Πως αξιολογεί ο Α. Λυκουρέζος την μηνυτήρια αναφορά (για εσχάτη προδοσία!) που κατέθεσε δικηγόρος κατά του τέως υπ. Οικονομικών

Ποινικά αξιολογίσιμη χαρακτηρίζει τη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε σε βάρος του Γιάνη Βαρουφάκη, για τις ευθύνες που φέρει για το δυσμενές αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και το σχέδιο περί IOUs, ο γνωστός και διακεκριμένος ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Εκφράζει ωστόσο τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την εσχάτη προδοσία κατά του τέως υπουργού Οικονομικών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Λυκουρέζος επισημαίνει: «Ο συνάδελφος Π. Γιαννόπουλος έλαβε την πρωτοβουλία να συντάξει και να υποβάλει στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά εναντίον του τέως υπουργού Οικονομικών, όπου με ενάργεια περιγράφονται οι πράξεις και παραλείψεις του που -κατά τον μηνυτή- τεκμηριώνουν τις ευθύνες του για τον χειρισμό και την τραγική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες οδήγησαν τη χώρα σε έναν επώδυνο συμβιβασμό, διασύροντάς τη διεθνώς».

«Ας μου επιτραπεί, ωστόσο, να διατυπώσω τις σοβαρές επιφυλάξεις μου ως προς το εάν τα πραγματικά περιστατικά που παρατίθενται στην μηνυτήρια αναφορά που υποβλήθηκε, μπορούν να υπαχθούν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων περί εσχάτης προδοσίας» αναφέρει ο γνωστός ποινικολόγος και εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει γιατί «δεν είναι δυνατό να υποστηριχθεί νομικά ότι οι ενέργειές του αποσκοπούσαν να αποστερήσουν ή να παρακωλύσουν τη Βουλή, την κυβέρνηση ή και τον πρωθυπουργό από την ενάσκηση της εξουσίας που τους παρέχει το Σύνταγμα ή να τους εξαναγκάσει να εκτελέσουν ή να παραλείψουν πράξεις που απορρέουν από την εξουσία αυτή».

Κατά τον κ. Λυκουρέζο το γεγονός, ωστόσο, ότι η συμπεριφορά του κ. Βαρουφάκη δεν συνιστά εσχάτη προδοσία ή προπαρασκευή της δεν σημαίνει ότι παραμένει ποινικά μη αξιόλογη.

«Η Βουλή, η οποία και θα κληθεί τελικώς να ασκήσει ή όχι ποινική δίωξη, έχει το δικαίωμα να δώσει στις πράξεις του τέως υπουργού διαφορετικό νομικό χαρακτηρισμό, εκτιμώντας τις υπό το πρίσμα άλλων ποινικών διατάξεων» επισημαίνει και καταλήγει ότι, σε κάθε περίπτωση και πέρα από οποιαδήποτε καταγγελία, η πολιτική ευθύνη του κ. Βαρουφάκη, ακόμη και αν ποτέ δεν αποκτήσει ποινική υπόσταση, είναι δεδομένη.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply