Διαμαρτυρίες και εντάσεις αυξάνονται στην Ισπανία όσο πλησιάζει η μέρα της ψηφοφορίας για την απόσχιση της Καταλονίας

Του William Theisen

Οι πολυάριθμες επιθέσεις σε κυβερνητικά και εταιρικά γραφεία στην περιφέρεια της Καταλονίας στην Ισπανία, η οποία περιλαμβάνει την πόλη της Βαρκελώνης και έχει πληθυσμό περίπου 7,5 εκατομμύρια, οδήγησαν σε εκτενή διαμαρτυρία και αύξηση των εντάσεων μεταξύ αστυνομίας και πολιτών. Οι συγκρούσεις γίνονται, καθώς η ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της περιφέρειας που θα λάβει χώρα την 1η Οκτωβρίου, μια ψηφοφορία που η ισπανική κυβέρνηση έχει κάνει αρκετές ενέργειες για να σταματήσει, έρχεται σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Εκτός από τις επιδρομές σε περισσότερα από 40 υπουργεία και τρεις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 14 καταλανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων και μελών σημαντικών κυβερνητικών οργάνων, όπως του υπουργείου οικονομικών, καθώς και ο JosepMariaJové, υψηλόβαθμος αξιωματούχος μαζί με τον αντιπρόεδρο της Καταλονίας. Την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της πλούσιας περιφέρειας, Oriol Junqueras, ανέβασε ένα βίντεο στο Twitter με τον εαυτό του να βγάζει λόγο σε μια ομάδα διαδηλωτών με το μήνυμα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Ενωμένοι υπέρ της δημοκρατίας.»

Το επικείμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας έλαβε πολύ περισσότερη προσοχή από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας σε σύγκριση με την ψηφοφορία του 2014. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη δέσμευση της ηγεσίας της Καταλονίας να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία εντός 48 ωρών από την ψήφο «υπέρ». Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας διέταξε την περιφέρεια της Καταλονίας να αναστείλει την ψηφοφορία. Αξιωματούχοι από τη Μαδρίτη, την πρωτεύουσα της Ισπανίας, ισχυρίζονται ότι η περιφρόνηση αυτής της διαταγής τους έχει δώσει την εξουσία να καταδιώκουν κυβερνητικούς και εταιρικούς αξιωματούχους που συνεχίζουν να πιέζουν υπέρ της ψηφοφορίας. Την Τετάρτη, σε ομιλία του στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο (LaMoncloa), ο Ισπανός πρωθυπουργός, MarianoRajoy, αποκάλεσε την υποστήριξη της απόσχισης «παράνομη και αθέμιτη» αλλά και ένα «τεράστιο κακό».

Σε μια ξεχωριστή προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο του ταχέως κλιμακούμενου κινήματος υπέρ της απόσχισης στην Καταλονία, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Alfonso Dastis, έδινε διαρκώς προθεσμίες σε αξιωματούχους στην περιφέρεια με στόχο να εμποδίσουν την ψηφοφορία για την ανεξαρτησία. Ο Dastis, ο οποίος έχει δηλώσει ότι οι καταλανοί αποσχιστικοί χρησιμοποιούν τακτικές "ναζί", είπε πως η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη θα αναλάβει τη χρηματοδότηση για βασικές υπηρεσίες αν καταλανοί αξιωματούχοι προχωρήσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

*Η μετάφραση έγινε από τη Βαλεντίνα Κουμούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. (jurist.org)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.

Leave a reply