ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Ενός νέου δικηγόρου..

Τώρα που τελείωσα την δική μου πρακτική άσκηση για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως του δικηγορικού λειτουργήματος, νομίζω πως είμαι σε θέση να κατατοπίσω αυτούς που τώρα την ξεκινούν.

Καταρχήν, αν είσαι άνδρας, μπορείς να την «τρέξεις» για λίγο καιρό μαζί με το «φανταρικό». Η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων προβλέπεται από το Σύνταγμα και επομένως μη νομίζεις ότι θα την γλιτώσεις. Όσο νωρίτερα καταταγείς, τόσο το καλύτερο. Εξάλλου, δεκαοκτώ (18) μήνες πρακτικής άσκησης είναι αρκετοί για να μάθεις τα βασικά (τουλάχιστον) για το επάγγελμα του δικηγόρου. Επομένως, θεωρώ πως μπορείς να «βολέψεις δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλι» για λίγο διάστημα. Τουλάχιστον εγώ μπόρεσα.

 1. Το σύνηθες είναι να ασκούνται οι υποψήφιοι δικηγόροι πλησίον ενός δικηγόρου στο γραφείο του ή σε μία δικηγορική εταιρεία. Το καλό, αν ασκείσαι σε ένα μικρομεσσαίο δικηγορικό γραφείο, είναι ότι α) θα δεις «από πρώτο χέρι» πως είναι η μαχόμενη δικηγορία, β) θα ασχοληθείς με όλο το φάσμα του δικαίου (αστικά, ποινικά, διοικητικά, εμπορικά), γ) ενδεχομένως να έχεις καλές πιθανότητες να συνεχίσεις και ως δικηγόρος, μετά το πέρας της άσκησης. Αν, πάλι, προτιμήσεις να ασκηθείς σε μία δικηγορική εταιρεία, σίγουρα θα δεις πιο σύνθετες νομικές υποθέσεις, θα υπάρχει τρομερή οργάνωση και καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή, αλλά δεν θα έχεις μεγάλα περιθώρια ευελιξίας και εξέλιξης και η πίεση θα είναι αυξημένη. Η δουλειά σου θα είναι περισσότερο διεκπεραιωτική, παρά νομική. Δύσκολα θα σε εμπιστευτούν και δύσκολα θα σε εκτιμήσουν (και δύσκολα θα σε κρατήσουν). Δεν πάνε (συνήθως) τα πράγματα όπως για τον αγαπημένο Mike Ross στο Suits. Προσωπικά, όταν βρέθηκα στο δίλημμα, δικηγορικό γραφείο ή εταιρεία, διάλεξα το πρώτο, αν και θα ήθελα να δοκιμάσω και το δεύτερο.
 2. Πρακτική άσκηση στη γραμματεία αστικών, ποινικών ή διοικητικών δικαστηρίων, ή άλλων φορέων του Ελληνικού Δημοσίου. Στα θετικά είναι το σταθερό ωράριο, η σταθερή αμοιβή και ότι «βλέπεις το σύστημα από μέσα». Ακόμα, μπορείς να «χτίσεις» σχέσεις με τους δικαστικούς υπαλλήλους (ώστε να σε εξυπηρετούν ευκολότερα στο μέλλον). Προσοχή, είναι εμπειρία, αλλά δεν πρέπει να κρατήσει πάνω από έξι (6) μήνες, γιατί μην ξεχνάς πως δεν θέλεις να γίνεις γραμματέας, αλλά δικηγόρος, και την δικηγορία την μαθαίνεις δίπλα σε δικηγόρο. Θα σου πρότεινα, αν έχεις την ευκαρία, να κάνεις ένα «πέρασμα» από κάποιο φορέα του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά όχι να μείνεις εκεί για πολύ. Μπορεί στο τέλος να σου γυρίσει «μπουμεράγκ» και να μην έχεις πάρει τα «εφόδια» που πρέπει για την δικηγορική σου καριέρα.
 3. Άσκηση σε πιστωτικό ίδρυμα. Δεν είναι κακό, αλλά λίγο-πολύ ισχύουν τα ίδια με παραπάνω. Μη καθίσεις παραπάνω από έξι (6) μήνες. Στην τράπεζα θα μάθεις καλά διαταγές πληρωμής, τραπεζικό δίκαιο και ενδεχομένως αναγκαστική εκτέλεση, αλλά περίπου μόνο αυτό. Επίσης, οι πιθανότητες να συνεχίσεις και μετά την άσκηση εκεί, (μάλλον) δεν είναι με το μέρος σου.

Νέες και νέοι συνάδελφοι, αυτά ήθελα να σας πω εν συντομία. Σίγουρα, θα υπάρχουν κενά και παραλείψεις στα όσα ανέφερα, αλλά αυτές είναι οι βασικές σας επιλογές. Ακόμα, (ενδεχομένως) δεν θα έχουν όλοι οι συνάδελφοι τις ίδιες με εμένα απόψεις, όμως, τα όσα έγραψα στο παρόν αποτελούν κομμάτι των δικών μου σκέψεων, όπως «σχηματίστηκαν» κατά τη διάρκεια της άσκησής μου και με το πέρας αυτής. Ότι και αν επιλέξετε, δώστε τον καλύτερό σας εαυτό, μη δείτε την άσκηση σαν «μία μαύρη περίοδο», αλλά σαν μία ευκαιρία, τα δύσκολα μετά έρχονται. Good luck, το αναλυσε το είναι εδώ για να σας στηρίξει και για να σας φτιάξει την διάθεση.

Σωκράτης Τσαχιρίδης

Αν βρείς μία γυναίκα, παντρέψου την. Αν είναι καλή, θα είσαι ευτυχισμένος, αν όχι, θα γίνεις φιλόσοφος.

4 comments

 1. mairiK. Απάντηση

  Ωραιος!!! ? καλη σου σταδιοδρομία σαν δικηγορος πλεον!!! Θέλουμε και άλλες λεπτομέρειες απ τους πλέον έμπειρους! Γράψε ένα ακόμα άρθρο για την άσκηση σου να μας βοηθήσεις!! Btw η άσκηση στα δικαστήρια δεν έχει παγώσει λόγω κρίσης;

 2. mairiK Απάντηση

  Ωραίος!!!? Καλή σου σταδιοδρομία ως δικηγόρος πλέον!!! ?Θέλουμε όμως Κ άλλες λεπτομέρειες από τους πλέον έμπειρους. Γράψε μας Κ αλλά πράγματα για την άσκησή σου να μας βοηθησεις! Btw η άσκηση στα δικαστήρια δεν έχει “παγώσει” λόγω κρίσης;;

 3. ΕΛΕΝΗ Απάντηση

  Η κόρη μου πήρε πτυχίο νομικής τον Ιούλιο φέτος. Πόσο χρόνο έχει περιθώριο για την άσκηση; Της είπαν ότι μπορεί να την κάνει και μετά από 4 χρόνια. Αληθεύει;