Οι κίνδυνοι που κρύβονται στο Πασχαλινό τραπέζι και πως θα τους αποφύγουμε.

Γράφει η Βίκυ Τζελέφα,

Η νηστεία της Σαρακοστής τελειώνει και πλησιάζει η μέρα της Αναστάσεως όπου θα συνοδεύεται με τα γιορτινά τραπέζια, τα οποία σύμφωνα με την ελληνική παράδοση αποτελούνται από τη μαγειρίτσα, τα αυγά, τα τσουρέκια και φυσικά τη Κυριακή του Πάσχα το αρνί ή κατσίκι, το κοκορέτσι και όλες τις άλλες λαχταριστές λιχουδιές που σερβίρονται στο πασχαλινό τραπέζι. Ωστόσο, η μετάβαση από τη νηστεία στα παραδοσιακά εδέσματα της μέρας του Πάσχα κρύβει κάποιους κινδύνους, ιδιαίτερα για ανθρώπους που έχουν και προβλήματα υγείας.

Στομαχικές και εντερικές διαταραχές

Έχετε-στομαχικές-διαταραχές-Αυτά-είναι-τα-βότανα-που-θα-σας-σώσουν-620x330

Όλα τα άτομα που νηστεύουν αποκλείουν από τη τροφή τους το κρέας, το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και η διατροφή τους είναι κυρίως χορτοφαγική, με μεγάλη πρόσληψη υδατανθράκων από φρούτα, ζυμαρικά, όσπρια και λαχανικά. Την ημέρα ,λοιπόν, του Πάσχα η αλλαγή στη ποιότητα του φαγητού καθώς και η υπερβολική και απότομη πρόσληψη κρέατος, ιδιαίτερα πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη θα οδηγήσει αρκετούς σε δυσπεψία, φούσκωμα, πρήξιμο, διάρροια και άλλα παρόμοια προβλήματα. Επίσης, σημαντικός και επιβαρυντικός παράγοντας είναι ο τρόπος που καταναλώνεται το φαγητό. Μετά τη στέρηση πολλών ημερών πολλοί θα καταναλώσουν τα νόστιμα, αλλά λιπαρά εδέσματα με βουλιμία, χωρίς καλό μάσημα και σε μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι, η τροφή θα κατέβει στο στομάχι αμάσητη, θα είναι δύσκολο να τη πέμψει και αν υπάρξει κατάκλιση μετά το γεύμα πιθανόν να εμφανιστεί καούρα ή και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Συμβουλές:  Συνοδεύστε το γεύμα σας με σαλάτα που είναι πηγή φυτικών ινών, θα σας χορτάσει πιο γρήγορα και δε θα καταναλώσετε τόσο μεγάλη ποσότητα κρέατος ή άλλων λιπαρών φαγητών. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τα γλυκά, τα οποία είναι εξίσου πλούσια σε λιπαρά, αλλά και ζάχαρη. Η κατανάλωση τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Το φαγητό θα πρέπει να καταναλώνεται αργά, μασημένο καλά για να γίνει ευκολότερη πέψη. Δύο ώρες μετά το φαγητό πραγματοποιείστε ήπια αερόβια άσκηση όπως περπάτημα. Βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και θα μειώσει τυχόν φουσκώματα.

Προβλήματα στη χολή

Αν υπάρχει ιστορικό με πέτρες στη χολή τότε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό. Η αυξημένη και συγκεντρωμένη πρόσληψη λίπους και κυρίως κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης μπορεί να φέρουν κάποιο πόνο ή ακόμα χειρότερα κολικό.

Συμβουλές: Περιορίστε τη μεγάλη πρόσληψη ζωικών προϊόντων και γλυκισμάτων. Συνοδεύστε το γεύμα σας με σαλάτα και λαχανικά.

Προβλήματα με το ουρικό οξύ

Πρώτα στη λίστα με τις τροφές που αυξάνουν το ουρικό οξύ είναι τα κρέατα και κυρίως τα εντόσθια (συκώτι, μυαλά, νεφρά). Συγχρόνως, η αυξημένη πρόσληψη αλκοολούχων ποτών αυξάνει το ουρικό οξύ, καθώς και η μειωμένη πρόσληψη νερού. Το αυξημένο ουρικό οξύ μπορεί να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα (φλεγμονή των αρθρώσεων), παθήσεις των νεφρών όπως πέτρες στα νεφρά και θεωρείται πλέον και ως ανεξάρτητος παράγοντας για καρδιαγγειακά νοσήματα. Για αυτό και άτομα που έχουν υπερουριχαιμία (τα επίπεδα ουρικού οξέος είναι υψηλότερα από 7.0 mg/dL για τους άντρες και 6.0 mg/dL για τις γυναίκες) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τη διατροφή τους.

Συμβουλές: Αποφύγετε να καταναλώσετε συκώτι, εντόσθια, κοκορέτσι και να υπάρχει μέτρια κατανάλωση άλλου κρέατος.  Η πρόσληψη αλκοόλ να μην υπερβαίνει τα 1-2 ποτήρια και να υπάρχει καλή ενυδάτωση με μεγάλη πρόσληψη νερού.

Καρδιαγγειακά προβλήματα

Κρέας πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, λιπαρά εδέσματα, μεγάλη πρόσληψη αλκοόλ, μεγάλη ποσότητα αλατιού στα φαγητά και πολλά γλυκά είναι οι εντελώς αντίθετες επιλογές που θα έπρεπε να έχει ένα άτομο με καρδιαγγειακά προβλήματα. Όμως, φυσικά και άτομα με προβλήματα υγείας δε μπορούν συνεχώς να ζουν στη στέρηση. Παρόμοιες είναι οι συμβουλές και σε αυτή τη κατηγορία προβλημάτων, τονίζοντας τη σημασία της σαλάτας και ίσως μια καλύτερη επιλογή θα ήταν η κατανάλωση χοιρινού η μοσχαρίσιου κρέατος, ή στα πιο λιπαρά κρέατα (αρνί-κατσίκι) να απομακρύνεται το ορατό λίπος. Άτομα με υπέρταση θα πρέπει να πιούν άφθονο νερό και να καταναλώσουν φρούτα μετά το γεύμα. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αποβάλλει τη περίσσεια αλατιού.

Τροφικές δηλητηριάσεις

Αρκετά συνηθισμένες είναι οι τροφικές δηλητηριάσεις τις γιορτινές μέρες του Πάσχα, λόγω της πλημμελούς προετοιμασίας του φαγητού, αλλά και από την επιμόλυνση του από διάφορους παράγοντες. Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης είναι συνήθως ναυτία, έμετος, διάρροια, πυρετός και εκδηλώνονται σχετικά μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση του αλλοιωμένου τροφίμου, αλλά μπορεί να περάσουν και κάποιες μέρες έως ότου εκδηλωθούν.

Συμβουλές:

  • Καλός και προσεκτικός καθαρισμός των εντοσθίων
  • Προσεκτική διαχείριση του κρέατος που θα ψηθεί: Πως θα το τοποθετήσετε στη σούβλα ή στη σχάρα, πως θα το δέσετε, να πραγματοποιηθεί καλό ψήσιμο στο εσωτερικό, να ψήνεται ομοιόμορφα και με σταθερή θερμοκρασία.
  • Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για το ψήσιμο να καθαρίζονται προσεκτικά. Να χρησιμοποιούνται διαφορετικά μαχαίρια και ξύλα κοπής για το ωμό κρέας και για τα ψημένα τρόφιμα
  • Να μη προστίθεται σε ψημένο κρέας σάλτσα ή μαρινάδα που έχει χρησιμοποιηθεί σε ωμό
  • Να γίνεται πολύ καλή πλύση των χεριών με σαπούνι και νερό κάθε φορά που πιάνεται ωμό κρέας

Άρα,  σε αυτό το εορταστικό κλίμα δε θα λέγαμε σε κανένα να στερηθεί τα νόστιμα εδέσματα. Όμως, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα συμβάντα και ιδιαίτερα σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας θα πρέπει να τηρείται το μέτρο, η σύνεση και όσο είναι εφικτό να κινηθούν κοντά στις γραμμές της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής!

                                                            Καλό Πάσχα και καλές γιορτές σε όλους!!

kalo-pasxa

Χάρης Λευθεριώτης

Πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Leave a reply