Τεράστια η ζημιά από τη δικηγορική αποχή

Η δικηγορική αποχή μετέτρεψε σε ερημικό τοπίο τα δικαστήρια όλης της χώρας. Λίγοι ήταν εκείνοι που είδαν την υπόθεση τους να εκδικάζεται.

Η αποχή κρίνεται η πιο δυναμική κινητοποίηση πολλών χρόνων, με την αυστηρότητα του πλαισίου εκδίκασης να είναι μεγάλη, επιτρέποντας την εκδίκαση μόνο ποινικών πράξεων που επίκειται παραγραφή, αποφυλάκιση λόγω προσωρινής κράτησης ή κίνδυνος προθεσμίας.

Η ζημία του Δημοσίου φαίνεται δυσυπολογίσιμη, ωστόσο πλησιάζει τα 6 εκατομμύρια συνολικά (φόρους-ασφαλιστικά-έξοδα κτλ)

Στην Θεσσαλονίκη   οι παραστάσεις των δικηγόρων στα δικαστήρια το πρώτο τετράμηνο του 2016 μειώθηκαν κατά 582% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο πέρσι, ενώ συνολικά φαίνεται να έχουν αναβληθεί στην Θεσσαλονίκη περίπου 28.000 υποθέσεις.

Αντίστοιχα, μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας εκτιμάται ότι έχουν αναβληθεί περισσότερες από 45.000 υποθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας (και  στοιχεία της Μαρίας Ζαχαροπούλου) , συνολικά περισσότερες από 23.100 ποινικές υποθέσεις έχουν αναβληθεί από την ημέρα έναρξης της αποχής των δικηγόρων μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας έχουν αναβληθεί, λόγω της αποχής, συνολικά 5.799 υποθέσεις.

Στα Μονομελή Πλημμελειοδικεία οι αναβολές φτάνουν τις 17.397 υποθέσεις. Όσο για τα πολιτικά δικαστήρια, όπου δεν υπάρχει θέμα παραγραφής, περισσότερες από 22.000 υποθέσεις έχουν μετατεθεί για τους επόμενους μήνες.

Οι δικηγόροι δηλώνουν  πως αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της αποχής τους, ωστόσο απειλείται η επιβίωση των ελεύθερων επαγγελματιών με το νέο ασφαλιστικό, ενώ τα νούμερα απλά "δεν βγαίνουν" για τη διαβίωση του κάθε ανθρώπου . Παράλληλα αναφέρουν πως θα εξαντλήσουν  την εγχώρια έννομη προστασία και την νομολογία του ΕΔΔΑ η οποία είναι προστατευτική της δημευτικής λογικής του παρόντος νομοσχεδίου με βάση την παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Ε.Ε. .

Πλέον δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο νέοι δικηγόροι που απασχολούνται σε δικηγορικές εταιρίες να έχουν αναλάβει αναγκαστικές άδειες ή έχουν υποστεί και μειώσεις μισθών.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply