Το μεγαλύτερο Ψέμα στο Web

“I have read and agree to the Terms”.

Δεν ξέρω για εσάς, εγώ πάντως ό,τι iOS  έχω κατεβάσει, σε ό,τι πλατφόρμα Twitter, Facebook ή Linkedin και να έχω γραφτεί, δεν έχω ποτέ μα ποτέ διαβάσει τους όρους. Βασικά τώρα που το ξανασκέφτομαι ίσως προσπάθησα να διαβάσω την πρώτη σελίδα,  αλλά μετά το πλήκτρο «Agree to the Terms and Conditions» έγινε ξαφνικά τόσο σέξι που ενέδωσα και  το πάτησα.  Εσείς θυμάστε την τελευταία φορά που δεν πατήσατε κατευθείαν το πλήκτρο;

Το καταλαβαίνω είναι πολλές οι σελίδες, πολλές φορές είναι και δικηγορίστικες, ώστε πολλά πράγματα να μην είναι κατανοητά, και στο κάτω κάτω τι, δεν θα πατήσουμε «Agree» ; Θα μείνουμε έξω από το Facebook ή δεν θα κατεβάσω τα iOS 8 (they suck by the way) ή δεν θα γραφτώ στη πλατφόρμα για να μπορώ να παραγγείλω delivery online; Δηλαδή τίθεται και ζήτημα πραγματικής ελευθερίας, καθώς στο σημερινό κόσμο ( εσείς πάνω από 50 μην διαβάσετε αυτή τη παράγραφο) καλώς ή κακώς το να μείνεις «απέξω» από social media , εφαρμογές ή games δεν είναι και ό,τι καλύτερο. (Btw σκέφτομαι για καμιά βδομάδα να κλείσω τα πάντα, και να πάρω κινητό χωρίς internet ή touchscreen να δω πως ζούσα το 2005. Δεν νομίζω να τα καταφέρω.)itunes-terms-human-centipad-south-park-apple

Στατιστικά, 9 στους 10 χρήστες του διαδικτύου δεν διαβάζουν τους όρους χρήσης. Ξέρω τι σκέφτεστε, το σκέφτηκα και εγώ μόλις είδα τη στατιστική : « Το 10% διαβάζει τους όρους;;;;;;;;; Τόσοι πολλοί είναι πια;».

Σίγουρα αυτό το αστειάκι με τους όρους θα πρέπει να σταματήσει. Ρεαλιστικά δεν θα είναι οι χρήστες εκείνοι που θα κάνουν το πρώτο βήμα. Αφού είναι πια τόσο γνωστό το ζήτημα της αχρησίας των όρων, οι κολοσσοί θα πρέπει τουλάχιστον να διευκολύνουν την πρόσβαση και την ανάγνωση τους. Οι χακτιβιστές αναφέρονται στον κίνδυνο για τα προσωπικά μας δεδομένα κάθε φορά που δικτυακοί τόποι μας εξωθούν να συνυπογράφουμε μακροσκελείς και δυσνόητους όρους παροχής των υπηρεσιών, χωρίς να τους διαβάσουμε, ενώ κάνουν λόγο για ένα σύστημα αξιολόγησης στο οποίο οι όροι παροχής γνωστών υπηρεσιών χαρακτηρίζονται ανάλογα με την ποιότητα τους ως A,B, C or D Class.

Από την άλλη ίσως θα θέλαμε να κάνουμε τους όρους πιο…readable . Δηλαδή εκεί που είναι 100 σελίδες οι νέοι όροι, σίγουρα μπορεί να γίνει μια περίληψη των πιο σημαντικών όρων σε bullets των δύο σελίδων ώστε να έχει ο χρήστης μια ιδέα σε τι συμφωνεί. Το ξέρω, μια ιδέα δύο σελίδων δεν είναι αρκετή, ωστόσο δεν είναι καλύτερα από το τίποτα ; Εσείς θυμάστε το οτιδήποτε έχετε συμφωνήσει ever; Μπορεί να έχουμε συμφωνήσει να είμαστε το επόμενο Human Centipad !

Read more, agree less !
(Χάλι catch-phrase)

Thoughts to myself ( spoilers) :

  • Γιατί δεν έχω όρους στο site ;;;
  • Στους όρους του site ψήνομαι να βάλω « Με το που διαβάζετε το παρόν δίνετε το δικαίωμα να πάρουμε τα στοιχεία σας και να τα ανεβάσουμε στο Craig’s List ως «Χειροπράκτες Τσιτάχ».
  • Την καλύτερη αξιολόγηση όρων έχει το https://duckduckgo.com/ . Είναι σαν το Google, αλλά με πιο γαμάτο όνομα. Η καινούργια μηχανή αναζήτησης μου.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;