Άρειος Πάγος: Δεν εκδίδει Πακιστανό υπήκοο λόγω κινδύνου επιβολής θανατικής ποινής στη χώρα του

Πακιστανός υπήκοος διωκόμενος  για ανθρωποκτονία δεν θα εκδοθεί στην πατρίδα του γιατί κινδυνεύει με θανατική ποινή. Αυτό  αποφάσισε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, κάνοντας δεκτή την έφεση του Πακιστανού εκζητούμενου.
 
Στον άνδρα είχαν απαγγελεθεί κατηγορίες για συμμετοχή σε ανθρωποκτονία  το 2014 μαζί με άλλα 10 άτομα,  κατά τη  διάρκεια διένεξης για περιουσιακά θέματα. Το Συμβούλιο Εφετών Ναυπλίου είχε αποφασίσει την έκδοση του στο Πακιστάν για να δικαστεί για ανθρωποκτονία, αδίκημα που εκεί τιμωρείται ακόμα και με θανατική ποινή.  
 

Μετά την έφεση του Πακιστανού υπηκόου, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση της έκδοσής του κρίνοντας ότι ήταν εσφαλμένη. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι «στο Πακιστάν η πράξη της ανθρωποκτονίας τιμωρείται με την ποινή του θανάτου ή της ισόβιας κάθειρξης και ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι ενδείξεων ενοχής του κατηγορούμενου, δεν μπορεί να εκδοθεί».

Σύμφωνα με  τους ανώτατους δικαστές «ο σεβασμός και η προστασία της ζωής αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και η έκδοσή του κατηγορούμενου αντιβαίνει σε κανόνες της διεθνούς και εσωτερικής έννομης  τάξης, αφού στην Ελλάδα καταργήθηκε η θανατική ποινή με το νόμο 2172/1993 και η συγκεκριμένη πράξη που αποδίδεται στον Πακιστανό δεν υπάγεται στις εξαιρέσεις των εγκλημάτων στρατιωτικού χαρακτήρα σε  καιρό ειρήνης.»

Κατόπιν αυτής της απόφασης, ο Πακιστανός υπήκοος δεν θα εκδοθεί στην χώρα του.

Ειρήνη Καράσαββα

Μην περιμένεις το σύμπαν να σου προσφέρει ο τι επιθυμείς. Να εργάζεσαι καθημερινά για το σκοπό αυτό. Είναι δέλεαρ από μόνο του.

Leave a reply