Προς Δικηγορικούς Συλλόγους, συναδέλφους κτλ (για το μάλλον νέο ασφαλιστικό)

Βλέποντας την ανακοίνωση του ΔΣ Ιωαννίνων  για αποχή μέχρι 19/1 ( ίσως λίγο ετεροχρονισμένα, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ) δεν μπορώ παρά να σκέφτομαι πόσο εύκολα δεχθήκαμε τον νέο ΚΠολΔ (παρά το 91% κατά στο δικηγορικό δημοψήφισμα ).  Δεν μπορώ παρά να σκέφτομαι πόσο εύκολα δεχθήκαμε το ΦΠΑ 23% σε ένα κοινωνικό αγαθό όπως η δικαιοσύνη.

Τώρα είμαστε στο μεταίχμιο να καταργηθούν οι ειδικές κατηγορίες μειωμένων εισφορών λόγω πρώτης 5ετίας υπαγωγής στην ασφάλιση, να είμαστε αναγκασμένοι με μηδενικό εισόδημα να καλύπτουμε τεράστια ποσά ασφάλισης (ίσως 2.500 € ίσως λιγότερα, δεν έχει σημασία ) και πάντως το 20% ( επιπλέον) επί των καθαρών εσόδων (!!!!!!!!).

Παραθέτω το παράδειγμα του συναδέλφου Διονύση Ρίζου που αναφέρει ως εξής :

– Δικηγόρος με εισόδημα ετήσιο 0 € και από την 1η μέρα εγγραφής του στον οικείο σύλλογο θα κληθεί να καταβάλει 2.457,68 € ετήσιες εισφορές.

– Δικηγόρος με εισόδημα ετήσιο 5.000 € θα κληθεί να καταβάλει 2.457,68 € ετήσιες εισφορές.

– Δικηγόρος με εισόδημα ετήσιο 10.000 € θα κληθεί να καταβάλει 3.495 € ετήσιες εισφορές.

– Δικηγόρος με εισόδημα ετήσιο 15.000 € θα κληθεί να καταβάλει 5.242,5 €.

– Δικηγόρος με εισόδημα ετήσιο 20.000 € θα κληθεί να καταβάλει 6.990 €.

– Δικηγόρος με εισόδημα ετήσιο 30.000 € θα κληθεί να καταβάλει 10.485 €.

– Δικηγόρος με εισόδημα ετήσιο 50.000 € θα κληθεί να καταβάλει 17.475 €.

– Δικηγόρος με εισόδημα ετήσιο 70.000 € και άνω θα κληθεί να καταβάλει 24.576 € (ανώτατο πλαφόν).

Ναι είναι παράλογοι. Δεν ξέρω πως περιμένουν να εισπράξουν. Τι θα πρέπει να περιμένουν από εμάς;  Κάναμε αποχές στο παρελθόν δεν αντιλέγω. Από την μια κάναμε αποχές πηγαίναμε στα ακροατήρια παίρναμε αναβολές , οι δικαστικοί υπάλληλοι μας στήριζαν, αλλά όχι πρακτικά, την άλλη ημέρα είχαν αποχές οι δικαστικοί υπάλληλοι είχαν εκείνοι αποχή, τους στηρίζαμε αλλά όχι πρακτικά, μετά οι δικαστές κ.ο.κ.

Θέλουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας, αλλά θέλουμε και λίγο το εκ του ασφαλούς, να μην επηρεαστεί και πολύ το σύστημα. Μπορούμε και τώρα να περιμένουμε, να βγάζουμε πλαίσια αποχής για να μην ταράξουμε το σύστημα, και να κάνουμε αποχή εκ των υστέρων;

Μέχρι πότε; Πόσο θα τους επηρεάσει αυτό στο κάτω κάτω για να ασχοληθούν μαζί μας ;

Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο τη συρρίκνωση του επαγγέλματος μας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ας μας πάρουν τα πτυχία και ας μας βάλουν όλους σε ένα δικηγορικό sweat shop για 500 ευρώ το μήνα, να τελειώνουμε.

Αντιλαμβάνομαι πως πίσω από έναν υπολογιστή, πατώντας like στις διαδικτυακές διαμαρτυρίες δεν καταφέρνω τίποτα. Απλά εφιστώ την ανάγκη καταρχήν να μην δράσουμε εκ των υστέρων, αφού κάτι έχει ψηφισθεί και δεύτερον το κράτος να σταματήσει να εισπράττει από τα Δικαστήρια ώστε αρχίσει να μας προσέχει.

Ειδικά προς τους Δικηγορικούς Συλλόγους όλης της χώρας, είναι αναγκαίο να δράσουμε σύντομα και όχι εκ των υστέρων, χωρίς πραγματικό αντικείμενο. 

Καλή δύναμη ! (εδώ που μπλέξαμε )

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply