Έντιμος συμβιβασμός ή Νέο Μνημόνιο. Γράφει ο Χάρης Λευθεριώτης.

Τρεις μήνες συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το πρώτο «σοκ» δεν άργησε να έλθει. Την περασμένη Τρίτη,η κυβέρνηση προέβη στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου,σύμφωνα με την οποία όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ(Περιφερειών και Δήμων) και άλλων δημοσίων οργανισμών(νοσοκομείων και πανεπιστημίων),μεταφέρονται σε ενιαίο λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Από συνταγματικής-νομικής άποψης,η πράξη αυτή είναι μια πρόδηλη κατάχρηση του άρθρου 44 του Συντάγματος.Πέραν τούτου,προσκρούει σε μια σειρά από άλλα άρθρα του Συντάγματος,καταργώντας ουσιαστικά την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των δημοσίων οργανισμών.Η επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη που ορίζεται από το συγκεκριμένο άρθρο,δίνει την δυνατότητα στην εκάστοτε εκτελεστική εξουσία να το ερμηνεύσει  κατά το δοκούν,όπερ και εγένετο. Τραγελαφική δε η στάση κυβερνητικών στελεχών,οι οποίοι μέχρι πρότινος χαρακτήριζαν τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου,ως «ξεφτίλα» και ως «χουντικές μεθοδεύσεις».Η ικανότητα τους στο να ελίσσονται και να αναδιπλώνονται διαρκώς,είναι αξιοπρόσεκτη.

Αν οι συνθήκες είναι τόσο κρίσιμες,που επιτάσσουν κινήσεις εκτάκτου χαρακτήρα,πόσο ικανοποιητικοί μπορεί να είναι οι εφησυχασμοί των υπουργών για την επίτευξη λύσης;

Και ερχόμαστε στην ουσία. Η κίνηση αυτή δείχνει την καταφανή αδυναμία του κράτους να ανταπεξέλθει στις βασικές του υποχρεώσεις,να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.Με την δέσμευση των αποθεματικών των ΟΤΑ, των πανεπιστημίων και των νοσοκομείων,θα δημιουργηθούν μια σειρά από επιμέρους προβλήματα στο εσωτερικό τους και ως εκ τούτου δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Η αγωνία,η αβεβαιότητα και ο φόβος για το τι μέλλει γενέσθαι στην ελληνική οικονομία έχει φθάσει στο ζενίθ.Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο. Από τις 20/2 οι εταίροι αναμένουν μια λίστα συγκεκριμένωνμέτρων προκειμένου να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την χώρα μας.Οι μέχρι στιγμής απεσταλμένες προτάσεις δεν ικανοποιούν τους εταίρους, ενώ κάνουν λόγο για «εκθέσεις ιδεών».

Στο Eurogroup της Παρασκευής,η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη και εχθρική προς το πρόσωπο του Έλληνα υπουργού Οικονομικών σε σημείο που υπουργοί Οικονομικών άλλων χωρών,τον χαρακτήρισαν «ερασιτέχνη» και τζογαδόρο.Απ’την άλλη πλευρά, Μέρκελ και Νταισεμπλουμ καθώς και άλλοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. εκφράζουν την άμεση επιθυμία τους για την επίτευξη συμφωνίας.

Η εικόνα της φαινομενικά σκληρής διαπραγμάτευσης ωφέλησε επικοινωνιακά την κυβέρνηση καθώς μια μερίδα του κόσμου διψούσε για την «ταπείνωση» του Σόιμπλε από τον Βαρουφάκη. Ωστόσο,με τις κινήσεις εντυπωσιασμού η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο,με αποτέλεσμα τα προβλήματα να αυξάνονται συνεχώς.Όσο χάνεται χρόνος,η ελληνική πλευρά θα είναι διαπραγματευτικά ανίσχυρη και απομονωμένη. Συνεπώς,θα την εγκλωβίσουν στο δίλημμα: Yφεσιακά μέτρα ή χρεωκοπίας; Δίοτι πλέον,όπως έχει γίνει πλέον κατανοητό,είναι αδύνατον οι εταίροι να αποδεχθούν την εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλό θα ήταν, η κυβέρνηση να επισπεύσει το έργο της για να βρεθεί προσωρινά μια λύση για την χρηματοδότηση της χώρας μας από τους δανειστές και την επιτυχή λήξη του υφιστάμενου προγράμματος,όπως είχε συμφωνηθεί.Όσο πιο γρήγορα βρεθεί λύση,τόσο λιγότερες υποχωρήσεις θα αναγκαστεί να κάνει.Εκτός και αν προτείνει ισοδύναμα μέτρα,εξοβελίζοντας τους πυλώνες της καταστροφής,δηλαδή την διαφθορά και την φοροδιαφυγής,μέσω τολμηρών μεταρρυθμίσεων.Κάτι τέτοιο είναι εφικτό και μπορεί να αποφέρει έσοδα.Γιατί όμως δεν προβαίνει σε αυτήν την κίνηση;Πόσο ακόμα ο κ. Βαρουφάκης θα ομιλεί περί δημιουργικής ασάφειας;

Βέβαια και στην περίπτωση που επιτευχθεί μια προσωρινή συμφωνία και το πρόγραμμα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο,τίθεται το εξής ερώτημα: Μετά τον Ιούνη τι; Ποια θα είναι η επόμενη συμφωνία και τι θα περιέχει;Το ενδεχόμενο να υπογραφεί ένα νέο μνημόνιο που θα περιέχει μέτρα λιτότητας είναι ιδιαίτερα επίφοβο.Ενώ,κακές γλώσσες προμηνύουν ότι το νέο μνημόνιο είναι στα σκαριά και αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση παίζει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι προκειμένου η κατάσταση να φθάσει στα άκρα και να περάσει στα μαλακά.

Όπως και να ‘χει,ο πρωθυπουργός και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών οφείλουν να είναι ειλικρινείς απέναντι στον ελληνικό λαό,γνωστοποιώντας τα επίσημα στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και αποσαφηνίζοντας τις προθέσεις τους για την οικονομική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Η διγλωσσία,οι αντιφατικοί χειρισμοί πρέπει να πάψουν.Η πολιτική εντιμότητα και το νέο ήθος,που επιθυμούν να εισάγουν στην πολιτική ζωή της χώρας,τους επιτάσσουν να είναι ξεκάθαροι.Τέλος,η εσωτερική συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να τίθεται υπεράνω του εθνικού συμφέροντος,την ίδια στιγμή που σε περίπτωση συμφωνίας,η αξιωματική αντιπολίτευση προτίθεται να στηρίξει. Απαιτείται ειλικρίνεια,σύνεση και ΕΥΘΥΝΗ.

Y.Γ.Μακάρι,κάποιες από τις παραπάνω προβλέψεις μου να διαψευστούν. Αποτυχία της κυβέρνησης σημαίνει μια κοινωνία βυθισμένη στο χάος.Ας ευχηθούμε να πάνε όλα καλά.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;