Καταιγιστικές οι μηνύσεις σε βάρος του Facebook

Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, η Facebook Inc έχασε το πρώτο στάδιο της δικαστικής διαμάχης. Αναλυτικότερα, κάποιοι χρήστες του «προσωποβιβλίου» μήνυσαν τη δημοφιλή εταιρία κοινωνικής δικτύωσης με την κατηγορία ότι «παρανόμως» συνέλεξε και αποθήκευσε βιομετρικά δεδομένα του προσώπου τους που προέρχονται από φωτογραφίες τους.

Ο δικαστής που προέδρευε στην υπόθεση στο ομοσπονδοιακό δικαστήριο της California την Πέμπτη, απέρριψε την αίτηση του Facebook που επιζητούσε να αποσυρθεί η εν λόγω μήνυση.

Συγκεκριμένα, το Facebook κατέθεσε την παραπάνω αίτηση με το επιχείρημα ότι οι χρήστες δε νομιμοποιούνται να υποβάλουν τα παράπονά τους κατ’ εφαρμογή της Πράξης νομοθετικού περιεχομένου του Illinois, η οποία ρυθμίζει τις βιομετρικές πληροφορίες της ιδιωτικότητας. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την συμφωνία βάσει της οποίας προβλέπεται ότι η νομοθεσία της California είναι εξουσιοδοτημένη να αποφαίνεται για την επίλυση των διαφορών τους με την εταιρία κοινωνικής δικτύωσης. Συνεπώς, η Πράξη νομοθετικού περιεχομένου του Illinois περί βιομετρικών πληροφοριών της ιδιωτικότητας δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Το δικαστήριο ωστόσο αποφάνθηκε ότι μπορεί να εφαρμοστεί εν προκειμένω η νομοθεσία του Illinois. Κατ’ επέκταση, οι ενάγοντες χρήστες νομίμως δύνανται να διεκδικήσουν τις αξίωσεις τους επικαλούμενοι την Πράξη νομοθετικού περιεχομένου του Illinois.

Μάλιστα, οι ενάγοντες διατείνονται πως η λειτουργία του “tag” στο Facebook με σκοπό την αναγνώριση προσώπων και την προσθήκη ετικετών, συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Πράξης νομοθετικού περιεχομένου περί βιομετρικών πληροφοριών της ιδιωτικότητας, εφόσον προωθεί τη συλλογή και αποθήκευση προσωπικών βιομετρικών δεδομένων.

Την υπόθεση κατέθεσαν στη δικαιοσύνη του Illinois ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής. Αποφασίστηκε ωστόσο από τους πολιτικούς φορείς να υπαχθεί η υπόθεση στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου της California.

Την ίδια στιγμή, το Facebook δέχεται διπλό πλήγμα, καθώς νέα μήνυση κατατέθηκε εναντίον του, αναφορικά με το σχέδιό του προς έκδοση νέων μετοχών τον περασμένο μήνα.

Για την ακρίβεια, η  εταιρία δήλωσε τον Απρίλιο ότι θα δημιουργήσει μια νέα κατηγορία μετοχών στην οποία οι μετοχές δεν θα τίθενται προς ψήφιση. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι να επιτρέψει στον Διευθύνοντα Σύμβουλο Mark Zuckerberg να δωρίσει την περιουσία του, χωρίς φυσικά να εγκαταλείψει τον έλεγχο της αυτοκρατορίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ο ίδιος έχει ιδρύσει.

Είναι πασιφανές ότι, παρά την τεράστια αποδοχή και αναγνώριση που απλόχερα έχει χαρίσει το κοινό στη μεγαλύτερη εταιρία κοινωνικής δικτύωσης της ανθρωπότητας, εξίσου απλόχερα προσφέρει και τα πυρά του όταν ανακύπτει ζήτημα παραβίασης των δικαιωμάτων του.

Άραγε το Facebook θα αναδειχτεί νικητής στις επόμενες μάχες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει; Μήπως η εταιρία κάνει κατάχρηση της εξουσίας που έχει κερδίσει ανάμεσα σε 1,23 δισ. χρήστες;

Αναμένουμε τις εξελίξεις που είτε θα μας διαψεύσουν είτε θα μας επιβεβαιώσουν.

Aria Zfr

I'm the creator of my own bliss.

Leave a reply