Ε(Ν)ΦΙΑΛΤΗΣ

Γράφει ο Χάρης Λευθεριώτης

Ανησυχία, θόρυβο και πανικό έχει προκαλέσει σε πολλούς πολίτες ο νέος δυσβάσταχτος φόρος ακινήτων, ο περίφημος ΕΝΦΙΑ.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Αρχές Αυγούστου οι πολίτες υπέστησαν το πρώτο σοκ,όταν και παρέλαβαν τα πρώτα εκ καθαριστικά. Ο φόρος δεν υπολογίστηκε βάσει των τιμών που είχε ορίσει το Υπ.Οικ. αλλά με βάση τις τιμές ζώνης όμορων περιοχών.

Μετά την αρχική αναστάτωση το Υπουργείο Οικονομικών προέβη σε κάποιες νομοθετικές βελτιωτικές ρυθμίσεις, οι οποίες ψηφίστηκαν τελικώς από τους κυβερνητικους βουλευτές. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

– έκπτωση στο 50% του φόρου για νοικοκυριά (εισόδημα έως 9.000€, επιφάνεια ακινήτου 150 τ.μ.)που αντιμετωπίζουν πραγματική οικονομική αδυναμία.

– πλήρης φοροαπαλλαγή των τριτέκνων και πολυτέκνων (εισόδημα 12.000€ και επιφάνεια ακινήτου 150 τ.μ.)

– επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής έως και τον Φεβρουάριο του 2015 (7 δόσεις).

Παρα ταύτα ο ΕΝΦΙΑ εξακολουθεί να είναι ένας άδικος φόρος.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟΣ;

Μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής ενός σκληρού προγράμματός λιτότητας, τα εισοδήματα των πολιτων έχουν περικοπεί δραματικά . Μέχρι πρότινος, οι ίδιοι αυτοί πολίτες πλήρωναν το εξίσου άδικο και αντισυνταγματικό χαράτσι της ΔΕΗ. Κάνοντας διακανονισμό με την εφορία, οφείλουν ακόμα κάποιες δόσεις από το χαράτσι του προηγούμενου έτους και υποχρεούνται να πληρώσουν και τους δύο φόρους. Πιθανότατα πολλοί να έχουν και δανειακές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες.ενφια

Πώς θα βγάλουν τα προς το “ζην”;

Είναι ξεκάθαρο ότι ο συγκεκριμένος φόρος είναι άδικος.Η αδικία συνίσταται στο ότι οι πολίτες βάσει των εισοδημάτων τους δεν μπορούν να πληρώσουν τον φόρο.
Οι συνταξιούχοι,οι άνεργοι, οι “υπερχρεωμένοι” επαγγελματίες που κληρονόμησαν η επένδυσαν σε ακίνητα(όταν είχαν την δυνατότητα) στην προ κρίσης εποχή “φορτώνονται” ένα πρόσθετο βάρος. Ακόμα και οι σεισμόπληκτοι πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ! Χαρακτηριστική δε η περίπτωση ενός χωριού των Τρικάλων οπού τα σπίτια έχουν αχρηστευθεί λόγω κατολισθήσεων και πάρα το γεγονός αυτό το Υπ.Οικ. απέστειλε τα εκκαθαριστικά σημειώματα στους ιδιοκτήτες τους!

Την ίδια στιγμή που οι εμπορικές αξίες είναι κατά πολύ μικρότερες από τις αντικειμενικές.Πολλά αγροτεμάχιά,οικόπεδα βρίσκονται εκτός οικισμού η έχουν χαρακτηριστεί δασικές εκτάσεις. Επίσης,πολλά από αυτά παραμένουν ανεκμετάλλευτα και δεν αποφέρουν έσοδα στους ιδιοκτήτες τους.

Συνεπώς, σε καμία περίπτωση το Υπ.Οικ δεν συνεκτίμησε στον υπολογισμό του φόρου την συνάρτηση κόστους όφελος. Με αυτα και με αυτά το νέο αυτό “χτύπημα” πλήττει τους πολίτες.

Όποιος βέβαια δεν πληρώσει έστω και μια δόση απειλείται με άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του, συνοδευόμενη από κατασχέσεις και πλειστηριασμό
της ατομικής του ιδιοκτησίας. Το μόνο προστατευτικό μέσο που διαθέτει είναι η ενδικοφανής προσφυγή κατά του ΕΝΦΙΑ.

Ήδη πολλοί πολίτες έχουν προσφύγει, ενώ δικηγορικοί σύλλογοι, φόροτεχνικοί και διάφορες συλλογικότητες έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες με σκοπό την κατάργηση του φόρου.

Οι αντιδράσεις κλιμακώνονται. Σε περίπτωση μη εκλογής πτΔ και διεξαγωγής εθνικών εκλογών τα κόμματα της κυβέρνωσας πλειοψηφίας θα αποδοκιμαστούν.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αστάθεια και ένταση σε κοινωνικό πολιτικό επίπεδο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ εδώ και τώρα.

*Ο Χάρης Λευθεριώτης σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;