Δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα «ομολογεί» ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση

Του Erik Slobe

Την Τρίτη, ο Κινέζος δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Jiang Tianyong, ομολόγησε σε δίκη ότι αποπειράθηκε να ανατρέψει την κινεζική κυβέρνηση. Ο Jiang βρίσκεται υπό κράτηση από το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους. Στη δίκη, δήλωσε ότι οι νόμοι της Δύσης τον οδήγησαν να επιχειρήσει να ανατρέψει την κομμουνιστική κυβέρνηση της χώρας και ότι βοήθησε στην κατασκευή ιστοριών για βασανιστήρια ενός άλλου δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Xie Yang, ο οποίος δικάστηκε το Μάιο. Ο Jiang υπερασπίζεται ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα πάνω από 10 χρόνια. Το 2009, η κινεζική κυβέρνηση του αφαίρεσε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου. Οι υποστηρικτές του Jiang, συμπεριλαμβανομένης και της συζύγου του, δήλωσαν πως η ομολογία του ήταν αποτέλεσμα βασανιστηρίων. Η καταδίκη του θα λάβει χώρα σε ακαθόριστο χρονικό διάστημα.

Πολλοί δικηγόροι και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα έχουν αποτελέσει στόχο της κινεζικής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια. Το Φεβρουάριο, το Δίκτυο των Κινέζων Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CHRD) δημοσίευσε μια έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς την καταστολή υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα. Το Δεκέμβριο, ο ΟΗΕ κάλεσε την Κίνα να διερευνήσει την εξαφάνιση του Jiang Tianyong, ο οποίος ήταν αγνοούμενος για δύο μήνες. Τον ίδιο μήνα, η Κίνα ανέστειλε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του εξέχοντος δικηγόρου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Li Jinxing, για την υποτιθέμενη απαράδεκτη συμπεριφορά του στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της υπεράσπισης ενός πελάτη. Το Σεπτέμβριο, η Κίνα εξέδωσε 12ετή ποινή στον εξέχοντα δικηγόρο των ανθρώπινων δικαιωμάτων, Xia Lin. Τον Ιούλιο του 2016, η Κίνα ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ασκήσει δίωξη στον εξέχοντα δικηγόρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Zhou Shifeng, υπό την κατηγορία της ανατροπής της κρατικής εξουσίας, προωθώντας την πρόσφατη καταστολή των πολιτικών αντιφρονούντων. Τον Απρίλιο του 2016, ένας δικηγόρος αστικού δικαίου συνελήφθη και απελευθερώθηκε εξαιτίας της δημοσίευσης μιας εικόνας στο διαδίκτυο, στην οποία φαίνεται να χλευάζει τον Xi Jinping σχετικά με τη δημοσίευση των εγγράφων του Παναμά.

*Η μετάφραση έγινε από τη Βαλεντίνα Κουμούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. (jurist.org)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.

Leave a reply