Πώς βλέπουν οι πολίτες τις κινητοποιήσεις εναντίον του ΚΠολΔ;

Αν παρακολουθήσει κανείς τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, τα μεγάλα ενημερωτικά site ή οποιοδήποτε ΜΜΕ, δεν φαίνονται πουθενά οι κινητοποιήσεις των δικηγόρων κατά του νέου ΚΠολΔ. Πουθενά. Καμία νύξη, καμία αναφορά. Τίποτα. Σαν να μην υπάρχει.

Όχι μόνο λοιπόν οι πολίτες δεν έχουν καταλάβει πλήρως γιατί αγωνίζονται οι δικηγόροι αλλά δεν έχουν ενημερωθεί κιόλας. Και χωρίς πληροφόρηση, ο μέσος, αμύητος πολίτης εκ προοιμίου (και ορμώμενος από την εικόνα που έχει για τους δικηγόρους) θα πει "Άσε τι κάνουν οι δικηγόροι, θέλουν να καθυστερούν τις δίκες για να παίρνουν περισσότερα λεφτά. Έχουν λεφτά οι δικηγόροι"

Δεν γίνεται κινητοποίηση μόνο για τα συμφέροντα του κλάδου, αλλά πρωτίστως για τα συμφέροντα της δίκαιης δίκης και της αντισυνταγματικότητα του πράγματος. Η εξέταση μαρτύρων στο ακροατήριο λανθασμένως θεωρείται βασικός λόγος καθυστέρησης της δίκης, καθώς είναι απρόβλεπτο πόσο θα διαρκέσει, χωρίς όμως να εξετάζεται καθόλου πόσο βασική είναι για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας αλλά και την αξιοπιστία του συστήματος δικαίου. Οι νέες ρυθμίσεις αγγίζουν τα όρια της Συνταγματικότητας, αλλά και θεωρούνται παγκοσμίως αμφιβόλου ποιότητας.

Ηλεκτρονικά έχει ανοίξει μια εφαρμογή με ηλεκτρονικές υπογραφές χωρίς να είναι βέβαιο αν μπορεί  να αλλάξει κάτι μέσω αυτή της μεθόδου. Αντί για την ηλεκτρονική ανάλωση θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ανάδειξης του θέματος στο ευρύ κοινό αλλά και διάλογος με τους πολίτες προκειμένου να γίνει κατανοητό γιατί θα πρέπει να αντισταθούμε προς το νέο ΚΠολΔ. Με οποιοδήποτε μέσο. Μέχρι τώρα βλέπουμε τσακωμούς συναδέλφων που μάλλον φαίνεται να γίνονται για εσωτερική κατανάλωση με τεράστιο κίνδυνο αποπροσανατολισμού, πράγμα που διατηρεί την άγνοια των πολιτών αμετάβλητη.

Με μεγάλες αντιδράσεις συνεχίζει ο χώρος της δικαιοσύνης με 40 Αρεοπαγίτες και το σύνολο των δικηγορικών συλλόγων  της χώρας. Ωστόσο μόνο η μαζική αντίδραση των Ελλήνων πολιτών μπορεί να εμποδίσει αυτό το αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό "μέτρο". Το πρόβλημα παραμένει όμως : Οι πολίτες γνωρίζουν γενικώς για μια "αόριστη" αποχή, πολλοί συνάδελφοι δεν δίνουν την βάση που θα έπρεπε και σπεύδουν να κάνουν όλες τους τις εργασίες σήμερα, και τίποτα δεν μεταφέρεται στο προσκήνιο.

Είναι αναγκαίο το πρόβλημα να γίνει γνωστό, τα επιχειρήματα του δικηγορικού κλάδου να γίνουν γνωστά και να πάψει οι εσωτερική κατανάλωση.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

1 comment

  1. Λάζαρος Σπανόπουλος, Δικηγόρος Ηρακλείου Απάντηση

    Το Νομοσχέδιο αυτό, το οποίο πλήττει πρώτα απο όλα τη ίδια τη Ελληνική κοινωνία, δεν φαίνεται ν απασχολεί πολύ τη ίδια. Κανείς δεν έδειξε να ευαισθητοποιείται, ούτε απο τη κατάργηση της μαρτυρικής κατάθεσης στ ακροατήρια-η οποία πλέον θα επαφίεται στη κρίση του Δικαστηρίου, κανείς δεν έδωσε σημασία στη περιπλοκότητα του Νέου Κ.Πολ.Δ. ο οποίος προωθείται, ούτε και κυρίως, στις αλλαγές στη διαδικασία της Αναγκαστικής Εκτέλεσης (η διαδικασία της Κατάσχεσης και του Πλειστηριασμού, με απλά Ελληνικά), η οποία διαδικασία γίνεται fast track, ελαχιστοποιούνται τα ένδικα μέσα άμυνας, καθίσταται προσιτή σε όλους μέσω διαδικτύου και το κυριότερο: ικανοποιούνται προνομιακά πλέον τα πιστωτικά ιδρύματα (Τράπεζες), ενώ με τον μέχρι τώρα ισχύοντα Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ικανοποιούνταν πρωτίστως οι εργατικές αξιώσεις, εν συνεχεία τ ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο και μετά οι πιστωτές.
    Δεν με εκπλήσσει ουδόλως η σιγή ιχθύος των Μ.Μ.Ε. γι αυτό το θέμα….ούτε και η αδιαφορία του κόσμου. Δεν με εκπλήσσει ούτε ακόμα η κακή μικροαστική πολιτισμική αντίληψη που επικράτησε αυθαίρετα ότι “οι Δικηγόροι είναι συντεχνία, κλίκα, άρπαγες, παίρνουν τεράστιες αμοιβές κ.λ.π. Με θλίβει όπως, ότι όλοι αυτοί οι οποίοι μας μέμφονται και δεν θέλουν να καταλάβουν τ αυτονόητα, αυτοί οι οποίοι ποτέ δεν ήταν δίπλα μας σε κανέναν αγώνα, αυτοί θα υποστούν τις συνέπειες.
    Όταν κ.κ, πολίτες, θα εκτιναχθεί στα ουράνια το κόστος μιας αγωγής λόγω του ότι θα πρέπει να καταθέσετε ένορκες βεβαιώσεις, τις οποίες λόγω φόρτου των Ειρηνοδικείων θα τρέχετε στους συμβολαιογράφους, επωμιζόμενοι το σχετικό κόστος, όταν θα γίνονται δίκες χωρίς να εισακούγεστε ως μάρτυρες, παρά μόνο εαν το κρίνει ο Δικαστής, όταν θα έχετε ν αντιμετωπίσετε διαταγές πληρωμής ή τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις με μια μόνο ανακοπή, όταν θα κατάσχονται και θα εκπλειστηριάζονται τα σπίτια σας στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας σε χρόνο μηδέν, τότε ίσως θυμηθείτε κάποιους οι οποίοι απεγνωσμένα σας φώναζαν….Φεύ, τότε φωνασκούσαν οι “συντεχνίες”, οι άρπαγες, οι παρτάκηδες, οι ψεύτες…..αυτοί που δεν παράγουν κανένα έργο και σας πίνουν το αίμα…ποιός άλλωστε χώνευε τους Δικηγόρους σε αυτή τη χώρα….????
    Δε έχω τη παραμικρή φρούδα ελπίδα, ότι θ αλλάξει κάτι στη νοοτροπία του κόσμου. Ούτε και εν τέλει το αξιώνω, αν δεν θέλει να το καταλάβει κάποιος είναι δικό του πρόβλημα. Όταν όμως θα έρθει εκείνη η στιγμή, όπου ο θεσμικός μας ρόλος θα έχει απαξιωθεί πλήρως, όταν τα χέρια μας θα είναι δεμένα, μη κάνετε τον κόπο να μας απασχολήσετε ούτε με μια ερώτηση…διότι ο πραγματικός χαμένος θα είναι αυτή η μικρόψυχη και απαίδευτη κοινωνία. Εμείς απλά, σχεδόν δεν θα υπάρχουμε. κ.κ.”Νεοέλληνες”……