Σταφύλι!! Αγαπημένο φρούτο του Αυγούστου

Ιστορία του

Η ιστορία του σταφυλιού ξεκινάει από παλιά καθώς πιθανολογείται ότι είναι ένα από τα αρχαιότερα φρούτα στην ανθρώπινη ιστορία.  Από την εποχή του Ομήρου η κατανάλωση σταφυλιού και κρασιού κυριαρχεί στα συμπόσια ηρώων τόσο της Οδύσσειας όσο και της Ιλιάδας. Επίσης έχει συνδεθεί με τις περίφημες τελετές του θεού Διανύσου και λίγο αργότερα χρονολογικά από την εποχή του Νώε γίνονται αναφορές στη Βίβλο για την καλλιέργεια αμπελιών.  Άλλωστε ο οίνος δεσπόζει ακόμα και τώρα έχοντας ιερή σημασία στη χριστιανική θρησκεία καθώς προσφέρεται στους πιστούς ως ένα από τα δώρα της Θείας Ευχαριστίας.

 

Διατροφική αξία

Το σταφύλι είναι εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο με περιεκτικότητα σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες. Πιο αναλυτικά το σταφύλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθάει στην καλή όραση και προστατεύει από διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις, περιέχει βιταμίνη C καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο (Ca), μαγνήσιο (Mg), φώσφορο (P), κάλιο (K) και σίδηρο (Fe). Επιπρόσθετα  ανεξαρτήτου χρώματος περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή και θεωρείται πως συμβάλουν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. Είναι καλή πηγή σακχάρων και προσφέρουν άμεση ενέργεια στον οργανισμό. Τα σκούρα σταφύλια είναι πλούσια σε σίδηρο, ιδιότητα που βοηθά στο σχηματισμό του αίματος.

 

Θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε 100 g πράσινων σταφυλιών

Θερμίδες 70 kcal
ΥδατάνθρακεςΕκ των οποίων σάκχαρα 18 g15 g
Φυτικές ίνες 1 g
Πρωτεΐνες 0,7 g
Ασβέστιο 10 mg
Σίδηρος 0,5 mg
Μαγνήσιο 7 mg
Βιταμίνη Α 70 IU

Τα σταφύλια είναι ιδανικά για την κινητικότητα του εντέρου, καθαρίζουν το συκώτι και βοηθούν στη λειτουργία των νεφρών λόγω της περιεκτικότητας του σε κάλιο καθώς αυξάνουν την διαδικασία της διούρησης με αποτέλεσμα να αποβάλλονται οι τοξίνες και οι βλαβερές ουσίες από τον οργανισμό και συγχρόνως να καταπολεμάται η κατακράτηση των υγρών. Μέσω της διαδικασίας της αποτοξίνωσης αποβάλλει τα άλατα από τον οργανισμό και προσφέρει μια υγιή λάμψη στο δέρμα.

Λόγω της γλυκιάς τους γεύσης και της απουσίας φλούδας  (η οποία πρέπει να αφαιρείται σε άλλα φρούτα) αποτελούν ένα τέλειο σνακ για τα παιδία – και είναι σαφώς καλύτερα από τις καραμέλες!

Όμως… Ας μη ξεχνάμε: «Παν μέτρον άριστον » Δεν υπάρχει τρόφιμο «καλό» ή «κακό» που όταν καταναλωθεί αδυνατίζει ή παχαίνει αντίστοιχα. Είναι η ποσότητα κάνει την διάφορα επομένως και στην περίπτωση των σταφυλιών η κατανάλωση τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.  Ένα μέτριο τσαμπί- 10 με 15 ρώγες (ή περίπου 100 g)-είναι αρκετό για να αποδοθούν οι ευεργετικές ιδιότητες και οι θερμίδες που παρέχουν είναι χαμηλές (70 kcal ).

 

 

 

 

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;