Κ.Παπανδρέου οφείλετε μια συγγνώμη

Γράφει  ο Χ.Λευθεριώτης.

Με την έναρξη αυτής της πράγματι ενδιαφέρουσας προεκλογικής περιόδου,εμφανίστηκε απο το πουθενά ένας παλαιός γνώριμος της πολιτικής μας ζωής,ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.Ξαφνικά,ένα Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών,αποτελούμενο ως επι τω πλείστον απο παλαία στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ.,έρχεται να μας <<σώσει>> με μπροστάρη τον <<λυτρωτή>>,όπως χαρακτήρισε εαυτόν,τον Γ.Παπανδρέου.

Επειδή,δυστυχώς,υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας είτε με ασθενή,είτε με επιλεκτική μνήμη θα κάνω μια σύντομη ιστορική αναδρομή για να δούμε τί έκανε αυτός ο λυτρωτής ως πρωθυπουργός.

Προεκλογική Περίοδος(Σεπτέμβριος 2009)

Κατα την διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης,απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους οπαδούς αλλά και προς τον ελληνικό λαό είπε: <<ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ,βρέθηκαν στα γρήγορα για τις τράπεζες δισεκατομυρια,εκατοντάδες δισεκατομύρια κτλπα..>>.Υποσχέθηκε σε όλους τα πάντα και τελικά πείθοντας μια μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος απέσπασε το 43% των ψήφων,σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πρώτοι μήνες της κυβέρνησης Παπανδρέου

Αναλαμβάνοντας την εξουσία,δεν υλοποιεί σχεδόν τίποτα απο τα υπεσχημένα.Ενώ ο απερχόμενος τότε οπρωθυπουργός Κ.Καραμανλής προειδοποίησε για την ύφεση,η νέα κυβέρνηση μοιράζει ένα "επίδομα" κοινωνικής αλληλεγγύης και δίνει την εντύπωση πως όλα βαίνουν καλώς.Εξάφνου,δηλώνοντας άγνοια,ανακααλύπτει οτι υπάρχει ένα δημόσιο χρέος στα ύψη και πως η χώρα κινδυνεύει.Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το πολύτιμο χρόνικο διάστημα των πρώτων μηνών.Τι εννοώ;

Αντι ψηφοθηρίας,να λάβει δημοσιονομικά μέτρα ήπιου χαρακτήρα(πάγωμα μισθών-συντάξεων ή ελάχιστη περικοπή της τάξεως του 5%),να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις(των οποίων υπήρξε για προεκλογικούς λόγους σκληρός πολέμιος και να δανειστεί απο τις διεθνείς αγορές.Εάν είχε προχωρήσει σε αυτά τα απλά βήματα το κόστος για την ελληνική κοινωνία θα ήταν πολύ μικρότερο και η χώρα μας θα είχε αποφύγει την ένταξη στο ΔΝΤ.Αυτό είναι η απάντηση σε όσους υποστηρίζουν οτι δεν υπήρχε αλλη λύση πριν τον Απρίλιο του 2010.Η κυβέρνηση,όμως,δεν αξιοποίησε,για αδιευκρίνιστους ακόμα λόγους,το πολύτιμο αυτό χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα την άνοιξη του '10,η Ελλάδα να βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας.Ύστερα απο εξωτερικές πιέσεις και μια σειρα διαβουλεύσεων η κυβέρνηση αποφασίζει την ένταξη της χώρας μας στο ΔΝΤ και φέρει προς ψήφιση στην Βουλή,σκληρά μέτρα λιτότητας,"τεμαχίζοντας" τα εισοδήματα των πολιτών.

Ο φαύλος κύκλος για την ελληνική οικονομία ξεκινάει απο τότε.Η καταστροφή του κοινωνικού μας ιστού ξεκινάει απο τότε.

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ.

Πέρα απο την υπερβολική λιτότητα,στα έργα και τις ημέρες Παπανδρέου προστίθεται το αντισυνταγματικό και βάρβαρο <<χαράτσι>> της ΔΕΗ.

Το κύμα λαικής οργής,αγανάκτησης και αποδοκιμασίας προς την κυβέρνηση κορυφώθηκε στις παρελάσεις της 28/10/11 και εκεί πλέον άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της.Είχε προηγηθεί Σύνοδος Κορυφής της 26/10/11,στην οποία αποφασίστηκαν μια σειρά απο μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας(κούρεμα του χρέους,ανακεφαλαιποίηση των τραπεζών μεσα απο το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κ.α.)

Ο Γ.Παπανδρέου ανακοινώνει την διενέργεια δημοψηφίσματος για την κύρωση ή μη της συμφωνίας-δανειακής σύμβασης.Μετα την δήλωση αυτή,οι διεθνείς αγορές έπαθαν τον γνωστό νευρικό κλονισμό με το χρηματιστήριο να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και τους Ευρωπαίους ηγέτες να απειλούν ευθέως την χώρα μας με έξοδο απο το ευρώ(Σύνοδος G20,Κάννες).

Με αυτά και με αυτά,ο Παπανδρέου "παραιτείται" και συγκροτείται μια μεταβατική κυβέρνηση ειδικού σκοπού με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο.Η διαδικασία συγκρότησης αυτής της κυβέρνησης κινήθηκε στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.

Η συστηματική παραβίαση του Συντάγματος,η ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου και η εξαθλίωση του λαού αποτελούν προϊόν της κυβερνήσεως Παπανδρέου.

Το περασμένο Σάββατο,λοιπόν,ανακοινώθηκε η ίδρυση του κόμματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.Ο Γ.Παπανδρέου μίλησε για την αντίθεση του προς την λιτότητα,τον λαικισμό και την δημαγωγία.Απίστευτο και όμως αληθινό!!

Κατα την περίοδο 2009-2011 ο Γ.Παπανδρέου,η προσωποποίηση της δημαγωγίας καθώς υλοποίησε τα αντίθετα απ' όσα προεκλογικά είχε υποσχεθεί.Σε ότι αφορά το νεο <<σοσιαλιστικό>> κίνημά του,το αφήνουμε στην κρίση σας.Η κυβέρνηση Παπανδρέου υιοθέτησε την πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική αποοποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση μεταπολιτευτικά.

Πρωτού ιδρύσει το νέο αυτό κίνημα και ζητήσει την ψήφο του λαού,όφειλε να δώσει μια εξήγηση για τις συνθήκες,κατω απο τις οποίες η χώρα εντάχθηκε στον μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ.Θα έπρεπε,μέσω μιας συνέντευξης τύπου,κατα προτίμηση,να δώσει απαντήσεις σχετικα με το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ και τα αλλοιωμένα στοιχεία για το δημόσιο χρέος καθώς και για τις δηλώσεις του τότε επικεφαλή του ΔΝΤΣτρός Κάν,πως ολα ήταν εις γνώση του Παπανδρέου και είχαν προσυμφώνηθει.

Πάνω από ολα,οφείλει μια ΣΥΓΓΝΩΜΗ,διότι απέκρυψε την αλήθεια και με τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του,οδήγησε την κοινωνία στο σημερινό αδιέξοδο.

*Ο Χάρης Λευθεριώτης σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply