Περί δικηγορικού επιδόματος λόγω κορονοϊού

*της Ιωάννας Λ. Ελευθεριάδου, δικηγόρου Θεσσαλονίκης

Διανύουμε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο για όλους, μία κρίση με επιπτώσεις σε όλους τους τομείς και για όλους τους εργαζόμενους. Για μία ακόμη φορά, όμως, αυτοί που βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα», είναι εκείνοι που έχουν ήδη πληγεί με όλους τους δυνατούς τρόπους. Εκείνοι που ενώ είναι επιφορτισμένοι με αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, τέλη επιτηδεύματος, ΦΠΑ, POS και ως προς αυτές τις υποχρεώσεις τους θεωρούνται επιχειρήσεις, τώρα στα πλαίσια των έκτακτων μέτρων στήριξης εντάσσονται στις ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ και διαφοροποιείται ουσιωδώς η θέση τους.

Συγκεκριμένα, προ λίγων ημερών, ενταχθήκαμε οι δικηγόροι στη λίστα των πληττόμενων κωδικών αριθμών δραστηριότητας (ΚΑΔ) και ανακουφιστήκαμε για την ένταξη αυτή και την επιδότηση που θα λάβουμε, δεδομένου ότι τα Δικαστήρια τελούν σε αναστολή και έχει εκμηδενιστεί η εργασιακή μας ύλη. Φαίνεται, όμως, ότι η λίστα αυτή είναι, όντως, «δυναμική» όπως την αποκάλεσαν οι αρμόδιοι, καθώς λίγες μέρες μετά ,στις 24-03-2020, «διευκρινίστηκε» ότι ναι μεν είμαστε πληττόμενος κλάδος ΑΛΛΑ δεν είμαστε δικαιούχοι του επιδόματος, ύψους οκτακοσίων ευρώ. Μάλιστα, αντί του ως άνω επιδόματος, μας προσφέρουν «ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα» .

Οφείλουμε δε, να ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτήν την τόσο σημαντική παροχή! Είναι σίγουρο ότι  θα την αξιοποιήσουμε, τόσο για να επιβιώσουμε οικονομικά όσο και για να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας! Ξεχνάτε, μάλλον, ότι κλείσαμε τα γραφεία μας, ότι δεν έχουμε πλέον δικαστήρια και ότι δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε καμία εξωδικαστική εργασία, δεδομένου ότι ο Δημόσιος τομέας υπολειτουργεί!Ως γνωστόν, οι δικηγόροι υπάγονται στους έχοντες και τους προνομιούχους.

Υπάρχουν, όμως και εκείνοι οι δικηγόροι που δεν κατάγονται από τζάκια, που διατηρούν με καθημερινό αγώνα τα γραφεία τους και παλεύουν για το ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα. Αυτούς ξεχνάτε και με αυτούς θα έρθετε αντιμέτωποι!