχετικά με την κατεδάφιση της και συνειρμικά να τα μεταφέρετε στο σήμερα. 

Την απόφαση για την κατεδάφιση την πήρε το δημ. συμβούλιο. Διχάστηκε η κοινωνία. Φωτισμένοι άνθρωποι δεν ήθελαν να κατεδαφιστεί. Ήταν ένα θαυμάσιο αρχιτεκτόνημα. Το ίδιο ήθελαν και οι τότε νοικοκυραίοι ευγενείς αλλά για δικούς τους λόγους.Μην ξεχνάμε ότι ο λαουτζίκος δεν τολμούσε εύκολα να μπει στην πόλη από αυτήν την είσοδο αλλά καιγενικά στα μέρη των ευγενών Μέσα από τα τείχη ήταν το αρχοντολόι και οι νοικοκυραίοι. Έτσι οι χωρικοί , οι αγρότες και γενικά η φτωχολογιά θεωρούσαν τον Ποτα Ριάλα σύμβολο καταπίεσης και ταξικών διακρίσεων.


Έτσι λοιπόν στο καρναβάλι του 1893 η 1894 , δεν θυμάμαι ακριβώς, φτιάξανε οι χωρικοί, οι αγρότες , η φτωχολογιά ένα άρμα με την Πόρτα Ριάλα από καναβάτσα και χαρτόνι. Φτιάξανε και ομοιώματα διαφόρων τότε πολιτικών (δήμαρχου, Νομάρχη, βουλευτών κλπ και ενός τύπου που τον έλεγαν Φοράδα , κάτι σαν τον γνωστό Ντόβουλο που τον πείραζαν και αυτός όλο βλαστημούσε. Κάνανε αναπαράσταση της συνεδρίασης του δημ. συμβουλίου που αποφάσισε την κατεδάφιση και μόλις ο κλητήρας ανακοίνωσε την απόφαση για κατεδάφιση το πλήθος , πέρα από καλαμπούρια και καρναβάλια ορμάει έξαλλο και διέλυσε κυριολεκτικά το άρμα και κατεκαψε τα ομοιώματα όσων δεν ήθελαν την κατεδάφιση. Μετά από λίγες μέρες η Πόρτα Ριάλα κατεδαφίστηκε πραγματικά.

(Ξανα)Γράφω αυτό το περιστατικό συμβολικά για να θυμίσω ότι αυτοί που κυβερνάνε τον τόπο αυτήν την εποχή και που συνεχώς μιλάνε ότι είναι οι μόνοι νοικοκυραίοι που ξέρουν να κυβερνάνε και όλοι οι άλλοι η πλέμπα και οι φτωχοδιάβολοι κομμουνισταδες και αριστεροί δεν ξέρουν τι τους γίνεται με τα οικονομικά και θα καταστρέψουν τον τόπο αν κυβερνήσουν , να θυμούνται αυτό το γεγονός γιατί πάντα θα υπαρχουν κάποιοι που θα ρίχνουν κάθε Πόρτα Ριάλα που στέκεται εμπόδιο στη ζωή τους, που θα στέκεται φραγμός στο να πάνε μέχρι την πλατεία Λιστον να πιουν και αυτοί το καφέ τους. Και έρχονται και εκλογές πανάθεμά τες και οι εκλογες δεν είναι καρναβάλι, όπως πολλοί τις θέλουν..

ΥΓ. Μην μου πείτε ότι λαϊκίζω. Μεταφορέας ιστορικών γεγονότων είμαι.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply