Από "μνημόνιο" σε "προληπτική στήριξη"

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες εξασφαλίστηκε μια κοινή πιστωτική γραμμή για την ομαλή έξοδο από το μνημόνιο. Η προληπτική γραμμή στήριξης θα χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ αντί για ΔΝΤ όπως είχαμε συνηθίσει).

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δημοσιονομικοί στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% έως το 2017 δεν θα αλλάξουν, ενώ αμετάβλητοι θα παραμείνουν και οι στόχοι για τις αποκρατικοποιήσεις.

Η εποπτεία θα παραμείνει σφιχτή όπως φαίνεται, και η προληπτική γραμμή στήριξης θα ενεργοποιείται αποκλειστικά στην περίπτωση που η Ελλάδα αδυνατεί να δανειστεί από τις αγορές και όχι σε άλλες περιπτώσεις.

Εφόσον τα κεφάλαια της προληπτικής πιστωτικής γραμμής παραμείνουν έως το τέλος του 2015 αδιάθετα, και η χώρα ενδιάμεσα θεωρηθεί πως έχει ανακτήσει πλήρως την πρόσβαση στις αγορές, τότε τα κεφάλαια θα αφαιρεθούν ισόποσα το χρέος.

Αναμενόμενο να φύγει σιγά σιγά η λέξη "μνημόνιο" από τη ζωή μας. Και το ψυχολογικό βάρος των πολιτών θα φύγει, αλλά και ρεαλιστικά δεν θα φύγουμε από την εποπτεία και το πραγματικό μνημόνιο, κάτι που οι αγορές θα καταλάβουν και δεν θα δώσουν πολύ σημασία ( εν καιρώ βέβαια, όταν φανεί ότι δεν άλλαξε τίποτα στην πραγματικότητα, απλά όπου ΔΝΤ θα βάζουμε ΤΧΣ και όπου τρόικα θα βάζουμε.....ΕΕ;;).

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply