Ο “ακρωτηριασμός” της Δύσης, του Βασίλη Χατζηιωάννου, λέκτορα Νομικής ΔΠΘ

Η τρομοκρατία διαλύει την Ευρώπη, απομονώνει τα έθνη της, τα καθιστά αναπόφευκτα εσωστρεφή και φοβικά απέναντι στους μουσουλμάνους και στους ξένους εν γένει.

Η νίκη κατά του ναζισμού πριν λίγες δεκαετίες δεν ήταν ολοκληρωτική. Ήταν προσωρινή και με κοντά ποδάρια. Με την τεχνολογική παγκοσμιοποίηση φάνηκε ότι την κουλτούρα εκδημοκρατισμού δεν μοιράστηκε όλη η οικουμένη. Υπήρξαν μάλιστα κοινωνίες που, ευρισκόμενες σε άλλη φάση εξέλιξης, την εξέλαβαν ως επίθεση της Δύσης εναντίον τους και η αντίδραση τμημάτων τους ήταν η ριζοσπαστικοποίηση μεσω του φονταμεταλισμού και του τζιχαντισμού.

Η Δύση δεν ειναι σε θέση να αμυνθεί αποτελεσματικα σε αυτή την παρατεταμένη ασύμμετρη επίθεση διατηρώντας τις κατακτήσεις της. Θα αναγκαστεί να “ακρωτηριάσει” βασικά στοιχεία της. Και τούτο, διότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ταξη και η ασφάλεια θα γινουν τα βασικά προτάγματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες αναγκαστικά θα υποχωρήσουν. Ο εχθρός από αόρατος, θα γίνει σύντομα “ορατός”. Θα έχει ανάγκη ο απειλούμενος πολίτης της Δύσης να γνωρίζει ότι ο εχθρός εχει προσωπο κι όνομα. Θα είναι ο αλλόθρησκος γείτονας που δεν θα συμμερίζεται την κυρίαρχη κουλτούρα. Θα είναι ο οικονομικός μετανάστης, που θα είναι μια δυνητική απειλή, μια κινούμενη βόμβα σε έναν δημόσιο χώρο κάποια στιγμή στο μέλλον. Και κάθε άλλος που δεν συμπαρατάσσεται με τη περιστολή των ελευθεριών.

Η Ευρώπη θα αναγκαστεί να περιχαρακωθεί. Ήδη το κάνει με τρόπους που μάς φαίνονταν αδιανόητοι πριν λίγα χρόνια. Τα σύνορα κλείνουν, τα φασιστικά κόμματα επελαύνουν. Και στην περιχαράκωση δεν υπάρχει ισότητα, αδελφοσύνη κι ελευθερία. Υπάρχει ρατσισμός, μισαλλοδοξία και καταστολή. Μια δυστοπία…

 

*Ο Βασίλης Χατζηιωάννου είναι λέκτορας Νομικής ΔΠΘ , μας παραχώρησε ευγενικά το  ανωτέρω προσωπικό του κείμενο προς δημοσίευση από τον λογαριασμό του.

Leave a reply