Αναπάντητα ερωτήματα του Μεταπτυχιακού Φοιτητή Νομικής

Πάει το προπτυχιακό, τελείωσες (στην κόψη του ξυραφιού), απίστευτο, απέδειξες σε όλους ότι οι πανελλήνιες δεν ήταν τυχαίο γεγονός, ότι η Νομική ήταν στα σχέδια από την αρχή, δε σκάη ιζ δε λίμιτ, αυτή η σειρά το "Σούτς" είναι για σένα και περιγράφει την ζωή σου, δεν είσαι εσύ όπως οι λοιποί που πρωτοκολλούν αιτήσεις και σαλιώνουν ακόμα μεγαρόσημα.

 

Γουάτ νάο; Μεταπτυχιακό; Για να δούμε! Επειδή η Νομική δεν μας άφησε ποτέ χωρίς ερωτηματικά ή ψυχολογικά.

 

Θα μου χρησιμεύσει το μεταπτυχιακό στην δουλειά μου;

Κατά 99% όχι ιδιαίτερα, θα σε βοηθήσει σε μόρια και προκηρύξεις, είναι όπως και να το κάνεις ένα τυπικό προσόν, αλλά όχι και τόσο στην καθημερινή μαχόμενη δικηγορία. Μπορεί να δεις αγγελίες από γραφεία που να ζητούν μεταπτυχιακό, αλλά μην φοβάσαι, ούτε αυτοί ξέρουν γιατί το ζητάνε, ίσως γιατί οι δικηγόροι νομίζουν ότι ζουν το Downton Abbey της Νομικής ή τα Suits. Αλλά όχι. Δεν θα χρησιμεύσει. Κάνε ένα μεταπτυχιακό που σου αρέσει, για σένα! Υπάρχουν χιλιάδες βιβλία, μελέτες, άρθρα (γκουχου-γκοχου) που μπορούν να σου χρησιμεύσουν και να τα αξιοποιήσεις χωρίς να έχεις κάνει μεταπτυχιακό.

 

Μήπως βιάστηκα να κάνω μεταπτυχιακό, αμέσως μετά το πανεπιστήμιο;

Δεν υπάρχει ντέφινετ απάντηση, γιατί μετά το πανεπιστήμιο μπαίνει και ο παράγοντας δουλειά σε μεγάλο βαθμό. Το μεταπτυχιακό όπως και να το κάνεις, είναι ένα λούξουρι λέβελ παραπάνω, αλλά και όχι αναγκαστικό.  Μπορεί μετά να σε παρασύρει η δουλειά και να μην προλάβεις, να αλλάξεις γνώμη ή και τελικά να μην κάνεις καθόλου επειδή απλά δεν σου αρέσει. Όπως και η επιλογή πανεπιστημίου, αν γίνει βιαστικά, μπορεί να μην γίνει σωστά, έτσι και του μεταπτυχιακού, ωστόσο ντάουν δε ρόουντ συνήθως όλο και δυσκολεύει, αν αποσυνδέεσαι από την μελέτη και σε πιάνει η πραγματικότητα. Μην σκας, μπορείς να περιμένεις και να κάνεις μεταπτυχιακό πολύ μετά, αν το θες πραγματικά, ο δρόμος σου θα σε γυρίσει εκεί.

Έκανα σωστά που επέλεξα αυτό τον τομέα ;

Ο τομέας που σου αρέσει μπορεί να αλλάξει, ειδικά σε μικρή ηλικία. Αν είσαι 10 χρόνια δικηγόρος και σου αρέσει ο Χ τομέας, μάλλον θα συνεχίσει να σου αρέσει.

 

Θα είναι όπως στο πανεπιστήμιο;

Όχι. Αρκετά όχι. Σε μεγάλο βαθμό όχι.  Θα δεις και άλλες ηλικίες, με άλλους στόχους, δουλειές κτλ. Μην περιμένεις το τρελό πάρτινγκ που έκανες στο προπτυχιακό. Περίμενε λίγο περισσότερο συζητήσεις καθημερινότητας, βαρεμάρας και μπύρα μέχρι τις 11.00 μμ. Δύσκολο να έχετε τις ατελείωτες κρεπάλες του προπτυχιακού. Χένγκ ον!

Γιατί είναι τόσο εύκολα;

Θα δεις.

 

 

(Όταν κόβεσαι) Είμαι χαζός;

Κοίταααααααααα, όχι. Οι άλλοι είναι παρανοϊκοί. Όπως και στην Νομική, τα κάνουν δύσκολα για να τα κάνουν δύσκολα. Μην μασάς.

 

Τι διπλωματική να κάνω; Είναι σωστό το θέμα που επέλεξα;

ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! Δεν παρακολουθείς το άρθρο; Δεν έχει σημασία! Δεν θα το κάνεις τίποτα, πέρνα καλά!

 

Να πιάσω δουλειά παράλληλα σε δικηγορικό γραφείο;

Ναι, γκοου, γκοου, γκοου!

Μην περιμένεις αυτό, αλλά πήγαινε :

Απόφοιτος : Και τώρα;

Διδακτορικό; Δουλειά; Το μεταπτυχιακό ήταν ένα καλό βήμα για να καταλάβεις λίγο παραπάνω εάν σου αρέσει ο ακαδημαϊκός κόσμος και εάν σου ταιριάζει το διάβασμα και η μελέτη όταν δεν σε αναγκάζουν να το κάνεις. Ή μπορεί να ήταν ένας ακόμα κύκλος που έκλεισε. Ή (και μην το πάρεις τοις μετρητοίς) μια προσπάθεια να μείνεις λίγο ακόμα στο εκπαιδευτικό σύστημα, διότι απλά έχουμε συνηθίσει την ρουτίνα παράδοση-διάβασμα-εξετάσεις-αποτέλεσμα κτ. Ότι και να ήταν το μεταπτυχιακό για σένα, συγχαρητήρια, είσαι εκεί έξω, σίγουρα θα το βρεις! Θυμήσου ότι δεν είμαστε εδώ μόνο και μόνο για να παράγουμε, αλλά για να είμαστε χρήσιμοι (στον εαυτό μας πρώτα) και ευτυχισμένοι! Το ότι επιλέξαμε την Νομική ως επιστήμη/επάγγελμα είναι άλλη ιστορία!

 

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply