Πρόστιμο 2,42 δισ. στη Google για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε την προηγούμενη Τρίτη πρόστιμο 2,42 δισ. ευρώ στην Google και την μητρική της εταιρία Alphabet για την παραβίαση των αντιμονοπολιακών περιορισμών της ΕΕ. Η απόφαση επικεντρώθηκε κυρίως στη συγκριτική υπηρεσία αγορών της Google, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στην αγορά ως «Froogle» το 2004, γνωστή όμως σήμερα ως Google Shopping. Η Επιτροπή αποφάσισε ότι η Google «κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στις μηχανές αναζήτησης», για να προωθήσει την δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών στα αποτελέσματα αναζήτησης και συνεπώς υποβιβάζει την προώθηση άλλων παρόμοιων υπηρεσίων. Αυτό το πλεονέκτημα που δίνει η Google στην υπηρεσία της θεωρήθηκε παράνομο απ'την Επιτροπή.

Η παραβίαση των μονοπωλιακών κανόνων από εταιρίες υψηλού κύρους αποτελεί συχνό φαινόμενο καθ'όλη τη διάρκεια του 2017. Τον Μάϊο, οι ρυθμιστικές αρχές αντιμονοπωλιακών ζητημάτων της ΕΕ επέβαλαν πρόστιμο 122 εκ. ευρώ στην εταιρία Facebook για παραπειστικές πληροφορίες, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την WhatsApp. Τον Φεβρουάριο, ο Εθνικός Κολλεγιακός Αθλητικός Σύνδεσμος (NCAA) και άλλα 11 συνέδρια διευθέτησαν τη συλλογική αγωγή με διακανονισμό, με τελικό πρόστιμο 208.7 εκ., σε πρώην κολλεγιακούς αθλητές, που υποστήριξαν ότι οι υποτροφίες τους είχαν χορηγηθεί παράνομα. Τον Ιανουάριο, ένα Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη, ότι οι ενάγοντες μπορούν πλέον να υποβάλλουν μήνυση στην Apple για την παραβίαση των ισχύοντων αντομινοπωλιακών κανονών που ασκεί η εταιρία, υποχρεώνοντας δηλαδή τους χρήστες να αγοράσουν εφαρμογές αποκλειστικά από το ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών της («App Store»).

*Η μετάφραση έγινε από την Ελπίδα Δαλιέτου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας.

Leave a reply