Ο Φόρος του Ρομπέν των Δασών!!

Είναι ένα θέμα που ήθελα πάντα να θίξω , στηρίζω άφοβα, αλλά και θυμάμαι να το αναφέρω στις διάφορες συζητήσεις μου σε βαθμό αηδίας, για δείξω πόσο χίπστερ και προχωρημένος  είμαι :Ρ

Ο λόγος λοιπόν για το  Φόρο του "Ρομπέν των Δασών" που είναι μια παγκόσμια εκστρατεία για την προώθηση μιας μικρής φορολογίας (0.05%) επί των διεθνών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Με λίγα λόγια οτιδήποτε συναλλαγή γίνεται μέσω τραπεζών θα φορολογείται με 0.05% , δηλαδή αν γίνει μια διεθνής συναλλαγή 100 ευρώ θα κρατηθούν 5 λεπτά (!). Είναι λιγότερο από το fee που σου παίρνει η τράπεζα για να κάνεις  πληρωμές από δικές της prepaid κάρτες. Να σημειωθεί πως ο φόρος θα επιβάλλεται μόνο σε κερδοσκοπικές εμπορικές πράξεις και όχι σε καθημερινές τραπεζικές συνδιαλλαγές. Όχι σε καθημερινές αναλήψεις. Όχι σε επιταγές. Όχι σε καταθέσεις. Σε διεθνές επίπεδο θα μπορούσε να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, της τάξεως των 267δις.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν διάφορες παραλλαγές , όμως ο πυρήνας της ιδέας παραμένει σταθερός ∙ η  γαλλική κυβέρνηση μάλιστα πρόσφατα πείστηκε να προχωρήσει στη θέσπιση φόρου 0,2% για όλες τις τραπεζικές συναλλαγές των γαλλικών εταιριών άνω του 1 δις ευρώ, ενώ μέρος του ποσού σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ θα χρησιμοποιηθεί στην καταπολέμηση του AIDS και της παγκόσμιας φτώχειας.

Η ιδέα έχει βρει πολλούς διάσημους ηθοποιούς και χρηματιστές που προωθούν την εν λόγω εκστρατεία όπως είναι δυνατόν, με το μότο "Καμία διαφορά στις τράπεζες, τα πάντα για εμάς". Μάλιστα πέρσι 1.000 ειδικοί brokers πρότειναν την γιγάντωση της προσπάθειας, με φήμες να θέλουν και ευρωπαϊκές χώρες να συμμετέχουν από το τρέχον μήνα. (κανένας από αυτούς μάλιστα δεν είναι κατασκευαστής πλυντηρίων)

Τόσο δικαιοπολιτικά, όσο και κοινωνικοοικονομικά η προσπάθεια φαίνεται δύσκολα υλοποιήσιμη τόσο λόγο διαφθοράς, όσο και λόγο σωστής διαχείρισης των πόρων ή και λόγω θέλησης των τραπεζών να συνεργάζονται πραγματικά, καθώς ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας ,καθώς είναι σχετικά κυρίαρχες.

Μόνη λύση , για την ώρα επί του θέματος φαίνεται να είναι "προανάθεση" πόρων και η διαμεσολάβηση όσο το δυνατόν λιγότερων μερών. Λόγου χάρη, αν στην Ελλάδαrobin-hood-tax-knot-the-media3 εφαρμοστεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναφερθεί πως για 1-2-3-4 χρόνια π.χ. 40% των χρημάτων θα πηγαίνει κατευθείαν στους δανειστές μας,  20% στην παιδεία, 30% στην καταπολέμηση της φτώχειας , 5% στην καταπολέμηση του εγκλήματος και 5% στο ταμείο του κράτους . Οι αναλογίες και οι ανάγκες ήταν εντελώς τυχαίες. Με αυτό το τρόπο κανείς δεν θα πρέπει να έχει ανάμιξη, με παράλληλο έλεγχο αν γίνεται πραγματική αποταμίευση των ποσών (π.χ. αποδείξεις κτλ κτλ). προκειμένου να αποφεύγονται ατασθαλίες ή κακή διαχείριση.

Η σωστή υλοποίηση της ιδεάς είναι το πάν.

THOUGHTS TO MYSELF (spoilers)

Check this out -> robinhoodtax.org.uk

Ο Bill Gates στηρίζει RHT !!!

Ο Ρομπέν δεν φορούσε κολάν στην πραγματικότητα.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;