Ο άμαχος πληθυσμός στη Συρία θα πρέπει να προστατευτεί από τις εναέριες επιθέσεις, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του Ο.Η.Ε για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

*της AutumnCallan

Την Παρασκευή, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ZeidRa'adAlHussein, παρακίνησε  τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων. Πολλοί αθώοι πολίτες αποτελούν ήδη έμμεσα θύματα. Στις αρχές Μαΐου, εναέριες επιθέσεις έπληξαν μια αγροτική περιοχή, σκοτώνοντας 23 αγρότες. Οι εναέριες επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές έχουν αφαιρέσει τη ζωή 59 πολιτών, συμπεριλαμβανομένων 16 παιδιών και 12 γυναικών, ενώ έχουν τραυματίσει 70 ακόμη παρευρισκόμενους. Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης σε ένα χωριό που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, οι αγωνιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚΙΛ) αφαίρεσαν τις ζωές 36 ακόμη πολιτών. Ενώ πολλοί έχουν σκοτωθεί από ελεύθερους σκοπευτές και διασταυρούμενα πυρά, σε ορισμένους έκοψαν το λαιμό και τους κακομεταχειρίστηκαν με διάφορους τρόπους. Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα πρέπει να εφαρμόσουν την αρχή της διάκρισης και να εξετάσουν την αρχή της αναλογικότητας των επιθέσεων τους, ώστε να αποτρέψουν την απώλεια αθώων ζωών.

Ο αυξανόμενος αριθμός των θανάτων και των τραυματισμών άμαχου πληθυσμού που έχουν ήδη προκληθεί από τις εναέριες επιθέσεις στις πόλεις Deir-ez-Zor και Al-Raqqa, δηλώνει ότι ενδέχεται να μην έχουν ληφθεί επαρκείς προφυλάξεις για τις επιθέσεις. Το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε έχει στην κατοχή του μια περιοχή, δε σημαίνει ότι αυτή χρειάζεται λιγότερη προσοχή. Οι πολίτες πρέπει να είναι πάντα προστατευμένοι, είτε βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχονται από το ΙΚΙΛ είτε ελέγχονται από οποιαδήποτε άλλη πλευρά.

Ο Zeid σημείωσε επίσης, ότι πολλοί άμαχοι πολίτες παρεμποδίζονται να εγκαταλείψουν περιοχές κατεχόμενες από το ΙΚΙΛ, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο που διατρέχουν σε περίπτωση σύγκρουσης.

Ο πόλεμος στη Συρία εξακολουθεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη χώρα. Νωρίτερα το Μάιο, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε ένα νομοσχέδιο με σκοπό να επιβάλλει κυρώσεις σε υποστηρικτές του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. Επιπλέον, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) παρουσίασε νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της Συρίας έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα σε τουλάχιστον τέσσερις πρόσφατες επιθέσεις, στοχεύοντας αμάχους. Τον Απρίλιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διεξήγαγε έκτακτες συνεδριάσεις που αφορούσαν την καταγγελία χημικής επίθεσης στη Συρία, στην οποία σκοτώθηκε μεγάλος αριθμός πολιτών. Τον ίδιο μήνα, η Ρωσία άσκησε βέτο στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία καταδίκαζε τη χρήση του νευρολογικού αερίου από τον πρόεδρο της Συρίας, Basharal-Assad, εναντίον μιας συριακής πόλης. Στη συνέχεια, ο αμερικανικός στρατός επιτέθηκε στο ελεγχόμενο από την κυβέρνηση αεροδρόμιο  της Συρίας με 59 πυραύλους Tomahawk. Τον Φεβρουάριο, το ΠΑΔ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Συρίας διεξήγαγε "συντονισμένες χημικές επιθέσεις" σε ελεγχόμενα από τους επαναστάτες τμήματα στο Χαλέπι. Τον ίδιο μήνα, περισσότεροι από 13.000 αιχμάλωτοι που βρίσκονταν πάνω από 5 χρόνια στη φυλακή Saydnaya, κρεμάστηκαν χωρίς να έχουν περάσει από δίκη.

*Η μετάφραση έγινε από τη Βαλεντίνα Κουμούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. (jurist.org)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.