Τελικά οι τράπεζες απέτυχαν στο stress test

Στην αρχή το πίστεψα, καθώς τα δελτία ειδήσεων συνεχώς διαμήνυαν πως οι ελληνικές τράπεζες τα κατάφεραν στο Stress Test. Μετά διάβασα το αντίθετο στο Wall Street Journal, οπότε και επανήλθα στην κανονικότητα, όπως το λέει ο κ.Σαμαράς. Το stress test αναφερόταν στην περίοδο 1η Ιανουαρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2013.

Αναλυτικότερα, τρεις ελληνικές τράπεζες απέτυχαν, με την Εθνική Τράπεζα να παρουσιάζει κεφαλαιακές ανάγκες 930 εκατ. ευρώ. Η Eurobank παρουσιάζει κεφαλαιακές ανάγκες 1,76 δισ. ευρώ (πρόκειται για στατιστική αποτυχία).  Η Alpha Bank πέρασε το test με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14% (βασικό σενάριο) και 11,8% (δυσμενές σενάριο). Για την Τράπεζα Πειραιώς o Στατικός Ισολογισμός ανήλθε σε 10,7%.

Όσο και αν θέλουν να μας το κρύψουν, όσο και αν θέλουν με προπαγανδίσουν, ας δούμε τα πραγματικά νούμερα.

Πηγή: Wall Street Journal

Πηγή: Wall Street Journal

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply